Πολύ σημαντική χαρακτήρισαν την επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου η Άννυ Παπαρρούσου και η Κλειώ Παπαπαντολέων, εκ των δικηγόρων της οικογένειας του δολοφονημένου ακτιβιστή.

Εκφράζουν την ικανοποίηση της οικογένειας για την επιστολή του Πρωθυπουργού και επαναλαμβάνουν την έκκληση να προσέλθουν στην ανάκριση όσοι ήταν παρόντες στο συμβάν ή να δημοσιοποιήσουν όποια τυχόν στοιχεία έχουν.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, η κ. Παπαπαντολέων, αφού χαρακτήρισε αυτονόητη την ικανοποίηση της οικογένειας για το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα πρόσθεσε σχετικά με την επιστολή: “Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι αναδεικνύει το ζήτημα του κοινωνικού κανιβαλισμού και της δήθεν ‘αυτοδικίας’, την οποία εσχάτως διάφοροι επικαλούνται για να συγκαλύψουν βίαιες, σκληρές και απάνθρωπες συμπεριφορές. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είναι πολυεπίπεδη φυσικά, αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς απόδοση δικαιοσύνης για το συγκεκριμένο ακραίο συμβάν. Αυτό σημαίνει ότι η διερεύνηση για τις πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των αστυνομικών οργάνων δεν μπορεί να καταλήξει στη γνωστή σε όλους μας ατιμωρησία. Σημαίνει επίσης ότι πρέπει όσοι ήταν παρόντες στο συμβάν να εμφανιστούν στην ανάκριση και να καταθέσουν. Όσοι έχουν βίντεο στην κατοχή τους να τα προσκομίσουν ή με οποιονδήποτε τρόπο να τα δημοσιοποιήσουν”.

“Μια Πολιτεία δεν λειτουργεί μόνο από τα ‘πάνω’, ενίοτε η βοήθεια των πολιτών έρχεται μάλιστα να άρει τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Ιδίως σε μία τέτοια υπόθεση όπου ο τόπος του εγκλήματος εγκαταλείφθηκε από τα αστυνομικά όργανα σαν να είχε διαπιστωθεί κλοπή κινητού, με αποτέλεσμα πολύτιμα ενδεχομένως στοιχεία να έχουν οριστικά χαθεί. Επισημαίνω ότι η χώρα μας έχει δύο πρόσφατες σοβαρότατες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για ελλιπή και μη αποτελεσματική διερεύνηση ποινικών υποθέσεων. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο συνεπώς να μην έχουμε και τρίτη. Όχι για την εικόνα της χώρας, αλλά για την ηθική έστω δικαίωση ότι δεν μπορείς να πεθαίνεις με τέτοια βαναυσότητα και όλοι να πηγαίνουν σπίτια τους” σημείωσε.

Η κ. Παπαρρούσου, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι υπάρχει η βούληση σε κεντρικό επίπεδο να διαλευκανθεί πλήρως το έγκλημα και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η επιστολή του Πρωθυπουργού να “αποτελέσει την κατευθυντήρια γραμμή να κινηθούν οι αρμόδιες αρχές σύντομα για να καλύψουν τα κενά που υπήρξαν προηγουμένως στη διερεύνηση του εγκλήματος” και πρόσθεσε:

“Έχω την αίσθηση ότι η οικογένεια νιώθει ικανοποιημένη γιατί ήταν μία ανταπόκριση στην επιστολή της μητέρας. Νομίζω όμως ότι στην πραγματικότητα θα νιώσει ικανοποίηση αν κινηθούν οι αρμόδιες Αρχές στην ουσιαστική αναζήτηση της αλήθειας και στη διερεύνηση όλων των πτυχών του εγκλήματος”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Κωστοπούλου είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας να μεριμνήσει για τη δίκαιη τιμωρία όσων συμμετείχαν στη δολοφονία του παιδιού της.

Πηγή πληροφοριών: Εφημερίδα των Συντακτών

 
Top