Σε συναγερμό βρίσκεται η Αττική λόγω της κακοκαιρίας εξπρές που ξεκίνησε το πρωί από την βόρεια Ελλάδα και συνεχίζεται σε πολλές περιοχές με κύριο χαρακτηριστικό την κεραυνική δραστηριότητα, την έντονη βροχόπτωση ακόμη και το χαλάζι. Έντονα φαινόμενα σε Μακεδονία, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και στη Σαμοθράκη. Δεκάδες κεραυνοί που έπεσαν προκάλεσαν την εκδήλωση πυρκαγιών ενώ είχαμε ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα.
Από την κακοκαιρία, μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, επηρεάστηκαν κυρίως τα βόρεια τμήματα του νομού. Στην σχετική εικόνα παρουσιάζονται τα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως τις 14:00 περίπου.
Όπως προκύπτει από αυτή, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο σταθμό του Αγίου Στεφάνου και ήταν ίσο με 53 χιλιοστά.

Πάνω από 400 κεραυνοί καταγράφηκαν από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας/ meteo στην Αττική και κυρίως στα Βόρεια και Ανατολικά προάστια μέσα σε δύο ώρες, όπως είπε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια, έχουν πέσει πάνω από 7000 κεραυνοί.

Από νωρίς το μεσημέρι η κακοκαιρία άρχισε να χτυπά την Αττική και συγκεκριμένα τα βόρεια Προάστια.
Ηδη έχουν καταγραφεί μάλιστα προβλήματα, με φωτιές από κεραυνούς σε Διόνυσο, Χαλάνδρι, Βίλια, και Μαραθώνα, ενώ ισχυρότατη βροχόπτωση χτύπησε σε Καπανδρίτι, Βαρυμπόμπη και Ανοιξη. Στον Άγιο Στέφανο όπου έπεσε ακόμη και χαλάζι κλειστή για τα οχήματα είναι η διάβαση στον κόμβο της περιοχής, λόγω πλημμυρικών φαινομένων από τη συσσώρευση υδάτων.
Το μεσημέρι, η κακοκαιρία έπληξε την Ελευσίνα και λίγο αργότερα το Πέραμα, τον Κορυδαλλό, το Φάληρο και περιοχές της Πελοποννήσου, με ισχυρά φαινόμενα να εκδηλώνονται σε Νεμέα, Ισθμό, Άργος και Ξυλοκέριζα Κορίνθου. Βροχή έπεσε επίσης στην Αυλίδα, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τον Νέο Παλαμά Φθιώτιδας, την Αμφίκλεια και την Τραγάνα, ενώ πιο ασθενή ήταν τα φαινόμενα στην Άμφισσα, το Παλαιοχώρι, τον Παρνασσό, την Τανάγρα. Ισχυρή βροχή εκδηλώθηκε και στην Ελασσόνα.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για τον κίνδυνο που υπάρχει αναφέροντας ότι «η καταιγίδα μπορεί να είναι μέχρι 40 km μακρυά σας και να σας χτυπήσει κεραυνός».
«Σήμερα μην βρεθείτε σε ανοικτούς χώρους. Προσπαθήστε να έχετε γύρω σας κτίρια αν είστε έξω ή μέσα στο αμάξι. Η καταιγίδα μπορεί να είναι μέχρι 40 km μακρυά σας (μην βρέχει πάνω από το κεφάλι σας) και να σας χτυπήσει κεραυνός. Μετά τις 21.00 σήμερα θα είμαστε ασφαλείς», αναφέρει στην ανάρτησή του.


Mήνυμα του 112 στους κατοίκους της Αττικής
Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 εστάλη λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στους κατοίκους της Αττικής, ενημερώνοντάς τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους από σήμερα το μεσημέρι έως και τις πρώτες βραδινές ώρες και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.
Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».
Οι κεραυνοί που έπεσαν στην Αττική προκάλεσαν φωτιές το μεσημέρι της Πέμπτης (4/7) στον Διόνυσο, στον Μαραθώνα και στο Χαλάνδρι.
Η Πυροσβεστική σε μήνυμα στο X αναφέρει ότι «λόγω έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε Διόνυσο, Μαραθώνα και Χαλάνδρι εκδηλώθηκαν διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις».
Εστία πυρκαγιάς από ξηρό κεραυνό εντόπισε drone του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως δείχνει φωτογραφία που δημοσίευσε στο Χ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.
Το drone εντόπισε την εστία φωτιάς λίγο αφότου εκδηλώθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής, καθώς δύο ελικόπτερα μετέβησαν άμεσα στο σημείο και έκαναν ρίψεις.
Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι μόνο στην Αττική, οι πυροσβέστες έχουν εντοπίσει πυρκαγιές από κεραυνούς σε Διόνυσο, Ραφήνα, Βραυρώνα, Ρέμα Χαλανδρίου και σε όλο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Πλημμυρικά φαινόμενα
Στην Ανοιξη πλημμύρισαν οι δρόμοι, με την μετακίνηση των οχημάτων να γίνεται με δυσκολία.
Λόγω της σημερινής κακοκαιρίας προκλήθηκαν τοπικές πλημμύρες στα Σπάτα με αποτέλεσμα οι αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Από την πλημμύρα που προέκυψε νωρίτερα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Διαδόχου Κωνσταντίνου από το ύψος της οδού Ηλία Μπερτόλη στην περιοχή των Σπάτων.
Αναμένεται να γίνει αποκατάσταση της κυκλοφορίας με την υποχώρηση των συσσωρευμένων υδάτων.
Στο Καπανδρίτι η βροχή πέφτει μαζί με χαλάζι και έντονες ριπές ανέμου, ενώ και στα Σπάτα η βροχόπτωση ήταν καταρρακτώδης.

Καταστροφές από χαλάζι στην Χαλκιδική
«Ήχησε» το 112 στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Καβάλας για έντονα καιρικά φαινόμενα. Το προειδοποιητικό μήνυμα για χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες που έλαβαν κάτοικοι των τεσσάρων περιοχών της Μακεδονίας αφορούσε την χρονική περίοδο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (4/7) μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
Χαλαζόπτωση σημειώθηκε το πρωί σε αγροτικές περιοχές της Νέας Φώκαιας, της Νέας Ποτίδαιας και των Βραστάμων της Χαλκιδικής, στη διάρκεια της κακοκαιρίας που έπληξε τον Νομό. Από το χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες. Η βροχόπτωση ξεκίνησε γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ωστόσο το ύψος της βροχής που έπεσε στον Νομό δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλο, όσο προέβλεπαν τα μετεωρολογικά μοντέλα. Το φαινόμενο εξελίχθηκε ομαλά, δίχως να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, ωστόσο οι υπηρεσίες εξακολουθούν και παραμένουν σε επιφυλακή.

Προβλήματα και στη Λαμία
Εντονα προβλήματα υπάρχουν και στη Λαμία καθώς αρκετοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ έχουν βουλώσει και φρεάτια.
Να τονιστεί πως έχει υπάρξει ειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα σε Αττική και Βοιωτία, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας από το πρωί. Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί ως τις βραδινές ώρες και σταδιακά να υποχωρήσει.
 
Top