Στις κάλπες προσέρχονται 9.775.181 Έλληνες πολίτες σήμερα, Κυριακή 8/10, για να αναδείξουν τις νέες διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών και μέχρι τις 14:30 η συμμετοχή ανήλθε σε 32,1%, ποσοστό χαμηλότερο από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές άνοιξαν στις 7 το πρωί της Κυριακής 8/10 στα 22.722 εκλογικά τμήματα της χώρας, προκειμένου να υποδεχτούν για να υποδεχτούν τους ψηφοφόρους, ενώ σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15/10.
Σημειώνεται ότι εάν κανένας συνδυασμός δεν λάβει ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο στους δήμους και στις περιφέρειες, τότεοι εκλογές θα επαναληφθούν την επόμενη Κυριακή 15/10, με αντιπάλους τους δύο πρώτους σε εκλογική δύναμη υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες.
Συνολικά οι υποψήφιοι είναι περίπου 152.000 και στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές, ενώ υπάρχει και ψηφοδέλτιο που φτάνει τα 98 εκατοστά. Συνολικά 1.222 συνδυασμοί διεκδικούν τη διοίκηση ή απλά την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια των 332 δήμων της χώρας, ενώ στις 13 περιφέρειες 78 συνδυασμοί.
Πάντως, το βάρος έχει δοθεί στις 13 Περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, ενώ οι σκληρές μάχες για τη ΝΔ θα δοθούν σε 6 περιφέρειες.
Οι νέες αρχές που θα αναδείξουν οι κάλπες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους που θα είναι 5ετής, δηλαδή θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.
Στο μεταξύ, από τους πρώτους υποψηφίους που πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν ήταν ο υποψήφιος Περιφεριάρχης Αττικής, Ν. Χαρδαλιάς και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Ζαχαριάδης.
Ωστόσο, δεν έλλειψαν και τα ...παρατράγουδα, αφού ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, στο εκλογικό τμήμα της Νέας Σμύρνης που πήγε για να ψηφίσει διαπίστωσε την έλλειψη ψηφοδελτίων του συνδυασμού του «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση». Μάλιστα, η παράταξή του ανέφερε και άλλα περιστατικά και ζήτησε την παρέμβαση Εισαγγελέα.

Οι μάχες και τα στοιχήματα

Για τη ΝΔ θεωρούν σίγουρες 7 νίκες και συγκεκριμένα: στην Αττική του Νίκου Χαρδαλιά, στην Κρήτη του Αρναουτάκης, στην Κεντρική Μακεδονία του Απόστολου Τζιτζικώστα, στο Νότιο Αιγαίο του Γιώργου Χατζημάρκο, στην Ήπειρο του Αλέκου Καχριμάνη, στη Δυτική Ελλάδα του Νεκτάριου Φαρμάκη και στη Θεσσαλία του Κώστα Αγοραστού.

Οι δύσκολές μάχες για τη ΝΔ αναμένονται σε Πελοπόνησσο, όπου ο υποψήφιος Δημήτρης Πτωχός αναμένεται πως θα κληθεί να δώσει την τελική μάχη την επόμενη Κυριακή, με αντίπαλό του τον πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν περιφερειάρχης και με τη στήριξη της ΝΔ και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε ηττηθεί από τον απερχόμενο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.
Εξίσου δύσκολη μάχη αναμένεται να δοθεί και στο Βόρειο Αιγαίο όπου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλκιβιάδης Στεφανής είναι αντιμέτωπος με τον απερχόμενο περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη.
Πολύ δύσκολη περιφέρεια είναι και αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος με το χρίσμα της ΝΔ Γ. Κασσαπίδης δίνει σκληρό αγώνα απέναντι στο «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γ. Αμανατίδη.
Επίσης, δύσκολη θα είναι η αναμέτρηση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου βρίσκονονται αντιμέτωποι ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής και η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα.

Στο δεύτερο γύρο φαίνεται πως θα κριθεί και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου ο Χρήστος Μέτιος θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη απέναντι στον Χριστόδουλο Τοψίδη, αλλά στη Στερεά Ελλάδα, από τον γαλάζιο υποψήφιο κ. Φ. Σπανό.
Σε ό,τι αφορά τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή να συνεχίσουν τον αγώνα οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ και συγκεκριμένα οι κ. Κ. Μπακογιάννης στην Αθήνα, Κ. Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη και Γ. Μώραλης στον Πειραιά.

Λιβάνιος: Στο 32,1% η συμμετοχή μέχρι τις 14:30

Στο 32,1% ανήλθε μέχρι τις 14:30 η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο.
Όπως ανέφερε, το αντίστοιχο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στις 13:30 ήταν 29,1%.
Εκτίμησε ότι το ποσοστό συμμετοχής ίσως να κινηθεί λίγο πιο κάτω από τον Ιούνιο.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 15.407 εκλογικών τμημάτων επί συνόλου 22.722 (67%), έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 2.133.672 ψηφοφόροι.
Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια: Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 33,6%, Κεντρική Μακεδονία 33,3%, Δυτική Μακεδονία 30,7%, Ήπειρο 36,4%, Θεσσαλία 36,6%, Ιόνια νησιά 29,8%, Δυτική Ελλάδα 35,1%, Στερεά Ελλάδα 38,2%, Αττική 27,3%, Πελοπόννησο 32%, Βόρειο Αιγαίο 28,8%, Νότιο Αιγαίο 34,4%, Κρήτη 36,7%.
Σχετικά με τη συμμετοχή στις πληγείσες περιοχές της χώρας: Καρδίτσα 38,2%, Λάρισα 36,8%, Μαγνησία 34,1%, Σποράδες 39,2%, Τρίκαλα 37,5%.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής 8/10, ο κ. Λιβάνιος τόνισε πως η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας διεξάγεται ομαλά και τα μικροπροβλήματα που υπήρξαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Τα πρώτα αποτελέσματα στις 22:30


Στις 22:30 το βράδυ της Κυριακής (8/10) αναμένεται η πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους 6 μεγαλύτερους δήμους από τη Singular Logic, που τα τελευταία 42 χρόνια έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης του έργου της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Τα πρώτα αποτελέσματα θα εκδοθούν στις 22:30», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη, συνολικά οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές φτάνουν τις 152.000, ενώ υπάρχει ψηφοδέλτιο που είναι σχεδόν ένα μέτρο και για την ακρίβεια, 98 εκατοστά.
Πάντως, όπως αναφέρθηκε δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών , Αθ. Μπαλέρμπα, «υπολογίζουμε ότι το πιο μικρό τμήμα θα δώσει το αποτέλεσμα γύρω στις 19:45. Βέβαια, εικόνα θα έχουμε μετά τις 21:00 - 21:30».

Η ψήφος των πολιτικών αρχηγών

Στις κάλπες για να ψηφίσουν προσήλθαν και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Στο 1ο Λύκειο Κηφισιάς, στο 2673ο εκλογικό τμήμα, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ψήφισε, σε δηλώσεις του συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, Ν. Χαρδαλιά, ανέφερε ότι «σήμερα είναι η μεγάλη γιορτή της Αυτοδιοίκησης. Ψηφίζουμε για δημάρχους και περιφερειάρχες για καλύτερη καθημερινότητα, ποιοτικές υπηρεσίες και αναπτυξιακή δυναμική».
Πρόσθεσε ότι «η ΝΔ έχει δώσει πολιτική διάσταση στις εκλογές για τις 13 Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Θέλουμε περιφερειάρχες που ασπάζονται το όραμά μας για καλύτερη Ελλάδα με έντονη αναπτυξιακή προοπτική. Στηρίξαμε αυτοδιοίκηση με χρηματοδοτικά εργαλεία. Η κρίση είναι στα χέρια των πολιτών».
Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα είναι η μεγάλη γιορτή της αυτοδιοίκησης. Ψηφίζουμε για δημάρχους, ψηφίζουμε για περιφερειάρχες, ψηφίζουμε για μία καλύτερη καθημερινότητα, για ποιοτικές υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, για αναπτυξιακή δυναμική.
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κρύψει ότι έχει δώσει πολιτική διάσταση στις εκλογές για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους τρεις μεγάλους δήμους και αυτό διότι θέλουμε, πρωτίστως στις Περιφέρειες, να εκλέξουμε ανθρώπους οι οποίοι να ασπάζονται το όραμα μας για μία καλύτερη Ελλάδα με έντονη αναπτυξιακή δυναμική.
Από κει και πέρα, οι πολίτες θα επιλέξουν ελεύθερα τους τοπικούς άρχοντες που αυτοί θα κρίνουν ότι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις δικές τους ανάγκες. Η κυβέρνηση έχει στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και έχει προσθέσει μάλιστα και με το πρόσφατο νομοσχέδιο νέες διατάξεις που αφορούν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των δήμων.
Από κει και πέρα, η κρίση περνά στα χέρια των πολιτών. Και ως προς τον πολιτικό απολογισμό αυτής της κάλπης, θα έχουμε την ευκαιρία να τον κάνουμε σήμερα το βράδυ.
Καλημέρα σε όλες και σε όλους και καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους».

Στο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκης.
Αφού ψήφισε, ο κ. Κασσελάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «άκουσα νωρίτερα τον πρωθυπουργό να λέει ότι σήμερα είναι η μέρα που οι Έλληνες επιλέγουν τους τοπικούς άρχοντες τους. Νομίζω έχει έρθει η μέρα να αλλάξουμε την ορολογία. Οι Έλληνες πρέπει να επιλέγουν τους τοπικούς υπηρέτες τους. Ανθρώπους που έχουν προϋπηρεσία στην εργασία, στη κοινωνία, με καθαρά χέρια, ανθρώπους που είναι εδώ να υπηρετήσουν τον Έλληνα και την Ελληνίδα χωρίς αλαζονεία και πάνω όλα με διαφάνεια».
«Σήμερα καλώ τους Έλληνες, ειδικά τους νέους και τις νέες μας να έρθουν στις κάλπες και να στείλουν ένα μικρό μήνυμα, ότι η Ελλάδα δικαιούται καλύτερη μοίρα από κακοδιαχείριση, από αμέλεια και πάνω απ` όλα από τη σπατάλη που χρεοκοπεί τη χώρα. Το είδαμε και στη Θεσσαλία, το βλέπουμε σε όλη την αλυσίδα του μπλε κράτους.
Σήμερα είναι γιορτή της αυτοδιοίκησης αλλά πάνω από όλα πρέπει οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να ψηφίσουν για ένα πιο δίκαιο κράτος στην άμεση ζωή τους που είναι η αυτοδιοίκηση. Έχετε ακόμα χρόνο, πηγαίνετε και ψηφίστε», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης ψήφισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης στις 11:30 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 204 Εκλογικό Τμήμα.

Αφού ψήφισε, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ στήριξε διαχρονικά -νομοθετικά και πολιτικά- την αυτοδιοίκηση. Με ενισχυμένους πόρους και υπηρεσίες κοντά στον πολίτη. Την αυτοδιοίκηση της αποκέντρωσης. Την αυτοδιοίκηση της περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτή η αυτοδιοίκηση θέλουμε να είναι ο μεγάλος αποψινός νικητής και όχι το μοντέλο διοίκησης του κ.Μητσοτάκη, που θέλει δεκατρείς περιφερειάρχες να τον υπηρετούν και να είναι το «μακρύ χέρι» του Μαξίμου σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, που απέτυχε παταγωδώς τα τελευταία χρόνια -και ιδιαίτερα τους τελευταίους τρεις μήνες- με τις βιβλικές καταστροφές, με την ακρίβεια να καλπάζει, με την απαξίωση των θεσμών και τη δημοκρατίας θέλουμε απόψε να ηττηθεί.
Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε με προοδευτικά ψηφοδέλτια, με ένα αυτοδιοικητικό κίνημα δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη».


Στο 2798ο εκλογικό τμήμα στο 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας ψήφισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο κ. Κουτσούμπας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ««σήμερα ψηφίζουμε για δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με το γαρύφαλλο, για να βγει δυνατός ο λαός από την κάλπη, γιατί ακριβώς τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν, θα θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση των πολιτών, του λαού, γιατί ακριβώς ενδιαφερόμαστε για τις ανάγκες των πολλών, του ελληνικού λαού και όχι για τα κέρδη των λίγων».
Κληθείς να απαντήσει αν έχουν πολιτικό χρώμα οι τοπικές εκλογές, ο κ. Κουτσούμπας είπε «εντελώς πολιτικό χρώμα, άλλωστε όλοι το λένε πλέον αυτό. Κάθε πράξη μας είναι πολιτική ούτως ή άλλως».
Στις κάλπες οι υποψήφιοι στην Αττική

Πρώτος από τους υποψηφίους στις κάλπες ο Χαρδαλιάς: Ψηφίζουμε για τη ζωή μας

Στον Βύρωνα ψήφισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική Μπροστά», Ν. Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς στις 8:30 το πρωί της Κυριακής 8/10 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα, όπου πήγε μαζί με την κόρη του, εξηγώντας ότι «άργησε» να βγει από το παραβάν γιατί οι υποψήφιοι ήταν «πολλοί και άξιοι όλοι τους».
Αποκάλυψε δε, πως «για γούρι ψηφίζω με το διαβατήριο», κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.
«Σήμερα για τη ζωή μας στο Λεκανοπέδιο, για τους 66 δήμους της Αττικής, για την καθημερινότητα και την ασφάλειά μας», δήλωσε αφού ψήφισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Όπως ανέφερε, το αποτέλεσμα είναι σημαντικό, θα επηρεάσει τη ζωή μας τα επόμενα 5 χρόνια , ενώ κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν λέγοντας πως «είναι σημαντικό να έρθουν όλοι στις κάλπες γιατί δύναμή μας είναι οι πολίτες».Στη Νέα Σμύρνη ψήφισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός: Η Αττική χρειάζεται καλύτερη τύχη

Στο 2178ο εκλογικό τμήμα της Νέας Σμύρνης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», όπου όμως στο πακέτο των ψηφοδελτίων που έλαβε δεν υπήρχε εκείνο της παράταξής του.
Αφου ψήφισε ο κ. Σγουρός δήλωσε ότι «οι πολίτες να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν είναι δεδομένοι. Η κυβέρνηση τους θεωρεί δεδομένους. Πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα αντίδρασης. Πρέπει να ψηφίσουν για τον τόπο τους και όχι για το κόμμα τους. Καλώ όλους τους πολίτες της Αττικής να έρθουν να ψηφίσουν. Η Αττική χρειάζεται καλύτερη τύχη».


Καταγγελία Σγουρού για παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία

Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στο εκλογικό τμήμα 2178ο που πήγε για να ψηφίσει, ήρθε αντιμέτωπος με μία δυσάρεστη έκπληξη, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη, «καθώς στο πακέτο των ψηφοδελτίων που του δόθηκε "απουσίαζε" η παράταξη Γιάννης Σγουρός ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, της οποίας είναι επικεφαλής.Το ίδιο έγινε και στο 2170ο εκλογικό τμήμα».
Αντιμετωπίζοντας το περιστατικό με όσο χιούμορ και ευγένεια , ζήτησε τις απαραίτητες εξηγήσεις από τη δικαστική αντιπρόσωπο και την εφορευτική επιτροπή.
«Ελπίζουμε τα περιστατικά να είναι μεμονωμένα, για να μην προκύψει θέμα στην ομαλή διεξαγωγή των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών» σημειώνεται στην ίδια η ανακοίνωση η παράταξη.
Σε ανάρτηση της παράταξης του κ. Σγουρού που ακολούθησε το μεσημέρι της Κυριακής, αναφέρεται ότι πως «μετά το "ατυχές" περιστατικό με τον επικεφαλής της Παράταξής μας, Γιάννη Σγουρό, να μην παίρνει ψηφοδέλτιο στα χέρια του στο εκλογικό τμήμα 2178 στη Νέα Σμύρνη και το περιστατικό με ψηφοφόρο της παράταξης στο ίδιο εκλογικό κέντρο (τμήμα 2170) να μην λαμβάνει επίσης ψηφοδέλτιο, δυστυχώς η κατάσταση κλιμακώνεται.
Συγκεκριμένα:
-Στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών άνθρωποι αντίπαλης παράταξης παίρνουν ψηφοδέλτια από τα χέρια ανθρώπων και τα αντικαθιστούν με δικά τους.
-Στο 2584 εκλογικό τμήμα στο Ηράκλειο Αττικής δεν δίνουν ψηφοδέλτια της παράταξής μας.
-Στο εκλογικό τμήμα 1847 Αγίου Νικολάου Καλλιθέας δεν δόθηκε ψηφοδέλτιο της παράταξής μας.
Αυτά είναι μόνο μερικά περιστατικά στην Αττική. Η κατάσταση κλιμακώνεται διαρκώς, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία και κατ' επέκταση στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Ζητάμε άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα για να σταματήσουν οι πρακτικές αυτού του είδους που θυμίζουν άλλες , μαύρες εποχές του τόπου μας και προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των υπεύθυνωνν δημόσιων λειτουργών».


Ψήφισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Ιωακειμίδης: Ψηφίζουμε για να γίνει η Αττική το σπίτι μας

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Αγ. Ιωάννη Ρέντη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής,Γιώργος Ιωακειμίδης.
Αφού ψήφισε, ο κ. Ιωακειμίδης δήλωσε ότι «σήμερα, είναι μια γιορτή για την Αυτοδιοίκηση, για τις πόλεις μας και την Περιφέρεια.
Βρέθηκα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρέντη, στη γειτονιά μου, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Εδώ ζω, εδώ μεγάλωσα, ποτέ δεν ξεχνάω τον τόπο μου.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται κοντά μου, στηρίζοντας την προσπάθειά μας για την Περιφέρεια Αττικής.
Σήμερα ψηφίζουμε Αυτοδιοικητικά, ψηφίζουμε για να γίνει η Αττική, το σπίτι μας.
Είναι σημαντικό οι πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη για να εκλέξουν τους ανθρώπους που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή μας».

Σε σχολείο των Αγίων Αναργύρων ψήφισε o Πρωτούλης: Να έχει ο λαός περισσότερους συμμάχους στον αγώνα του την επόμενη μέρα

Σε σχολείο των Αγίων Αναργύρων ψήφισε το μεσημέρι της Κυριακής 8/10, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης.
Αφού άσκησε το εκλόγικό του δικαίωμα ο κ. Πρωτούλης δήλωσε ότι «σήμερα από το πρωί ανθίζουν στις κάλπες τα κόκκινα γαρίφαλα, για να κοπεί το γέλιο και η φόρα σε όσους μας μαυρίζουν τη ζωή από την εγκληματική πολιτική τους. Για να έχει ο λαός μας περισσότερους συμμάχους στον αγώνα του την επόμενη μέρα».

Στο 1ο Πειραματικό Λύκειο ψήφισε ο Μπακογιάννης: Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Αθήνα πιο ψηλά

Στο 1ο Πειραματικό Λύκειο της Αθήνας, όπου έφτασε με την οικογένειά του, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο δήμαρχος Αθηναίων και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος με το συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά», Κώστας Μπακογιάννης.
Ο κ. Μπακογιάννης μπήκε στο παραβάν μαζί με τα παιδιά του.
Αγφού ψήφισε, ο κ. Μπακογιάννης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «σήμερα είναι η ημέρα της Αθήνας, είναι η ημέρα της αυτοδιοίκησης. Ψηφίζουμε για το σπίτι μας, ψηφίζουμε για τη γειτονιά μας, με αισιοδοξία. Σας καλώ όλους και όλες να έρθετε στις κάλπες. Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Αθήνα μπροστά, μπορούμε να πάμε την Αθήνα πιο ψηλά».
Κληθείς να απαντήσει αν θα υπάρξει εκλογική διαδικασία και δεύτερη Κυριακή, ο κ. Μπακογιάννης είπε πως «Θα φανεί αυτό».


Στο Νέο Κόσμο ψήφισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κ. Ζαχαριάδης: Η πρόκληση Αθήνα είναι στα χέρια σας

Σε σχολείο του Νέου Κόσμου ψήφισε λίγο μετά τι 9 το πρωί της Κυριακή 8/10 ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Ζαχαριάδης, με τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη».
Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 241o εκλογικό τμήμα Νέου Κόσμου, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε ότι «είναι μέρα γιορτής δημοκρατίας συμμετοχής. Η πρόκληση Αθήνα είναι στα χέρια σας. Αξιοποιείστε τη δύναμη που έχετε, ψηφίστε για την πόλη που θέλετε».

Ψήφισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Χ. Δούκας: Οι πολίτες παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους

Στην Γκράβα άσκησε τo εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα», Χάρης Δούκας, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.
Αφού ψήφισε, ο κ. Δούκας δήλωσε ότι «σήμερα η Αθήνα αλλάζει. Οι πολίτες παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Με ελπίδα και αισιοδοξία παλεύουν, όχι μόνο για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της πόλης τους».

Στις κάλπες 9.775.181 Έλληνες

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί της Κυριακής 8/10 και θα κλείσουν στις 19:00, ενώ σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15/10.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή είναι γεννημένοι μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου δήμου. 

Στις κάλπες θα προσέλθουν 9.775.181 Έλληνες πολίτες (4.743.059 άνδρες, 5.032.122 γυναίκες), από τους οποίους νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είναι οι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες).
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και 17.957 πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, όμως κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Έτσι, οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας, όπως και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει.
Οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να προσκομίσουν τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι ψηφίζουν εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων, αναγνωρίζονται με έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και σε περίπτωση που ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής.
Εκλογείς που, χωρίς να έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι έχοντας μαζί τους πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, το οποίο χορηγείται από τον οικείο δήμο ακόμα και την ημέρα των εκλογών.

Προτεραιότητες

Με απόλυτη προτεραιότητα ψηφίζουν όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λ.π., αλλά και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές.
Σε ό,τι αφοράτα άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, προβλέπεται στο ισόγειο κάθε εκλογικούς τμήματος η λειτουργία ειδικού χώρου, όπου οι συγκεκριμένοι εκλογείςθα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τη βοήθεια δημοτικού υπαλλήλου.

«Μάθε πού ψηφίζεις»

Για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr.
Θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός».
Επιπλέον, για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.
Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι εναλλακτικά μπορούν να απευθυνθούν στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους δήμους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν από τη διενέργεια των Εκλογών.
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

ΕΛ.ΑΣ: Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων

Τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν ως εξής:
Γραφεία Ταυτοτήτων:
-Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους):
-Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Στο παραβάν

Στο παραβάν οι ψηφοφόροι προσέρχονται αρχικά για τις δημοτικές εκλογές και στη συνέχεια, αφού ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην αντίστοιχη κάλπη, επανέρχονται για την ψηφοφορία των περιφερειακών συνδυασμών και υποψηφίων.

Οι σταυροί

Ο μέγιστος αριθμός σταυρών αναγράφεται σε κάθε ψηφοδέλτιο και εάν κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.
Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.
Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.
Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.
Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 - 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.
Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Πάντως, σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α' γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Στις 19:00 κλείνουν οι κάλπες

Στις 19:00 κλείνουν οι κάλπες.
Μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, σε κάθε εκλογικό τμήμα αρχίζει το άνοιγμα της κάλπης, η αρίθμηση των φακέλων, η διαλογή των ψήφων και η μετάδοση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.
Στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε μονό αριθμό, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών.
Στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε ζυγό αριθμό, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών.

www.bankingnews.gr
 
Top