Βρίσκεται η Ευρώπη αντιμέτωπη με το φάντασμα της δικής της Lehman Βrothers; Αυτό είναι το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη τραπεζιτών, αναλυτών και οικονομολόγων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά τη συνεχή πτώση που σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και τις αναταράξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Σε μια ακόμη ασταθή συνεδρίαση, εκείνη της Τρίτης, οι ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν για τρίτη μέρα «στα κόκκινα» καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποφύγουν τα μεγάλα ρίσκα, ανήσυχοι για το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης. Στο στόχαστρο βρίσκονται τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα και κυρίως η γερμανική Deutsche Bank, με τους φόβους για τη έκθεσή τους σε επισφαλείς τομείς να αυξάνονται.

Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank;

Τόσο ο γερμανός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank έσπευσαν να κατευνάσουν τους επενδυτές, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό. Ωστόσο η πορεία των μετοχών της γερμανικής τράπεζας τις τελευταίες ημέρες κάθε άλλο παρά αισθήματα ασφάλειας δημιουργεί.

Την Τρίτη το απόγευμα η μετοχή της γερμανικής τράπεζας βρισκόταν στο -5%, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε σημειώσει ελεύθερη πτώση σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 9,5%. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι επενδυτές ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αλλά και τις οικονομικές συνέπειες των δικαστικών υποθέσεων στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται η γερμανική τράπεζα. Σημειώνεται πως όσον αφορά τα οικονομικά του, το γερμανικό τραπεζικό ίδρυμα σημείωσε απώλειες 600 εκατομμυρίων στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 με τις συνολικές απώλειες για το 2015 να ανέρχονται στα 6.8 δισ.

Σύμφωνα με τους FT, έντονη ανησυχία προκαλούν στους επενδυτές και οι «δικαστικές περιπέτειες» της Deutsche Bank, που την ανάγκασαν να πληρώσει περίπου 2,5 δισ. στις αγγλικές και αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο διακανονισμού για υπόθεση που αφορούσε χειραγώγηση του Libor. «Η πτώση των μετοχών της γερμανικής τράπεζας «δεν είναι τόσο ένας αντικατοπτρισμός του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας, αλλά αντανακλά μια συνολική αίσθηση ανασφάλειας στις αγορές» ανέφερε στο Bloomberg ο Hans Michelbach, μέλος της οικονομικής επιτροπής του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann τόνιζε πως η «αστάθεια των οικονομικών αγορών είναι μια έκφραση της αβεβαιότητας, των κινδύνων για την ανάπτυξη» της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι διαβεβαιώσεις της γερμανικής τράπεζας ότι μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της αφορούν κυρίως ένα είδος χρεογράφων που δεν υπήρχαν μέχρι πριν από τρία χρόνια. Πρόκειται για τα λεγόμενα Coco Bonds ή αλλιώς Additional Tier 1. Η αξία των συγκεκριμένων χρεογράφων βρίσκεται σε καθοδική πορεία την τελευταία περίοδο, καθώς υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι η τράπεζα δεν διαθέτει αρκετό ρευστό για να τα αποπληρώσει.

Οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία

Σοβαρές απώλειες σημείωσαν την Τρίτη και οι ιταλικές τράπεζες εξαιτίας ανησυχιών για την έκθεσή τους σε «κακά» χρέη, με την Banca Monte dei Paschi di Siena να σημειώνει πτώση της τάξης του 7%. Νωρίτερα, στο επίκεντρο των αρνητικών εξελίξεων είχε βρεθεί η Ιαπωνία με πολλούς αναλυτές να επιχειρούν να συγκρίνουν τις συνθήκες με εκείνες που υπήρχαν λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Ο Nikkei σημείωσε απώλειες της τάξης του 5,1%.

Όπως αναφέρει ο Guardian, την ανησυχητική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία για βιομηχανική απόδοση της Γερμανίας τον Δεκέμβριο αλλά και την μείωση του αριθμού των εξαγωγών.

Την ίδια στιγμή, η καθοδική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων και ειδικότερα του τραπεζικού τομέα μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στις ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει το ενδεχόμενο επιβολής αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη -όπως έκανε η Ιαπωνία πριν από μερικές ημέρες- στα κέρδη των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι αυξανόμενοι φόβοι για τις αποδόσεις της κινεζικής οικονομίας και οι φθίνουσες τιμές του πετρελαίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις JP Morgan η έκθεση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου υπολογίζεται στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο παράγοντας φόβος στις αγορές μετακινήθηκε από τις ανησυχίες για τις αναπτυσσόμενες αγορές και την πτώση της τιμής του πετρελαίου στην έκταση της επιβράδυνσης στον ανεπτυγμένο κόσμο και την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αναθερμάνουν τις επενδυτικές αξίες», αναφέρουν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Citi. Αντίθετη άποψη διατυπώνουν ωστόσο αναλυτές του οίκου Goldman Sachs. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι αντιμέτωπες με μια κρίση ανάλογη του 2008 παρά τα προειδοποιητικά μηνύματα από την αγορά χρέους, τονίζουν χαρακτηρίζοντας τις ανησυχίες υπερβολικές. Υπερβολικές θεωρεί τις ανησυχίες και το Centre for Economics and Business Research, τονίζοντας πως «παρά τους κινδύνους θα πρέπει να αποφύγουμε άλλη μία οικονομική κρίση». Σύμφωνα με τους αναλυτές του κέντρου, το πιθανότερο σενάριο είναι μια συντηρητική ανάτπυξη στην παγκόσμια οικονομία για αυτή τη χρονιά.
via:offsite.com.cy
Πηγή: thetoc.gr
 
Top