Η Λιου Λιτζούν, Κινέζα μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), βρίσκεται προς απέλαση, καθώς φέρεται να έχει ανακληθεί η φοιτητική της βίζα μετά τη διοργάνωση συγκεντρώσεων υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.
Η Λιου συνελήφθη τον Μάιο του 2024 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που σχετίζονταν με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η ανάκληση της βίζας της Λιου Λιτζούν ακολουθεί εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση του αντισημιτισμού». Το διάταγμα επικεντρώνεται σε αυτό που η κυβέρνηση Τραμπ έχει περιγράψει ως αύξηση του αντισημιτισμού σε πανεπιστήμια και κοινότητες των ΗΠΑ.
Βασικό άρθρο του διατάγματος απειλεί να ακυρώσει τις βίζες φοιτητών από το εξωτερικό που συμμετέχουν σε φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό.The @WhiteHouse’s new anti-speech executive order is dishonest and overbroad, conflating legitimate criticism of Israel's genocide with antisemitism. The real goal behind this likely unenforceable order is to advance an Israel First Agenda by chilling and censoring anti-genocide… pic.twitter.com/LToO4QP3jr
— CAIR National (@CAIRNational) January 31, 2025
Μια από τις πρώτες περιπτώσεις φοιτητών προς απέλαση
Το εκτελεστικό διάταγμα δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, του κράτους και της εσωτερικής ασφάλειας, να αναπτύξουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης και αναφοράς των δραστηριοτήτων των αλλοδαπών φοιτητών και του προσωπικού που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες.
Επιπλέον, οι εν λόγω υπηρεσίες υποχρεούνται να παράσχουν στον Λευκό Οίκο συστάσεις εντός 60 ημερών σχετικά με τα νομικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Η περίπτωση της Λιου Λιτζούν είναι μία από τις πρώτες περιπτώσεις ανάκλησης θεώρησης βάσει της νέας πολιτικής.
Η Λιου ήταν μεταξύ εκατοντάδων φοιτητών του UCLA που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα. Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν στις αρχές Μαΐου 2024, όταν οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε καταυλισμό αλληλεγγύης όπου είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 400 διαδηλωτές.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, πάνω από 100 άτομα τραυματίστηκαν κατά την επιδρομή, ενώ ορισμένοι χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κρότου λάμψης και γκλομπ για να διαλύσει το πλήθος.
Η Λιού αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πανεπιστημιούπολη του UCLA
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να ανακαλέσει τη βίζα της Λιου ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες προσπάθειές του να περιορίσει τον φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό, ιδίως μεταξύ των διεθνών φοιτητών.
Αναφέρθηκε σε όσους συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες ως «διαμένοντες αλλοδαποί» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απέλαση έως το 2025. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες ότι η ευρεία γλώσσα της διαταγής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιήσει φοιτητές που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες χωρίς να παραβιάζουν τον νόμο.
Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) καταδίκασε το εκτελεστικό διάταγμα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης.
Το CAIR τόνισε τη σημασία της προστασίας της ελευθερίας του λόγου, δηλώνοντας ότι τα δικαιώματα αυτά δεν πρέπει να υπονομεύονται μέσω εκτελεστικών μέτρων.
Η Λιου αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πανεπιστημιούπολη του UCLA και αυτό ήταν το μοναδικό της «έγκλημα».
Οι αλλοδαποί φοιτητές θα παρακολουθούνται από το ΥΠΕΞ και το Εσωτερικής ΑσφάλειαςThe U.S. has decided to cancel the student visa of Liu Lijun, a Chinese grad student at UCLA. She’s been supporting Hamas sympathizers on campus, which is already a red flag. 1/4 @ajphelo@DebyanneS@revolution528 pic.twitter.com/i5WrqBNhwi
— Sato koria (@KoriaSato) January 31, 2025
Η υπόθεση της Λιτζούν είναι μία από τις πρώτες που επηρεάζονται από τη διαταγή, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη στην ομοσπονδιακή καταστολή του ακτιβισμού στα Πανεπιστήμια.
Το εκτελεστικό διάταγμα δίνει εντολή στα αμερικανικά υπουργεία Παιδείας, Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας να δημιουργήσουν κατευθυντήριες γραμμές για την παρακολούθηση και την αναφορά των δραστηριοτήτων των αλλοδαπών φοιτητών και του προσωπικού εντός δύο μηνών.
Οι Los Angeles Times ανέφεραν ότι οι ακτιβιστές στην Καλιφόρνια, τόπο μερικών από τις μεγαλύτερες φοιτητικές διαμαρτυρίες, βρίσκονται πλέον σε επιφυλακή μετά το διάταγμα.
Η Λιτζούν ήταν μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών στο UCLA, που διαδήλωναν κατά των ενεργειών της ισραηλινής κατοχής στη Γάζα. Οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν τον Μάιο του 2024, οδηγώντας σε συγκρούσεις και τραυματισμούς, όταν οι αστυνομικές αρχές εισέβαλαν σε καταυλισμό αλληλεγγύης.