Τη διάνοιξη της σήραγγας του Όρθυος στην περιοχή του Δομοκού ολοκλήρωσε η Εργοσε. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες στην Ελλάδα και με τη διάνοιξή τους ανοίγει ο «δρόμος» ολοκλήρωσης των έργων στο τμήμα Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός...







Το έργο θεωρείται από τα πλέον δύσκολα τεχνικά και ουσιαστικά ολοκληρώνει τα έργα κατασκευής στη διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα -Θεσσαλονίκη (επιδομή, υποδομή, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση).



Η σήραγγα του Όθρυος, έχει μήκος 6,5 χλμ ανά κλάδο (ένας κλάδος ανά κατεύθυνση) και ο σχεδιασμός της παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύσσονται ταχύτητες των 160 χλμ / ώρα, έτσι ώστε η διαδρομή να μειώνεται κατά 2 χλμ και ο χρόνος του ταξιδιού κατά 30 λεπτά.



Σημειώνεται, ότι στην ίδια γεωγραφική περιοχή βρίσκεται και η σήραγγα Καλλιδρόμου, η διάνοιξη της οποίας ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο, και με μήκος 9 χλμ ανά κλάδο, αποτελεί τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα των Βαλκανίων.



Με την ολοκλήρωσή της, η διαδρομή Αθήνα - Λιανοκλάδι θα διαρκεί έως 90 λεπτά, η διαδρομή Αθήνα-Δομοκός έως 108 λεπτά, ενώ η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα γίνεται σε 3,5 ώρες.



Την ανακοίνωση για τη διάνοιξη της σήραγγας και στα δύο μέτωπα έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Κ. Σπηλιόπουλος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, όπου επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος της συγκεκριμένης σύμβασης.



Πηγή: ΑΜΠΕ



http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top