Με μια ιστορική συμφωνία κατέληξαν, στο Πεκίνο, σύσσωμες οι παλαιστινιακές οργανώσεις, προεξεχουσών αυτών της Φατάχ και της Χαμάς, για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με στόχο τη διατήρηση του παλαιστινιακού ελέγχου στη Γάζα, αμέσως μετά την λήξη του μακελειού από τον ισραηλινό στρατό, στον θύλακα.
Η συμφωνία, που υπογράφηκε την Τρίτη στην Κίνα μετά από τρεις ημέρες εντατικών συνομιλιών, θέτει τις βάσεις για μια «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» που θα κυβερνήσει τη μεταπολεμική Γάζα, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.
Η συμφωνία υπεγράφη από τους επί χρόνια αντιπάλους, την Χαμάς και την Φατάχ, καθώς και 12 άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις.
«Σήμερα υπογράφουμε μια συμφωνία για την εθνική ενότητα και λέμε ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού είναι η εθνική ενότητα», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.
Αποκλεισμός του ισραηλινού ελέγχου της Γάζας
Ο Μουσταφά Μπαργκούτι, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, μιας από τις 14 οργανώσεις που υπέγραψαν τη συμφωνία, είπε στο Al Jazeera ότι η συμφωνία προχωρά «πολύ πιο μακριά» από οποιαδήποτε άλλη που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια.
Είπε ότι τα τέσσερα κύρια στοιχεία της είναι:η ίδρυση μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας,
ο σχηματισμός ενοποιημένης παλαιστινιακής ηγεσίας πριν από τις μελλοντικές εκλογές,
η ελεύθερη εκλογή ενός νέου Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου και μια γενική δήλωση ενότητας ενόψει των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων
Η κίνηση προς μια κυβέρνηση ενότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική, είπε, επειδή «μπλοκάρει τις ισραηλινές προσπάθειες να δημιουργήσει κάποιου είδους δομή συνεργασίας ενάντια στα παλαιστινιακά συμφέροντα».
Η συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ θα ήταν ένα βασικό σημείο καμπής στις εσωτερικές παλαιστινιακές σχέσεις. Τα δύο κύρια παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα στα παλαιστινιακά εδάφη ήταν σκληροί αντίπαλοι από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση το 2006, μετά την οποία η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας.
«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι», είπε ο Αμπού Μαρζούκ σύμφωνα με το CNN. «Ο λαός μας ανατέλλει στις προσπάθειές του να αγωνιστεί».
Η Χαμάς, η οποία ηγήθηκε της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, υποστηρίζει την ένοπλη αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής.
Η Φατάχ ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει μερικό διοικητικό έλεγχο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ευνοεί τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις για την επιδίωξη ενός παλαιστινιακού κράτους.
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η ενότητα»
Αρκετές προηγούμενες προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο οργανώσεων απέτυχαν. Ωστόσο, είχαν αυξηθεί οι εκκλήσεις για να συναντηθούν καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν συζητήσει ποιος θα μπορούσε να κυβερνήσει τον θύλακα μετά το τέλος των μαχών.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι σθεναρά αντίθετο σε οποιοδήποτε ρόλο της Χαμάς και έχει προτείνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο μέσω του στρατού του για το άμεσο μέλλον.
Ο Μπαργκούτι είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ήταν ο «κύριος παράγοντας» που παρακίνησε τις παλαιστινιακές πλευρές να παραμερίσουν τις διαφορές τους.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος τώρα από το να ενωθούν οι Παλαιστίνιοι και να αγωνιστούν μαζί ενάντια σε αυτήν την τρομερή αδικία», είπε.
«Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι όχι μόνο να υπογράψουμε τη συμφωνία, αλλά να την εφαρμόσουμε».
Η Κίνα, η οποία προσπάθησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση, φιλοξένησε τη Φατάχ και τη Χαμάς τον Απρίλιο.
Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, οι δύο οργανώσεις «εξέφρασαν την πολιτική του βούληση να επιτύχουν τη συμφιλίωση μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων» και σημείωσε πρόοδο σε «πολλά συγκεκριμένα ζητήματα», δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν.
Στον τελευταίο γύρο συνομιλιών συμμετείχαν ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ismael Haniyeh και ο αναπληρωτής επικεφαλής της Φατάχ, Mahmoud al-Aloul.
Μετά την υπογραφή αυτής που αναφέρεται ως «Διακήρυξη του Πεκίνου», ο Κινέζος Γουάνγκ είπε: «Η συμφιλίωση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα των παλαιστινιακών οργανώσεων, αλλά ταυτόχρονα, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας».
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε τη διεξαγωγή «διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης» για τον τερματισμό του πολέμου.
Η Κίνα ήταν ιστορικά συμπαθής προς την παλαιστινιακή υπόθεση και υποστήριξε μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης. Η προαναφερθείσα συμφωνία αποτελεί άλλωστε μια διπλωματική επιτυχία για το Πεκίνο, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη επιρροή του στη Μέση Ανατολή, αφού πέρυσι μεσολάβησε και για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των μακροχρόνιων περιφερειακών εχθρών, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.