Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι πληροφορίες που γράψαμε την περασμένη εβδομάδα περί έντονης φημολογίας ότι δύο αμερικανικά καταδρομικά κλάσης Ticonderoga, όπως το USS Leyte Gulf που πρόσφατα βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, είναι πολύ πιθανό να βαφτούν στα ελληνικά χρώματα, άνοιξε την συζήτηση.

Από αναγνώστες του enikos δεχθήκαμε αρκετά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων ένα που θεωρούμε ότι απηχεί κατά πολύ τον προβληματισμό που υπάρχει και σε ορισμένα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

"Πού θα δέσουν τα θηριώδη αυτά πλοία και πώς θα μπορέσει το ΠΝ να τα στελεχώσει;", αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί μετ' επιτάσεως.

Το πού θα δέσουν αυτά τα πλοία απαντάται εύκολα... Στην Σούδα! Κι αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί εκεί υπάρχουν ήδη υποδομές που έχουν φτιαχτεί από τους Αμερικάνους και ο δεύτερος και σπουδαιότερος έχει να κάνει με την αλλαγή νοοτροπίας, που ο αρχηγός ΓΕΝ, Νικόλαος Τσούνης και η υπόλοιπη ηγεσία ενστερνίζονται, περί διαμοιρασμού του στόλου σε δύο περιοχές. Η Κρήτη, λόγω και των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και λόγω αλλαγής της φιλοσοφίας αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Σχετικά με την στελέχωση των πλοίων, που τίθεται το ερώτημα. Τα πλοία αυτά χρειάζονται περί τα 350 άτομα έκαστο για να επιχειρήσουν συν 15 άτομα για τα 2 ελικόπτερα. Η απόσυρση δύο φρεγατών "S" θα φέρει σχεδόν όσα άτομα χρειάζονται για το ένα πλοίο. Άρα, επί της ουσίας γίνεται λόγος για 400 άτομα ¨έλλειμμα¨ που θα πρέπει να αναζητηθούν. Η πρόσληψη 2.000 ΕΠΟΠ που προγραμματίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για τα τρία Όπλα, σίγουρα θα υπερκαλύψει την όποια τρύπα δημιουργηθεί.

Σε ότι αφορά εκείνους που λένε ότι αυτά τα πλοία δεν έχουν θέση στο ΠΝ, θυμίζουμε ότι η Ελλάδα κάπως έτσι είχε προμηθευτεί παλαιότερα τα Αντιτορπιλικά κλάσης Adam, με 330 άτομα πλήρωμα και μια χαρά κάλυψαν τις ανάγκες της χώρας για 10 χρόνια.

Και η αλήθεια είναι αυτή. Ότι έλευση αυτών των πλοίων θα είναι Game Changer για τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Με 122 κελιά πυραύλων το καθένα και τους πυραύλους SM2, που σίγουρα θα δώσουν οι ΗΠΑ, μιλάμε για μια ισχύ πυρός όση έχει… σχεδόν το σύνολο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού (ας μας επιτραπεί η υπερβολή)!

Επιπλέον, μιλάμε για πλοία που τα ελικόπτερα Romeo θα ¨κουμπώσουν¨ κατευθείαν πάνω τους ενώ οι ΗΠΑ θα έχουν στην περιοχή δύο πλοία που τα ξέρουν πολύ καλά, με τα οποία θα μπορούν να συνεργαστούν όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε ότι αφορά εξειδικευμένες επιχειρήσεις στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών υποχρεώσεων.

Το θέμα είναι αυτό το φλέρτ να μετατραπεί σε ουσιαστική προσφορά από τις ΗΠΑ προς το ελληνικό ΠΝ και την άμεση εκκίνηση όλων των διαδικασιών ένταξης στον Στόλο.

Οι δύο μονάδες (που μπορεί να γίνουν και 4, βάσει του προγράμματος απόσυρσης του US Navy) θα δώσουν μεγάλη ανάσα τόσο μέχρι να αρχίσουν να πέφτουν στο νερό οι νέες φρεγάτες (είτε είναι οι MMSC, είτε είναι οι Belhara , είτε και οι δύο τύποι) που δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2025. Στο μεταξύ, θα καλύπτουν και τα επιχειρησιακά κενά από τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, που αναμένεται να έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2021. ​

 
Top