Η Ελλάδα προσβλέπει στην ακόμη στενότερη συνεργασία με την Κίνα, όχι μόνο για το καλό των δυο λαών μας, αλλά στην κυριολεξία για το καλό του κόσμου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος, νωρίτερα σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συνοδευόμενο από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή και πρέπει να υπερασπισθούμε την ειρήνη, υπενθυμίζοντας παράλληλα, την ιστορία του ελληνικού και Κινεζικού πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, ότι η Κίνα και με τον μεγάλο της Πολιτισμό αλλά και με την μεγάλη δύναμη, που διαθέτει, μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εμείς ως μέλος της ΕΕ θεωρούμε την συνεργασία με την Κίνα σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά με την ΕΕ στο σύνολό της.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, την παρουσία του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και για το Forum των αρχαίων πολιτισμών, ένα ακόμα δείγμα των στενών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας και χαιρέτισε, την πολύ σημαντική-όπως την χαρακτήρισε- πολιτική πρωτοβουλία της Κίνας για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό σηματοδοτεί και η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, ενώ διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, μετά από την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κινέζος Πρόεδρος, θα συμβάλει στο μέτρο που αναλογεί στην Ελλάδα, ώστε η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών να επεκταθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κ. Γουάνγκ Γι, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Κινέζου Προέδρου, τόνισε ότι η κινεζική πλευρά εκτιμά ιδιαιτέρως την ελληνική πρωτοβουλία για το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών και υποστήριξε ότι ο διάλογος μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών μπορεί να οδηγήσει σε δρόμους για την εξεύρεση λύσης σε σύγχρονα προβλήματα και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την στήριξή του αναφορικά με την Κινεζική πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού, και ανέφερε πως η σχετική δήλωσή του προς το πρακτορείο Xinhua, είχε μεγάλη απήχηση, αυξάνοντας την δημοτικότητά του στην Κίνα.

«Καλώς ορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, να παρευρεθεί στο Forum «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος» για διεθνή συνεργασία που θα γίνει τον επόμενο μήνα. Πιστεύουμε ότι μέσω της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών στο Forum, θα ενισχυθεί η συνεργασία στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας" κατέληξε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών.

 
Top