Οι αγορές χάνουν ξανά την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τις μετοχές να κατρακυλούν και τα ξένα funds να σηκώνουν τα κεφάλαιά τους και να αποχωρούν από την χώρα.

Μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα για επαφές με τις τράπεζες και την κυβέρνηση, οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών στέλνουν ιδιαιτέρως ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπουν κίνδυνο για ολική αποχώρησή τους από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, μεγάλα funds όπως το KKR, το Wellington και άλλα που τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών το Νοέμβριο – Δεκέμβριο πέρασαν ήδη την πόρτα της εξόδου, αποεπενδύοντας πλήρως.

Σε πλήρη αποεπένδυση προχώρησαν και όσοι ξένοι είχαν αποκτήσει μετοχές τραπεζών μέσω του LME, δηλαδή με την ανταλλαγή ομολόγων τους με μετοχές στις αυξήσεις κεφαλαίου. Ακόμη και σε όσους ομολογιούχους οι τράπεζες είχαν προτείνει ανταλλαγή των ομολόγων τους στο 100% με μετοχές, η ανταλλαγή αυτή έγινε όταν οι ομολογιούχοι έχαναν ήδη το 40% – 45% της επένδυσής τους. Ξεκινώντας λοιπόν με απώλειες ήδη στο 60% και πλέον, ρευστοποίησαν τις μετοχές των τραπεζών προτού εξαϋλωθεί πλήρως η επένδυσή τους.

Με το ένα πόδι έξω από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται και άλλα funds, ενώ με «νύχια και με δόντια» φαίνεται πως κρατιούνται ακόμη εντός τραπεζών και συνακόλουθα εντός λοιπών ελληνικών επενδύσεων, οι μεγάλοι στρατηγικοί επενδυτές.

Οι τελευταίοι ανησυχούν εντόνως για την πορεία της αξιολόγησης, αλλά και για τη σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει τον έλεγχο των καταστάσεων και να «χτυπιέται από το κύμα».

Η κρισιμότητα της κατάστασης απεικονίζεται και στα όσα είπε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Περιμένουμε την επιστροφή του Κουαρτέτου κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα. Mέσα σε 15 μέρες από την επιστροφή τους θα πρέπει να έχουν «κλείσει» τα ζητήματα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, γιατί αν πάμε Μάιο-Ιούνιο… καήκαμε».

Στο κλίμα αυτό, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υποχωρεί πλέον κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από 11,5 δισ. στις αρχές του 2016. Η Alpha Bank χάνει 55,02%, η Εθνική 58,02%, η Eurobank 62,69% και η Πειραιώς 64,39%. Μόνο χθες, η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο -29,20%, της Εθνικής στο -29,06%, της Πειραιώς στο -27,21% και την Alpha Bank στο -17,65%.

Οι απώλειες αυτές ερμηνεύονται σε κεφαλαιακές απώλειες (όχι βεβαίως με τη λογιστική τους μορφή γιατί προφανώς οι τράπεζες δεν έχουν χάσει από τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης), καθώς οι επενδυτές που μπήκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου χάνουν ήδη τα μισά κεφάλαια από αυτά που έβαλαν στις τράπεζες και τα οποία ήλπιζαν να ανακτήσουν και να επαυξήσουν από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών. Σημειώνεται ότι οι ξένοι, υπό την προϋπόθεση της ομαλής πορείας της αξιολόγησης και των κινήσεων της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της Οικονομίας, έβλεπαν δυναμική ανόδου έως και 50% στις τραπεζικές μετοχές…

Όσο για τις ίδιες τις τράπεζες, κινδυνεύουν να χάσουν στην πράξη κεφάλαια από αυτά που συγκέντρωσαν στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση γιατί πολύ απλά, αν υλοποιηθούν τα απαισιόδοξα σενάρια για την Οικονομία, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι νομοτελειακά, τότε δεν έχουν να περιμένουν ανάκαμψη και κέρδη, αλλά μόνο περαιτέρω αύξηση των επισφαλειών και των προβλέψεων.

Εν μέσω της «καταιγίδας» αυτής, στην Αθήνα βρίσκεται από χθες, η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, η οποία θα συνεχίσει και σήμερα τις επαφές της με τις τράπεζες. Τελικό ζητούμενο των επαφών αυτών θα είναι το κατά πόσον κρίνεται επαρκής η κεφαλαιακή τους οχύρωση.
 rizopoulospost.com

(με πληροφορίες από capital.gr)
 
Top