Λγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοινώθηκε η τελική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή. Και οι δύο αθωώθηκαν ομόφωνα μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και αφήνονται ελεύθεροι αύριο. Αμέσως μετά την απόφαση η μητέρα του Περικλή κατέρρευσε για λίγα λεπτά μέχρι να ανακτήσει τις αισθήσεις της.

Σύμφωνα με το σύντομο σκεπτικό που διάβασε ο πρόεδρος:
"Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου και οι κατ' οίκον έρευνες καθώς και οι έρευνες των αυτοκινήτων δεν έδειξαν εμπλοκή. Δεν χρησιμοποίησαν κωδικοποιημένη φρασεολογία κώδικα και ακατανόητες εκφράσεις, δεν αποδείχθηκε ότι μίσθωση της κατοικίας λειτούργησε ως προκάλυμμα παράνομων δραστηριοτήτων.
Η ιδεολογία και κοινωνικές συναναστροφές δεν πποινικοποιούνται. Το DNA είναι πληροφοριακό εργαλείο. Είναι ένα εντόνως αμφισβητούμενο δείγμα το οποίο εξαντλήθηκε και δεν δόθηκε η δυνατότητα να εξεταστεί περεταίρω. Άρα δεν μπορεί να προκύψει από αυτό επαφή των κατηγορουμένων με τα όπλα. Ακόμα και αν αποδειχθεί όμως δείχνει την επαφή με το αντικείμενο αλλά όχι ότι διέπραξαν εγκλήματα".

Στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή βρέθηκαν νωρίτερα αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες. Οι δύο νέοι είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας τους. Εδώ και ένα χρόνο παρέμεναν έγκλειστοι αναμένοντας την τελική απόφαση. Η αγόρευση της εισαγγελέως ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί με την ίδια να προτείνει την ενοχή τους, στηρίζοντας την πρωτόδικη απόφαση.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Η πρόταση της, προκάλεσε αρκετές φορές την αντίδραση των μελών του ακροατηρίου, ιδίως όταν υποστήριξε ότι οι δυο κατηγορούμενοι έχουν σφικτό εναγκαλισμό με τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Η εισαγγελέας στην πρόταση της υποστήριξε ότι η πραγματογνωμοσύνη του dna που έγινε από τα εργαστήρια της ΕΛΑΣ είναι αξιόπιστη και συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα ενώ η μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη. Κατά την εισαγγελέα οι δυο κατηγορούμενοι, ανεξάρτητα εάν το αρνούνται για υπερασπιστικούς λόγους, είναι μέλη της ΣΠΦ με σκοπό την τέλεση αδικημάτων. Χαρακτήρισε μάλιστα αφήγημα όσα λέγονται ότι η Ηριάννα είναι στη φυλακή από κατασκευή της αστυνομίας, λέγοντας ότι υπάρχει «σφικτός εναγκαλισμός» με μέλη της ΣΠΦ και πως οι φίλοι τους είναι ηγετικά στελέχη της οργανωσης.

H συνήγορος του Περικλή, δήλωσε από τη δική της μεριά:
"Είναι τόσο προφανής η έλλειψη στοιχειων. Περίμενα και τα δυο ενδεχόμενα απο την εισαγγελεα. Είτε να έχει μια καταδικαστική πρόταση, είτε να εκφράσει αμφιβολίες. Αυτό που δεν περίμενα είναι αυτό που έκανε η εισαγγελεας. Αγνόησε όλη τη διαδικασία . Ήρθε και μας διάβασε αυτολεξεί το σκεπτικό της πρωτόδικης αποφασης. Σαν να μην προσηλθαμε ποτέ σε αυτή την αίθουσα να εξετάζουμε στοιχεία κι μαρτυρες. Εγκατέλειψε το ρόλο του εισαγγελικού λειτουργού του αμερόληπτου και έβαλε θέση διάδικου σε μια άλλη δίκη που θα ήθελε να διεξαγεται. Ξεκίνησε υποθετικό διάλογο με ανώνυμους συντάκτες δυο ιστοσελιδων. Έτσι προσδιόρισε το λόγο της και συνέχισε με την αυτολεξεί ανάγνωση ενός συνονθυλεύματος άλλων εγγράφων που δεν περιέχονται στη δική μας δικογραφία αλλά σε δικογραφίες άλλων υποθέσεων που αφορούν τους πυρήνες της φωτιας. Ακούσαμε μάλιστα ονόματα πρώην κατηγορουμένων που έχουν απαλλαχθεί".
"Αν ήθελε να κατασκευάσει η Αντιτρομοκρατική μια υπόθεση θα την κατασκεύαζε καλύτερα", είπε μαλιστα.
Συνεχίζοντας η συνήγορος του Περικλή τόνισε πως: "Έχουμε φτάσει στο σημείο να ποινικοποιούμε προσωπικές σχέσεις. Τον Ιανουάριο του 2013 ενώ ο Περικλής βρίσκεται στο χωριό του εμφανίζεται μια τεράστια ομάδα αστυνομικών και τον συλλαμβάνει με τον 187Α. Ένα τμήμα δαχτυλικού αποτυπώματος είχε βρεθεί στο εσωτερικό τμήμα εξωφύλλου μιας φωτοτυπίας που είχε βρεθεί στον Βόλο. Από την αρχή ζητάει να του επιδειχθεί το αντικείμενο και δεν του το δείχνουν για να δώσει μια εξήγηση αν το έχει πιάσει. Βεβαίως από το να πιάσει ένα βιβλίο ακόμα και αν είχε συμβεί, μιλάμε για ένα κινητό αντικείμενο. Δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δείξει ότι έχει πάει σε αυτό το διαμέρισμα. Το στοιχείο είναι ανεπίδεκτο δικανικής εκτίμησης και δεν μπορεί να αποτελέσει πειστήριο. Αυτό έχει αξιολογηθεί και από τα δικαστήρια σας καθώς σε αυτό το αντικείμενο βρέθηκε και αποτύπωμα ανθρώπου που έχει αθωωθεί. Για πρώτη φορά μήνες μετά, επιχειρείται η σύνδεση του Περικλή με την υπόθεση των όπλων της Πολυτεχνειουπολης με μια αναφορά ότι γενετικά του στοιχεία εμπεριέχονται στο μείγμα ανω των δυο ατόμων που βρέθηκε σε οπλο. Σε γενετικά στοιχεία. Που μπορεί να υπάρχουν και δικά μου και δικά σας κύριε δικαστά. Ποτέ εγγράφως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών δεν έκανε την απαραίτητη ανάλυση για να καταλήξει σε ενα γενετικό προφίλ συγκεκριμένου ανθρώπου και γι αυτό άλλωστε ούτε η ίδια η ΔΕΕ δεν προχωράει σε παραπανω συμπεράσματα, καθώς δεν έχει και τα απαραίτητα μηχανήματα για την ανάλυση".
Όπως είπε η κ. Δαλιάνη, η συμπεριφορά του ανθρώπου που βρήκε τα όπλα δημιουργεί πολλά ερωτηματικα. "Μετά από δύο βαθμούς διαδικασίας πάντως μπορούμε να καταλήξουμε από όσες καταθέσεις έχουμε πως δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο σύνδεσης του Περικλή με τα όπλα. Το DNA έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο στοιχείο της δικής. Κατέθεσαν μάρτυρες όπως καθηγητές βιολογίας κλπ. Η εισαγγελέας μας είπε πως πρόκειται για ένα επιστημονικό ζήτημα που το δικαστήριο δεν γνωρίζει. Μα, κύριε πρόεδρε, για τον λόγο αυτό καλούνται οι μάρτυρες ειδικών γνώσεων, αλλιώς το δικαστήριο δεν θα μπορούσε να αποφασίσει για τιποτα. Αν το δικαστήριο πάντως δεν μπορεί να αποφασίσει επί της επιστήμης οφείλει να παίρνει την αθωωτική απόφαση ενός κατηγορούμενου.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο δικαστήριο στο οποίο συζητήθηκε η πρώτη αίτηση αναστολής της Ηριάννας αλλά και του συγκατηγορουμένου της Περικλή Μ. (η καταδίκη του οποίου βασίζεται επίσης σε  δείγμα DNA) μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη, απέρριψε κατά πλειοψηφία τις αιτήσεις αναστολής και των δύο νέων. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (3-2) ενώ απορριπτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα.
 
Top