Η Κίνα που είναι ο κορυφαίος αγοραστής χοιρινού κρέατος στον κόσμο και έχει σπάσει κάθε ρεκόρ εισαγωγών φέτος αφού η δική της παραγωγή μειώθηκε σχεδόν κατά 20% τους πρώτους έξι μήνες, ανακοίνωσε το Σάββατο απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού και χοιρινού προϊόντος από τη Γερμανία, αφού επιβεβαίωσε το πρώτο περιστατικό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων την περασμένη εβδομάδα.

Είδηση που πρέπει λογικά να σημάνει συναγερμό και στην Ελλάδα, η οποία εισάγει χοιρινό κρέας από Γερμανία κυρίως όμως απευθείας σε σουπερμάρκετ ως επεξεργασμένο προϊόν.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό των εισαγωγών από τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή χοιρινού κρέατος στην Κίνα έγινε ακόμη και αν το ασιατικό έθνος καταπολεμά μια άνευ προηγουμένου έλλειψη κρέατος μετά τη δική του επιδημία της θανατηφόρας αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Η απαγόρευση, που ανακοινώθηκε από την τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας και το υπουργείο γεωργίας της, αναμενόταν ευρέως, δεδομένης της ιστορίας του Πεκίνου να κινείται γρήγορα για την εφαρμογή απαγορεύσεων σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η κίνηση αναμένεται να ωφελήσει άλλους σημαντικούς προμηθευτές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, ο Καναδάς και η Βραζιλία. Τα μελλοντικά συμβόλαια προμήθειας ζωντανών χοίρων από τις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή, δεδομένης της αναμενόμενης διακοπής των εξαγωγών χοιρινού στη Κίνα από την Γερμανία.

Η Γερμανία εξήγαγε περίπου 158.000 τόνους χοιρινού κρέατος αξίας 424 εκατομμυρίων ευρώ στην Κίνα διπλασιάζοντας τις εξαγωγές της σε σχέση με την ίδια περίοδο κατά το 2019, ανέφερε το εθνικό στατιστικό γραφείο της Γερμανίας.

 
Top