Σπείρα, η οποία εμπλέκεται σε κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους επτά μήνες σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξαρθρώθηκε έπειτα από έρευνες των αστυνομικών της Ναυπακτίας.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και την Αθήνα έξι άνδρες, ηλικίας 32, 38, 39, 47, 48 και 55 ετών, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, εξιχνιάστηκαν 90 κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα, την Άρτα, τη Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, τη Μεσσηνία, την Κορινθία και την Αττική.

Σε βάρος των συλληφθέντων έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ναυπακτίας συνέλαβαν ακόμη 12 άτομα, ηλικίας από 31 έως 50 ετών, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ως προς τον τρόπο δράσης των μελών της σπείρας, ο 47χρονος, σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποιούσε κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε καταστήματα και σπίτια, με διάφορες μεθόδους.

Συγκεκριμένα, παραβίαζε τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια τον ρύθμιζε στον επιθυμητό αριθμό κιλοβατώρων, ενώ έπειτα τον επανασφράγιζε με γνήσιες σφραγίδες, που προμηθευόταν από τον 48χρονο και τον 32χρονο, οι οποίοι ήταν εργαζόμενοι σε εταιρεία-εξωτερικό συνεργάτη του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε άλλες περιπτώσεις παραβίαζε τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στη συνέχεια τοποθετούσε σε αυτόν ειδικό εξάρτημα, ώστε να καταγράφονται πολύ λιγότερες κιλοβατώρες από αυτές που καταναλώνονταν.

Επίσης, σε περιπτώσεις που είχε πραγματοποιηθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ, προέβαινε είτε στην παράνομη επανασύνδεση του μετρητή, είτε στην απευθείας σύνδεση του σπιτιού στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ή ακόμη και σε κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικές πολυκατοικίες.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν είχε τη δυνατότητα πληρωμής συσσωρευμένων οφειλών, ο 47χρονος μαζί με τον 39χρονο και τον 55χρονο σχημάτιζαν νέους φακέλους πελάτη, με τους οποίους πραγματοποιούσαν μεταφορά τής σύνδεσης σε ιδιωτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπέβαλλαν, μεταξύ άλλων, και ψευδή υπεύθυνη δήλωση για μη οφειλή στον προηγούμενο πάροχο.

Σε ό,τι αφορά τον 38χρονο, εισέπραττε τα χρήματα από ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ πραγματοποιούσε και μεταφορές ηλεκτρολογικών σχεδίων.

Τέλος, σύμφωνα με την αστυνομία, η ζημιά που προκάλεσε η σπείρα στον ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

 
Top