Η γεωμετρία των Βαβυλωνίων ήταν τόσο εξελιγμένη που τους επέτρεπε να συστηματοποιούν την κίνηση των ουρανίων σωμάτων και μάλιστα με μεγάλη λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με έρευνα ιστορικών του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου που μελέτησαν βαβυλωνιακές πλάκες γραμμένες μεταξύ 350 πΧ και 50 πΧ, οι Βαβυλώνιοι, περίφημοι άλλωστε μαθηματικοί και αστρονόμοι, είχαν καταφέρει να εντοπίσουν όχι μόνο την ακριβή θέση αλλά και την τροχιά του Δία.

Αυτό 1.400 ολόκληρα χρόνια πριν από τους αστρονόμους του Κολεγίου Μέρτον στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οποίοι υποτίθεται ότι ήταν οι πρώτοι που το κατάφεραν κατά τον 14ο αιώνα.

Το θραύσμα της μίας πήλινης επιγραφής είχε διαπιστωθεί ότι περιείχε αστρονομικά δεδομένα όχι όμως τόσο προηγμένα όσο υποστηρίζουν οι γερμανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Ματιέ Όσεντραϊβερ.

Σύμφωνα με ειδικούς η γεωμετρία των Βαβυλώνιων ήταν πιο προηγμένη από αυτή των Ελλήνων, αλλά παρέμεινε για αιώνες κρυμμένη μέσα στις επιγραφές.

Αν η ανακάλυψη των ερευνητών επιβεβαιωθεί θα πρέπει να επανεξεταστούν συνολικά τα αστρονομικά ευρήματα που διαθέτουμε από την αρχαία Βαβυλώνα καθώς μπορεί να περιέχουν πολύτιμα στοιχεία για το ηλιακό μας σύστημα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science» στο εν λόγω θραύσμα καταγράφονται δύο χρονικά διαστήματα εμφάνισης του Δία, την πρώτη φορά που εμφανίζεται στον ορίζοντα, και υπολογισμοί της θέσης του πλανήτη σε διάστημα 60 και 120 ημερών.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι στην επιγραφή αυτή έχουν καταγραφεί και άλλα δεδομένα για τον Δία όπως ο χρόνος που ο Δίας καλύπτει το μισό της απόστασης των 60 ημερών, πάλι με τη χρήση της γεωμετρίας και συγκεκριμένα μέσω τραπεζοειδών σχημάτων.

Σε μία περίπτωση «μοίρασαν» στη μέση ένα τραπεζοειδές σχήμα που εμφανίζεται μεταξύ των δύο ακραίων θέσεων του πλανήτη στον ορίζοντα.

Παρόμοιες μεθόδους με αυτές των Βαβυλώνιων είχαν χρησιμοποιήσει και οι ερευνητές του 14ου αιώνα για να παρατηρήσουν τον Δία.

econews

[ads-post]
 
Top