Άγριο «τσεκούρι» σε μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες προωθεί ο ΕΟΠΥΥ µε το επιχείρημα να περιοριστούν τα φαινόμενα των πλασματικών εξετάσεων και να ''κουρευτούν'' οι δαπάνες, υιοθετώντας πλαφόν αυτήν τη φορά ανά μηχάνημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΕΘΝΟΣ''.

Όπως δημοσιεύει η εν λόγω εφημερίδα, μετά το πλαφόν που τέθηκε ανά ΑΜΚΑ ασθενούς αλλά και ανά γιατρό για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, τώρα η νέα... έμπνευση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι να µπει «κόφτης» στα μηχανήματα που πραγματοποιούν μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες.

Η πράξη αυτή όμως, ενδεχομένως να προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους του οργανισμού, οι οποίοι θα δυσκολεύονται να βρουν διαγνωστικό κέντρο ή εργαστήριο εάν έχει κλείσει το πλαφόν. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, µε ό,τι συνέβαινε µε τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που είχαν στη διάθεσή τους µόνο 200 δωρεάν επισκέψεις, οι οποίες τελείωναν μέσα στις πρώτες ημέρες του μήνα.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι µε την τελευταία υπουργική απόφαση τέθηκε περιοριστικό πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις ανά ασθενή, ενώ και ο ίδιος ο γιατρός δεν μπορεί να ξεπεράσει συγκεκριμένο αριθμό παραπεμπτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 δόθηκαν 350 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων του, εκ των οποίων περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσαν σε αιματολογικές εξετάσεις, ενώ 150 εκατομμύρια ευρώ μοιράστηκαν σε οκτώ διαφορετικούς κωδικούς που αφορούσαν απεικονιστικές εξετάσεις. Μάλιστα, 76 εκατομμύρια ευρώ σχετίζονταν µε μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων (ΠΑΣΙ∆ΙΚ) µε επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν διαρροή των προσωπικών δεδομένων των ασθενών µε την αποστολή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, αφού αυτά είναι έκθετα προς αντιγραφή, καθώς θα αποσταλούν χωρίς κωδικοποίηση. Όπως αναφέρουν τα µέλη του ΠΑΣΙ∆ΙΚ, «ο ανωτέρω τρόπος διενέργειας του ελέγχου (µέσω της μεταφοράς δεδομένων σε σκληρό δίσκο) προκαλεί εύλογες αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα της μεταφοράς των στοιχείων καθώς δεν λαμβάνετε υπόψη κανένα τεχνικό μέτρο προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τα οποία ζητάτε».

 
Top