Το 2023 είναι μια καλή χρονιά για τους κροίσους της Αμερικής, καθώς οι 400 πλουσιότεροι που μπήκαν στη λίστα Forbes 400 αύξησαν τη συνολική περιουσία τους κατά 500 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά, ελέγχουν πλούτο 4,5 τρισ. δολαρίων.

Φέτος, χρειάζεται να έχει κανείς τουλάχιστον 2,9 δισ. δολάρια για να μπει στη λίστα με τους 400 πλουσιότερους της Αμερικής, με τον Elon Musk να βρίσκεται στην κορυφή, αφού η περιουσία του ανέρχεται σε 251 δισ. δολάρια.
Ο Musk είναι κατά 90 δισ. δολάρια πλουσιότερος από το Νο2, τον Jeff Bezos, ενώ τον χωρίζουν 93 δισ. δολάρια από τον τρίτο της λίστας, τον Larry Ellison.
Παρότι δεν πρόκειται για την διεθνή έκδοση της λίστας του Forbes, εντούτοις ανάμεσα στους 400 πλουσιότερους της Αμερικής βρίσκονται φέτος έξι άτομα ελληνικής καταγωγής, που ζουν το λεγόμενο «Αμερικανικό Όνειρο».

Από τα στοιχεία του Forbes προκύπτει ότι το πλουσιότερο άτομο ελληνικής καταγωγής στον πλανήτη για φέτος είναι ο Tom Gores, ένας επιχειρηματίας που μέσω της private equity εταιρείας του, Platinum Equity, έχει επενδύσει σε περισσότερες από 40 επιχειρήσεις, με συνολικό ενεργητικό 47 δισ. δολαρίων
Γεννημένος το 1964 στη Ναζαρέτ από Έλληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα, ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρόνων, η οικογένεια μετανάστευσε στο Μίσιγκαν. Σήμερα, ο 59χρονος Tom Gores έχει περιουσία 8,1 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 108η θέση της λίστας Forbes 400.Ακολουθεί ο 80χρονος Jim Davis, που διαθέτει περιουσία 5,1 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 215η θέση της λίστας. Ο επιχειρηματίας, που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ από Έλληνες γονείς, αγόρασε το 1972 μία μικρή εταιρεία παπουτσιών στη Βοστώνη και τη μετέτρεψε σε έναν γίγαντα του κλάδου. Η New Balance πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 4,4 δισ. δολαρίων.Ο 75χρονος John Catsimatidis, ή αλλιώς και «βασιλιάς των σούπερ μάρκετ» της Νέας Υόρκης, διαθέτει περιουσία 4,3 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 267η θέση της λίστας. Γιος ενός φαροφύλακα από τη Νίσυρο, παράτησε το πανεπιστήμιο για να γίνει συνέταιρος στο σούπερ μάρκετ όπου δούλευε και από εκεί, έχτισε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.Στην 366η θέση της λίστας βρίσκεται ο George Argyros, με περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων. Ο 86χρονος σήμερα επιχειρηματίας είναι εγγονός Ελλήνων μεταναστών που για να σπουδάσει δούλευε μοιράζοντας εφημερίδες και ταμίας σε σούπερ μάρκετ. Η περιουσία του προέρχεται από το real estate και άλλες επενδύσεις.Στην 379η θέση της λίστας, με περιουσία 3 δισ. δολαρίων, βρίσκεται ο ελληνοϊταλικής καταγωγής John Paul DeJoria, ιδρυτής της εταιρείας τεκίλα Patron Spirits Co. αλλά και της εταιρείας προϊόντων περιποίησης μαλλιών John Paul Mitchell Systems. O 79χρονος σήμερα δισεκατομμυριούχος έχει παραδεχθεί πως υπήρξε άστεγος δύο φορές στη ζωή του.

Στην 395η θέση, με περιουσία 2,9 δισ. δολαρίων, βρίσκεται ο 77χρονος C. Dean Metropoulos. Γιος ενός αγρότη από την Τρίπολη, ήταν μόλις 10 χρόνων όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στη Μασαχουσέτη, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Στις ΗΠΑ είναι γνωστός γιατί εξαγοράζει ξεπεσμένα brands κυρίως από τον κλάδο των τροφίμων, όπως για παράδειγμα τα φημισμένα Twinkies, και τα αναβιώνει.moneyreview.gr
 
Top