neostrategygr

Η υπόθεση της Αλεξίας Μπακογιάννη και η συνεργασία της με τον καταδικασμένο Ισραηλινό...

επιχειρηματία, Μπένι Στάινμετζ, δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται απλώς για το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια μακρά παράδοση διαπλοκής, σκανδάλων και πολιτικής επιβίωσης μιας οικογένειας που κυβερνά την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μέχρι τον Κυριάκο, και πλέον τη νέα γενιά Μπακογιάννη, η πολιτική εξουσία, το χρήμα και οι σκιώδεις επιχειρηματικές σχέσεις παραμένουν ο θεμέλιος λίθος του οικογενειακού «συστήματος».

Η… νέα γενιά της διαπλοκής

Ο Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος καταζητείται από τις ρουμανικές αρχές για υπόθεση διαφθοράς και έχει ήδη καταδικαστεί για παράνομες συμφωνίες εξόρυξης στη Γουινέα, δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας. Είναι ένα όνομα ταυτισμένο με πολιτική επιρροή, δωροδοκίες και ύποπτες συναλλαγές.

Η Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη και ανιψιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρέθηκε στο πλευρό του, συνοδεύοντάς τον σε κρίσιμες συναντήσεις για την εξαγορά του μεγαλύτερου ιταλικού διυλιστηρίου από την ρωσική Lukoil. Η ίδια εμφανίζεται να είχε μετοχές στη GOI Energy, εταιρεία που σχετιζόταν με τον Στάινμετζ, και ήταν μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ο Ισραηλινός μεγαλοεπιχειρηματίας, Μπένι Στάινμετζ

Στο μεταξύ, εσχάτως, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας συνελήφθη στην Αθήνα, με ένταλμα έκδοσης από τη Ρουμανία. Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι μόλις πέρυσι τον Οκτώβριο, είχε συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά την είσοδό του στη χώρα μας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Και τότε, σε βάρος του εκκρεμούσε αίτημα των ρουμανικών Αρχών για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Επίσης, σχεδόν ένα χρόνο πριν (2023) είχε συλληφθεί στην Κύπρο, η οποία, όμως, αρνήθηκε να τον εκδώσει στη Ρουμανία.

Η Αλεξία με τη μητέρα της, Ντόρα Μπακογιάννη, σε παλαιότερο… ενσταντανέ

Τι άλλαξε -εάν άλλαξε- από τότε έως σήμερα στη συμπεριφορά του μεγάρου Μαξίμου; Μήπως ο Στάινμετζ πίστευε ότι η Ελλάδα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα του παρείχε προστασία; Μήπως η εμπλοκή της Αλεξίας ήταν η γέφυρα ανάμεσα στην οικογενειακή εξουσία και τον επιχειρηματία; Ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι ο Ισραηλινός μόλις πρόσφατα παραβρέθηκε στο αποχαιρετιστήριο πάρτι του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζόρτζ Τσούνης.

Όταν ο υιός ξεπερνά τον πατέρα…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστησε ένα δίκτυο παρακολουθήσεων, παρακολουθώντας πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και στρατιωτικούς μέσω της ΕΥΠ και του παράνομου λογισμικού Predator.

Ποιους παρακολουθούσε το Μέγαρο Μαξίμου;

• Νίκο Ανδρουλάκη (τότε υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να τον ελέγχει πολιτικά)

• Χρήστο Σπίρτζη (πρώην υπουργό ΣΥΡΙΖΑ)

• Κωστή Χατζηδάκη (σημερινό υπουργό Οικονομικών!)

• Φλώρο και Λάγιο (αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων)

Ο ανιψιός του πρωθυπουργού, ο οποίος «παραιτήθηκε», εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών

• Δημοσιογράφους όπως ο Θανάσης Κουκάκης, που ερευνούσε σκάνδαλα διαφθοράς.

Τι έκανε ο Μητσοτάκης μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο;

• Απέπεμψε τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, που ήταν ο εγκέφαλος των παρακολουθήσεων.

• Άλλαξε τον νόμο ώστε να αποτρέψει την ΑΔΑΕ να αποκαλύψει νέες παρακολουθήσεις.

• Επέβαλε φίμωση στα ΜΜΕ ώστε να μην ασχοληθούν με το θέμα.

• Ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να συνεχίσει την έρευνα, λειτουργώντας ξεκάθαρα υπέρ της κυβέρνησης.

Ποιες οι συνέπειες;

• Η Ελλάδα κατρακύλησε στην 107η θέση στην Ελευθερία του Τύπου.

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατήγγειλαν την Ελλάδα για το σκάνδαλο.

• Κανείς από τους υπεύθυνους δεν τιμωρήθηκε.

Οι απευθείας αναθέσεις

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, δηλαδή χωρίς διαγωνισμούς, σε εταιρείες φίλων και κολλητών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Το σκάνδαλο στον τουρισμό: Η κυβέρνηση έδωσε μαϊμού συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ για δήθεν διαφημίσεις του ΕΟΤ, που κατέληξαν σε συγκεκριμένα ΜΜΕ ως πολιτικά δωράκια.

Ψηφιακές υπηρεσίες-μαϊμού: Η πλατφόρμα gov.gr και άλλες κρατικές εφαρμογές κόστισαν πολλαπλάσια από τις τιμές αγοράς, με συμβάσεις που κατέληξαν σε εταιρείες με σχέσεις με το Μαξίμου.

Απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες χωρίς προσωπικό!: Υποτιθέμενες “εταιρείες” πήραν κρατικά συμβόλαια, ενώ δεν είχαν ούτε έναν υπάλληλο.

Η Ελλάδα έχει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό απευθείας αναθέσεων στην ΕΕ.

Η διάλυση του ΕΣΥ

Η υγεία στην Ελλάδα κατέρρευσε επί Μητσοτάκη, καθώς έγινε συνειδητή προσπάθεια να καταρρεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να ευνοηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

• Μείωσε τους μισθούς των γιατρών και έδιωξε χιλιάδες υγειονομικούς.

• Επέβαλε νόμο που επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς να εισβάλλουν στα δημόσια νοσοκομεία και να ζητούν φακελάκια.

• Έκοψε 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Υγείας το 2024.

• Σκότωσε δεκάδες ανθρώπους από έλλειψη ΜΕΘ, ενώ άφησε ασθενείς να πεθαίνουν σε ράντζα.

Τέμπη, ένα προαναγγελθέν έγκλημα

Η τραγωδία των Τεμπών, με 57 νεκρούς, αποκάλυψε το απόλυτο χάος στον κρατικό μηχανισμό.

Πώς σχετίζεται με το σκάνδαλο της κυβέρνησης;

• Η κυβέρνηση γνώριζε ότι το σύστημα ασφαλείας δεν λειτουργούσε, αλλά αδιαφόρησε.

• Αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ για τους κινδύνους.

• Αναβάθμισε σε σταθμάρχη έναν άνθρωπο χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, που έκανε το μοιραίο λάθος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να συγκαλύψει το έγκλημα:

• Έθαψε έγγραφα και έκλεισε την υπόθεση με ευθύνες μόνο στον σταθμάρχη.

• Έστειλε τα ΜΑΤ να επιτεθούν στις οικογένειες των θυμάτων όταν διαδήλωναν.

Τα σκάνδαλα του πατρός…

Η διαπλοκή των Μητσοτάκηδων δεν ξεκίνησε σήμερα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του Κυριάκου, έχτισε την πολιτική του καριέρα πάνω στη συναλλαγή με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Η φράση “Εφιάλτης της Δημοκρατίας”, που τον συνόδευε για δεκαετίες, δεν ήταν τυχαία.

Το σκάνδαλο των “Αποστατών” (1965): Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θεωρείται ο αρχιτέκτονας της αποστασίας του 1965, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Με αντάλλαγμα πολιτικά οφέλη και πρόσβαση στην εξουσία, ηγήθηκε της ομάδας που αποσταθεροποίησε τη χώρα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών (1993): Ως πρωθυπουργός (1990-1993), ο Μητσοτάκης πρωταγωνίστησε στο πρώτο μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα. Ο στενός του συνεργάτης Γρυλλάκης, πρώην στρατιωτικός, είχε στήσει ένα δίκτυο παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων. Όταν το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση κατέρρευσε, και ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην εξουσία.

Το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ Ηρακλής (1992): Ως πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης πούλησε την ΑΓΕΤ Ηρακλής στη ιταλική ENICHEM, σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις στην ιστορία της χώρας. Μετέπειτα αποκαλύφθηκε ότι συνεργάτες του λάμβαναν “μαύρο χρήμα” από τη συμφωνία, ενώ η ελληνική βιομηχανία τσιμέντου παραδόθηκε στους ξένους, χωρίς καμία εγγύηση διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Το σκάνδαλο με τη SIEMENS: Ήταν η δεκαετία του ’90 όταν η Siemens “επένδυε” στο πολιτικό μέλλον της Ελλάδας. Τα μαύρα ταμεία της εταιρείας είχαν επαφές με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να έχει λάβει στήριξη από τον διαβόητο Μιχάλη Χριστοφοράκο, τοπικό εκπρόσωπο της Siemens, που αργότερα διέφυγε στη Γερμανία για να αποφύγει τη δίωξη.

Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
 
Top