To αποτρόπαιο πρόσωπό τους, το μίσος και τον ρατσισμό δείχνουν για άλλη μια φορά οι Τούρκοι, αυτή την φορά απέναντι σε φτωχούς κούρδους εργάτες και μικρά κορίτσια που εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες.
Το ειδησεογραφικό δίκτυο France 24 ανέδειξε χθες ένα βίντεο που γυρίστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου όπου δείχνει μια ομάδα οκτώ Τούρκων ανδρών στο Ortaköy Sütmahalle, ένα χωριό στη βόρεια τουρκική επαρχία Sakarya, να χτυπούν ανελέητα εποχιακούς εργάτες που προσλήφθηκαν στην περιοχή Mardin, 1.200 χιλιόμετρα μακριά, για μαζέψουν φουντούκια. Οι θεατές τρομοκρατήθηκαν ιδιαίτερα από την εικόνα ενός από αυτούς τους άντρες να χτυπά ένα 14χρονο κορίτσι. Σύμφωνα με δήλωση του πατέρα της, το κορίτσι τραυματίστηκε από το περιστατικό.
Η ομάδα των 16 εργαζομένων που δέχθηκαν επίθεση ήταν όλοι από την περιοχή Mardin και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Ο Κασίμ Ντεμίρ, ο πατέρας του κοριτσιού που εμφανίζεται στο βίντεο, είπε στο BBC: «Οι άνδρες κυνηγούσαν τα παιδιά. Εγώ δεν πρόσεξα ότι είχαν χτυπήσει την κόρη μου. Αν τους έβλεπα να χτυπούν γυναίκες, τότε τα πράγματα θα πήγαιναν διαφορετικά.» Πρόσθεσε ότι η επίθεση ήταν ρατσιστικής φύσης και ότι είχαν κακοποιηθεί λόγω της κουρδικής τους ταυτότητας.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΟΥΝ
Ένα μέλος της οικογένειας, ο Μπάρις Ντεμίρ, είπε στο κουρδικό πρακτορείο Τύπου Mésopotamie ότι μέσα στους δράστες ήταν ο υιός και ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του αγροκτήματος φουντουκιού. Ο Ντέρμιρ πρόσθεσε ότι η βία ξεκίνησε μετά από μια μάχη στο χώρο όπου εργάζονταν οι εποχιακοί υπάλληλοι:
«Όταν πήγαμε στο αγρόκτημα εκείνο το πρωί, ο ιδιοκτήτης μας πρόσβαλε και μας αποκάλεσε ‘’αγέλη σκύλων’’. Όταν φύγαμε, μας απείλησε, λέγοντας ‘’Νομίζεις ότι εδώ είναι το σπίτι εδώ; Αυτή [η γη] ανήκει σε εμάς.’’ Στη συνέχεια, οκτώ άτομα που κρατούσαν ρόπαλα ήρθαν και μας επιτέθηκαν».
Η οικογένεια εγκατέλειψε το αγρόκτημα και επέστρεψε στο Μάρντιν με μίνι λεωφορείο το επόμενο πρωί.
Αφού η ιστορία δημοσιεύθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύο επιτιθέμενοι συνελήφθησαν πριν αφεθούν ελεύθεροι υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αρκετοί εκπρόσωποι του κυβερνώντος AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση δεν είχε ρατσιστικές αποχρώσεις και ότι ήταν απλώς μια «διαμάχη μεταξύ αγροτών».
Εκπρόσωποι της κουρδικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Abdulhakim Daş, του προέδρου της πλατφόρμας των ενώσεων DGD, δήλωσαν ότι «αυτή η επίθεση είναι η πρακτική εκδήλωση μιας ρατσιστικής νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε στην Τουρκία τον περασμένο αιώνα».
Τον Οκτώβριο του 2019, μια ομάδα έξι ατόμων πυροβόλησε ένα 19χρονο κούρδο εποχιακό εργάτη με το όνομα Sirin Tosun αφού τόλμησε να μιλήσει στα κουρδικά. Στη συνέχεια, ο Tosun πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε μετά από 54 ημέρες εντατικής θεραπείας.
Τον Δεκέμβριο του 2018 στη Sakarya, ένας Κουρδός άνδρας σκοτώθηκε στη μέση του δρόμου όταν επρόκειτο να πάρει τον γιο του στο κουρείο. Οι Τούρκοι που επιτέθηκαν τον ρώτησαν από πού ήταν και είπε ότι ήταν Κούρδος πριν τον σκοτώσουν.
Η ιταλική εταιρεία Ferrero, η οποία παράγει κυρίως τη διάσιμη Nutella, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των φουντουκιών από εργάτες στη βόρεια Τουρκία. Για να πιέσει για βελτιωμένες συνθήκες εργασίας σε αυτούς τους γεωργικούς εργάτες και για τον περιορισμό της παιδικής εργασίας, η πολυεθνική εταιρεία ξεκίνησε προγράμματα κατάρτισης για τους αγρότες φουντουκιών. Η Ferrero ξεκίνησε επίσης μια διαδικασία εντοπισμού της προέλευσης των φουντουκιών. Αλλά όπως αποκάλυψε το BBC το 2019, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της παιδικής εργασίας και των μισθών που είναι πολύ κάτω από τον ελάχιστο μισθό.