Την πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με νέα ανακοίνωση χθες Τετάρτη  η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενημερώνει ότι, «κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου».

Την πανηγυρική Λειτουργία θα τελέσουν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε για τα «συστηματικά ανακαινιστικά έργα» που έγιναν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία άνοιξε χθες, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης. Όσο κι αν είναι δυσχερής η θέση του Πατριάρχη στην Τουρκία, η ανακοίνωση για την επικοινωνία με τον Ερντογάν και της περιεχόμενό της είναι άκρως ταπεινωτικό, στα όρια του ραγιαδισμού,  καθώς μάλιστα έχει προηγηθεί η προκλητική μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί για την οποία ο κ. Βαρθολομαίος δεν είπε λέξη...



Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Ευχαρίστως ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την πανηγυρικήν αυτήν Λειτουργίαν θα τελέσουν κατά την μεγάλην Θεομητορικήν εορτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος την 28ην τ. μ. επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς τον Εξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan και τον ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)».

Χθες νωρίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά δεν επιβεβαίωνε τις εξαγγελίες Ερντογάν περί τέλεσης θείας λειτουργίας. 
 
Top