Μια σημαντική είδηση για την καινοτόμο ελληνική αμυντική βιομηχανία έρχεται μέσω Ελβετίας, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την προμήθεια (https://www.admin.ch/gov/de/start/dokumentation/medienmitteilungen.msg-id-74052.html) ηλεκτροοπτικών συστημάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 8.385 νέα όργανα νυχτερινής όρασης, 1.040 νέα όργανα θερμικής απεικόνισης και 5.700 ήδη υπάρχοντα όργανα night vision. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για έργο ύψους 187 εκ ελβετικών φράγκων που αναλαμβάνει η Γαλλοελβετική εταιρία Vectronix (του Ομίλου Safran). Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει και η ελληνική εμπλοκή καθώς από τον Νοέμβριο του 2017 η ΘΕΩΝ Αισθητήρες (THEON) έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με την Vectronix. (https://www.defence-point.gr/news/stratigiki-symmachia-tis-theon-esthitires-me-tin-elvetiki-safran-vectronix). Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συνεργασία των δυο εταιριών έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Σε αυτό το πλαίσιο THEON όχι μόνο συζητά να αναλάβει την παραγωγή κάποιων εκ των προϊόντων νυχτερινής όρασης της ελβετικής εταιρίας (λόγω υψηλού επιπέδου engineering, αλλά και οικονομικότερου κατασκευαστικού κόστους), ενώ συμμετέχει από κοινού στους δύο μεγάλους αντίστοιχους διαγωνισμούς του γαλλικού στρατού.

Η μεγάλη ελβετική προμήθεια αναμένεται να εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από τη Βουλή της χώρας και το μεγαλύτερο κομμάτι της θα αφορά στην αναβάθμιση ήδη υπαρχόντων οργάνων νυχτερινής όρασης που θα αναλάβει η THEON. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι λόγω της ελβετικής νομοθεσίας περί αντισταθμιστικών για τον κύριο ξένο υποκατασκευαστή (τη ΤΗΕΟΝ στην προκειμένη περίπτωση) η συναρμολόγηση θα πρέπει να γίνει στην Ελβετία. Πάντως το τελικό προϊόν θα είναι αποκλειστικά ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό που θα αναλάβει η THEON.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει νομοθεσία περί Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τη Δανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ελβετία την ώρα που στη χώρα μας η σχετική νομοθεσία έχει καταργηθεί. Μάλιστα μια ελληνική εταιρεία όπως η ΤΗΕΟΝ Sensors, έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιες νομοθεσίες στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον καμία κατάλληλη πρόβλεψη που να διασφαλίζει επιπρόσθετα ωφελήματα για τη χώρα παραγγελίας.

Πάντως η υψηλή τεχνογνωσία, η ποιότητα κατασκευής και η καινοτόμος τεχνολογία της ΤΗΕΟΝ την έχουν οδηγήσει στην κορυφαία θέση στον τομέα της νυχτερινής όρασης στην Ευρώπη καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι έχει κερδίσει το τελευταίο διάστημα όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς που συμμετείχε σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, ακόμα και η Γερμανία.

Ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναζητεί τομείς εσωστρέφειας, η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αυτής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας έρχεται να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η χώρα μας, ακόμα και όταν ανταγωνίζεται παγκόσμιους κολοσσούς.

Επόμενοι σταθμοί για την ελληνική εταιρεία είναι οι διαγωνισμοί παροχής δίκυαλων νυχτερινής όρασης στις Ειδικές και Ένοπλες Δυνάμεις της Αυστρίας, καθώς αντίστοιχα της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΤΗΕΟΝ θεωρείται φαβορί για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς. Οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές εταιρίες σπεύδουν να συνάψουν συμμαχίες μαζί της, καθώς στα μονόκυαλα και δίκυαλά θεωρείται μία από τις τρεις πιο επιτυχημένες εταιρίες στον κόσμο. Μεγαλύτερος ανταγωνιστής της είναι η αμερικανική L-3, με τζίρο 9,5 δισ. δολάρια που αποτελεί τον κύριο προμηθευτή του Αμερικανικού Πενταγώνου της Αυστραλίας και της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ πολλών άλλων. Οι χώρες αυτές έχουν προμηθευτεί πολλές χιλιάδες προϊόντα νυχτερινής όρασης, καθώς η ικανότητα μάχης τη νύχτα αποτελεί τον πυρήνα του νέου δόγματος των προηγμένων στρατών.

Η «μητέρα των μαχών» πάντως στο μέτωπο της νυκτερινής όρασης αναμένεται σε δύο μήνες όταν θα κονταροχτυπηθούν η L-3 με τη ΤΗΕΟΝ, η οποία έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με την HARRIS night vision, τη δεύτερη εταιρία νυχτερινής όρασης μετά την L-3!

Συγκεκριμένα, η HARRIS εδώ και τρία χρόνια στα δίκυαλα της χρησιμοποιεί το NYX της ΤΗΕΟΝ και το προωθεί με το εμπορικό της σήμα ως F5032.

Η προμήθεια του Αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών (USMarineCorps) αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ την Ελβετική προμήθεια για δίκυαλα, σε μια μαμούθ σύμβαση πλαίσιο διάρκειας τεσσάρων ετών.

Η πρόκληση είναι μεγάλη για το εάν θα καταφέρει η ελληνική εταιρεία να «αλώσει» και την αμερικανική αγορά στο πεδίο της νυχτερινής όρασης.

 
Top