![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEix7I8oa9ZVLshqiPt9-E9jrWOy3OQIsWLg1Jz0rwJ6YvUbxaFnpXBsw-2fnOFby_DInkhHjYoe2mlliICnORJ_MfppFkiFqbk6iqYu1v4gXmhRcgi2VEVY6_3RpeHiTi5NTZBsHsuBUEMkRtPYwIG4-bD6x7MxlMfx4XXgKJFnnhaH0g9cMVLm/s16000/2024-09-27T153333Z_355899162_RC229AA19HMY_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-ZELENSKIY-USA.jpg)
Εξετάζοντας έναν χάρτη με τεράστια κοιτάσματα σπάνιων γαιών και άλλων πολύτιμων ορυκτών, ο οποίος ήταν κάποτε διαβαθμισμένος ως έγγραφο ασφαλείας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε να θέλει να προσελκύσει την προσοχή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς μια ενδεχόμενη, άμεση συμφωνία, όπως έγραψε το Reuters το Σάββατο (8/2) σε αποκλειστική συνέντευξή του με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου πιέζει για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία, δήλωσε τη περασμένη Δευτέρα ότι επιθυμεί η Ουκρανία να προμηθεύσει τις ΗΠΑ με σπάνιες γαίες και άλλα ορυκτά σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη της πολεμικής της προσπάθειας.
«Αν μιλάμε για μια συμφωνία, τότε ας κάνουμε μια συμφωνία, είμαστε εδώ μόνο γι’ αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας την ανάγκη της Ουκρανίας για εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους της ως μέρος οποιασδήποτε διευθέτησης.
Η Ουκρανία έθεσε την ιδέα να διαθέσει τα κρίσιμα ορυκτά της σε επενδύσεις από τους συμμάχους το περασμένο φθινόπωρο, καθώς παρουσίασε ένα «σχέδιο νίκης» που επεδίωκε να τη φέρει στην ισχυρότερη θέση για συνομιλίες και να αναγκάσει τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι λιγότερο από το 20% των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου των μισών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών, βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
Οι σπάνιες γαίες είναι σημαντικές για την κατασκευή μαγνητών υψηλής απόδοσης, ηλεκτρικών κινητήρων και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης- ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διαθέσει αυτούς τους πόρους στους συμμάχους της, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, που είναι και οι δύο ορκισμένοι εχθροί των ΗΠΑ.
«Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν και να προστατεύσουμε αυτό που έχουμε – μια πολύ πλούσια περιοχή του Ντνίπρο, την κεντρική Ουκρανία», είπε.
Τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν έδαφος στα ανατολικά εδώ και μήνες, ρίχνοντας τεράστιους πόρους σε μια αδιάκοπη επίθεση, ενώ ο πολύ μικρότερος στρατός του Κιέβου παλεύει με την έλλειψη στρατιωτών και ανησυχεί για τις μελλοντικές προμήθειες όπλων από το εξωτερικό.
Ο χάρτης του Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι ξεδίπλωσε έναν χάρτη σε ένα τραπέζι στο γραφείο του στο Κίεβο, ο οποίος έδειχνε πολυάριθμα κοιτάσματα ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας λωρίδας γης στα ανατολικά, η οποία επισημαίνεται ότι περιέχει σπάνιες γαίες. Περίπου η μισή από αυτή φαινόταν να βρίσκεται στην πλευρά της Ρωσίας στις σημερινές γραμμές του μετώπου.
Είπε ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου στην Ευρώπη, απαραίτητο για την αεροπορική και διαστημική βιομηχανία, και ουρανίου, που χρησιμοποιείται για την πυρηνική ενέργεια και τα όπλα.
Πολλά από τα κοιτάσματα τιτανίου είχαν επισημανθεί στη βορειοδυτική Ουκρανία, μακριά από τις μάχες.
Η Ουκρανία επαναπροσάρμοσε ταχέως την προσέγγιση της εξωτερικής της πολιτικής για να ευθυγραμμιστεί με τη συναλλακτική κοσμοθεωρία που διατύπωσε ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο δεν πρότεινε να «χαρίσει» τους πόρους του, αλλά να προσφέρει μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την από κοινού ανάπτυξή τους: «Οι Αμερικανοί βοήθησαν περισσότερο, και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Και θα πρέπει να έχουν αυτή την προτεραιότητα και θα την έχουν. Θα ήθελα επίσης να μιλήσω γι’ αυτό με τον πρόεδρο Τραμπ».
Είπε ότι η Ρωσία γνωρίζει λεπτομερώς πού βρίσκονται οι κρίσιμοι πόροι της Ουκρανίας από γεωλογικές έρευνες της σοβιετικής εποχής που είχαν μεταφερθεί στη Μόσχα όταν το Κίεβο απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1991.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος συζητούν την ιδέα της χρήσης των τεράστιων υπόγειων χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας για την αποθήκευση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτό…Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να έχουμε συμβάσεις για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Και φυσικά, θα είμαστε κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε.
Ο Ζελένσκι ζητά συνάντηση με Τραμπ πριν από ενδεχόμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας
Η συνέντευξη έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στις 14-16 Φεβρουαρίου, όπου αξιωματούχοι από δεκάδες δυτικές χώρες θα συγκλίνουν σε μια απρόβλεπτη συγκυρία του σχεδόν τριετούς πολέμου.
Απροκάλυπτα σταθερός στην επιθυμία του να παραμείνει στην εξουσία της χώρας με κάθε τίμημα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι σκοπεύει να παραστεί στο φόρουμ, όπου αναμένεται επίσης ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να συναντηθεί προσωπικά με τον Τραμπ πριν ο Αμερικανός πρόεδρος συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, «διαφορετικά θα μοιάζει με διάλογο για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».
Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει να μιλήσει με τον Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η δική του προτεραιότητα θα είναι να αναδείξει την ανάγκη της Ουκρανίας για εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, για να αποτρέψει τη Ρωσία να εξαπολύσει άλλη εισβολή στο μέλλον.
Σε γενικές γραμμές, όμως, ήταν ζωτικής σημασίας η Δύση να καθορίσει μια ευρεία στρατηγική προτού ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα.
Είπε ότι υπήρχαν ήδη τακτικές επαφές μεταξύ της ομάδας του και του Κέλογκ και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Γουόλτς.
«Κάθε μέρα έχουμε επαφές, μιλάμε για γενικά πράγματα, αλλά οι λεπτομέρειες θα έρθουν λίγο αργότερα», είπε.
Η παρέμβαση του Τραμπ έρχεται την ώρα που οι προελαύνοντες ρωσικές δυνάμεις απειλούν τον σημαντικό ουκρανικό κόμβο εφοδιασμού του Ποκρόβσκ.
Στο πεδίο της μάχης, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι τα στρατεύματά του εξαπέλυσαν νέα επίθεση την Πέμπτη, προελαύνοντας 2,5 χιλιόμετρα πιο μακριά στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.
Η Ρωσία είχε αναφέρει μια ουκρανική επίθεση στην περιοχή εκείνη την ημέρα, αλλά δήλωσε ότι αποκρούστηκε.
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι χιλιάδες βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούσαν στο πλευρό της Ρωσίας είχαν πλέον επιστρέψει στην ενεργό μάχη εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου στο Κουρσκ μετά από μια παύση αρκετών εβδομάδων.
Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση σκοπεύει να δρομολογήσει επικερδείς συμβάσεις στρατολόγησης για να προσελκύσει νέους άνδρες ηλικίας 18-24 ετών – κάτω από την ηλικία στράτευσης – στις ένοπλες δυνάμεις, ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να πει πόσοι άνδρες αναμένεται να εγγραφούν.