Για τυπικούς λόγους το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε όλες τις προσφυγές των φορέων που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Το Στε δεν μπήκε στην ουσία των υποθέσεων, ανάβοντας έτσι εκ της πλαγίας οδού το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η ΄Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του Δημοσίου οι οποίοι στρέφονταν κατά του ΤΑΙΠΕΔ και της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος επενδυτών. Προηγουμένως, είχε προηγηθεί σύμβαση-η οποία κυρώθηκε με το νόμο 3654/2008- με την οποία παραχωρήθηκε το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής του ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και το δικαίωμα σύναψης περαιτέρω παραχωρήσεων σε τρίτους, έναντι ανταλλάγματος.

Οι σύμβουλοι του Δ τμήματος της Επικρατείας απέρριψαν τις προσφυγές ως εκπρόθεσμες ενώ αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσβληθεί (δηλαδή, να ζητηθεί η ακύρωση) στο ΣτΕ η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς η πρόσκληση αυτή, «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκείμενης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Στο σκεπτικό της απόφασης τους οι δικαστές επισημαίνουν ότι αφού οι προσφεύγοντες δεν ενδιαφέρονται οι ίδιοι για σύναψη συμβάσεων με το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, σύμφωνα με το νόμο 3886/2010 για την δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.



Πηγή
 
Top