Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εντολή να προχωρήσει σε συμφωνίες

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις ευρωεκλογές σε ξένο ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε το Bloomberg και έστειλε ...





μήνυμα στις αγορές ότι δεν προτίθεται να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ ούτε να αποσυναρμολογήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.



Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στην πιθανότητα εκλογών στην Ελλάδα, στις δυνατότητες συνεργασίας του με τους Σοσιαλιστές και προσδίδει βαρείς χαρακτηρισμούς στο φαινόμενο Φάρατζ και Λε Πεν.



Διαπραγμάτευση για το χρέος



Για το θέμα της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέος και τη αυτόματη ελάφρυνσή του, ο κ.Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση για να ανακάμψει η οικονομία.

«Θέλουμε να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι οριστική και θα δώσει στην Ελλάδα και στην οικονομία, τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξοφλήσει μέρος του χρέους», σημείωσε.



Συνεργασία με τους Σοσιαλιστές

Σε ερώτηση αν προτίθεται να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές, τη δεύτερη δύναμη εντός του Ευρωκοινοβουλίου, με σκοπό να αμφισβητήσουν τις προδιαγραφές του προϋπολογισμού, έτσι όπως έχει καθοριστεί από την Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Είμαστε ανοιχτοί σε μια συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, με την προϋπόθεση πως θα επιστρέψουν στις πολιτικές ρίζες τους και θα σταματήσουν να δέχονται τη λιτότητα ως τη μόνη επιλογή. Δεν θα συνεργαστούμε αν παραμείνουν υπό την επήρεια της ηγεμονίας της Άνγκελα Μέρκελ».



Καμία δέσμευση και πρόωρες εκλογές



Στο εσωτερικό πεδίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε για άλλη μια φορά πως δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά με τους πιστωτές .



Επανέφερε το θέμα της διαγραφής μέρους του χρέους, ενώ δεσμεύτηκε να μην θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εντολή να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες, χωρίς να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην ΕΕ και χωρίς διαβούλευση με το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα».



Επανέλαβε, δε, πως αυτό που πρέπει να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς είναι να κηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη βούληση του λαού. Οπως λέει: «Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ».



Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας



Για το θέμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Τσίπρας ζητάει επίσης να έχει λόγο. Οπως σημειώνει: «Εάν η κυβέρνηση δεν διαβουλευτεί μαζί μας, θα το δούμε ως μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτή την περίπτωση , θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τι συνέβη στην Κύπρο». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να πει αν θα στηρίξει μια πιθανή ανανέωση της θητείας του κ. Προβόπουλου.







πηγή





 
Top