![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIbefO4t_f_qgfbbl4ouAPiUqK15kh19c0zDM_V6w-_BVmbtAnwTMVV9jZuKv8oFG6hM7rvPEMYmObJ4GDMGe1sBI0pVl_uv3cu1_2DEW5ZqWfW25iEQc9QwsMwn4c9hFiVO9zFXeIyONYCvZCgfiqPFu6siMS4KpZlJYOxY8rUy6cp_wIcEzL/s16000/santorini-mak1.webp)
Την εκτίμηση ότι οι σεισμοί στη Σαντορίνη «θα πιάσουν μέχρι το Πάσχα» διατύπωσε το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα» χαρακτηρίζοντας «περιττές» τοποθετήσεις όπως αυτές του κ. Γκανά το βράδυ της Τετάρτης.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπανικολάου στο Action 24, «τα 4 εκατοστά που ανυψώθηκε η Καλντέρα είναι όσο ανυψώθηκε από το καλοκαίρι μέχρι πριν από έναν μήνα. Μην μπλέκουμε το φαινόμενο αυτό που είναι πρόσφατα και τελειωμένο με ό,τι συμβαίνει. Εδώ δεν έγινε το 2011 που η ανύψωση στην Καλντέρα ήταν μεγαλύτερη».
«Η ουσία είναι ότι έχουμε διείσδυση γρανιτικού μάγματος. Όπως έχει ένα μήκος η μάζα που έχει διεισδύσει τουλάχιστον 15 χλμ. ασκεί πιέσεις και όπου ασκούνται οι μεγαλύτερες έχουμε σεισμούς. Άρα συνεχίζουμε με τα 5αρια, 5,1 ή 5,3» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Στο πλαίσιο αυτό είπε, μάλιστα, ότι «το Πάσχα είναι βέβαιο ότι θα μας πιάσει και να δούμε αν θα είναι και μετά».
«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν το ρήγμα της Ανύδρου θα σπάσει καθώς είναι αυτό που μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ αλλά δεν βλέπω ότι μπορεί να φτάσει τα 6,5 Ρίχτερ» κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.
Καραστάθης: Βελτιώνεται ελαφρώς ο ρυθμός των σεισμών
«Η χθεσινή νύχτα ήταν πιο ήσυχη όμως παρά τις αυξομοιώσεις της σεισμικότητας η εικόνα δεν αλλάζει τόσο γρήγορα. Η σεισμική δραστηριότητα έχει χαρακτηριστικά σμήνους σεισμών» είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Συστήματος, Βασίλης Καραστάθης.
Εξήγησε, δε, ότι «όλες οι μεταβολές στις παραμέτρους πρέπει να αξιολογούνται σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου».
Κατά τον κ. Καραστάθη «βελτιώνεται ελαφρώς ο ρυθμός των σεισμών και αυτό δημιουργεί μια αίσθηση σταθερότητας. Εμείς περιμένουμε μέρα με την ημέρα, αναλύουμε τα δεδομένα αλλά αυτό δεν αφορά τον κόσμο. Όταν έχουμε κάτι που αλλάζει και είμαστε σίγουροι γι αυτό θα το επικοινωνήσουμε».
Ο κ. Καραστάθης αναφέρθηκε και σε όσα ειπώθηκαν για την Καλντέρα και είπε ότι «οι επιτροπές εκτίμησης σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου το είχαν εξετάσει προ μηνός και η πολιτική προστασία είχε αναπτύξει πολλά σενάρια για οτιδήποτε. Σταμάτησε όμως η δραστηριότητα αυτή και τα ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Από τον Αύγουστο όντως παρακολουθείται. Πρακτικά σημαίνει ότι το ηφαίστειο είναι ένας φυσικός μηχανισμός που ποτέ δεν μένει σταθερός στη διάρκεια του χρόνου, θα έχει περιόδους σταθερότητας, ηρεμίας και το ανάποδο. Επομένως δεν είναι ανησυχητικό, έχει ξαναγίνει το 2011».
Τσελέντης: Το αισιοδοξο σενάριο είναι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ
Νωρίτερα νέα ανάρτηση στην οποία, μεταξύ άλλων, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τους σεισμούς στη Σαντορίνη έκανε σήμερα ο Άκης Τσελέντης υποστηρίζοντας ότι «το αισιόδοξο σενάριο είναι να γίνει ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ» στην περιοχή.
Στο ερώτημα, δε, ποιο είναι το χειρότερο σενάριο, ο σεισμολόγος και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου απαντά «με πολύ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R».
Αφού τάσσεται κατά της εκκένωσης της Σαντορίνης, στη συνέχεια σημειώνει ότι και στα δύο σενάρια - ενός σεισμού 6 και ενός σεισμού 7 Ρίχτερ - «θα υπάρξει τσουνάμι» εκτιμώντας, ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις ότι με τα σύγχρονα μηχανήματα προειδοποίησης και την ενημέρωση του κόσμου «οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες».
Στο κρίσιμο ερώτημα για τη διάρκεια των σεισμών, ο κ. Τσελέντης επιμένει ότι είμαστε σε «Προσεισμική δράση» υποστηρίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν «από το πότε θα έχουμε τον κύριο σεισμό και το μέγεθός του».