Η ΕΡΤ ζητά να προσλάβει ακόμη 300 κηφήνες. Είσαι μέσα;


Σαν τον Σκύλο του Παυλώφ. Ολα τα συνηθίζει ο άνθρωπος. Ετσι λοιπόν φέτος το καλοκαίρι οι τουρίστες, Ελληνες και ξένοι, περιορίσθηκαν σε ψώνια στα μίνι μάρκετ, στα σουβλάκια και στο παγωτό στο χέρι. Αυτό ήταν το τρίπτυχο των διακοπών όσο αφορά το φαγητό αλλά και τη διασκέδαση.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα και στη συνέχεια θα ξαναμπούμε σε νέα μνημόνια μια και η ΕΡΤ πρέπει να προσλάβει 300 ακόμη ψηφοφόρους του Καλφαγιάννη. Σπάνια έβλεπες σε ταβέρνες να τρώνε ψάρια εκτός κι αν ήταν Συριζαίοι που τα κονομούσαν από το Δημόσιο ή διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες με το κράτος. Οι επιχειρήσεις εστίασης κλαίνε με μαύρο δάκρυ ακόμη και στις πλέον δημοφιλείς περιοχές. Ασε που και από άποψη καιρικών συνθηκών ήταν περίεργο αυτό το καλοκαίρι. Πάντως το καλοκαίρι του 2018 τυπικά έκλεισε όπως του άξιζε: Mε έναν σαρδανάπαλο ανασχηματισμό που έκανε ακόμη πιο αισθητό το γεγονός ότι μας κυβερνάνε τα καφενεία. Στο μεταξύ τα πραγματικά δύσκολα για την ελληνική οικονομία, την κοινωνία και τις τράπεζες τώρα ξεκινάνε καθώς η ώρα των πλειστηριασμών έφτασε.

Η συνεργάτριά μας Gillian Rothschild θα γράψει σχετικά>

Ετσι, την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου έχουν βγει στην πλατφόρμα τα πρώτα 2.300 ακίνητα ενώ η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμη και για οφειλές από 500 ευρώ.

Οι Θεσμοί πάντως ζητούν να διευκολυνθούν οι αγορές ακινήτων από τρίτους αγοραστές και όχι μόνο από τις τράπεζες οι οποίες ήδη αγοράζουν το 85% των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται.

Ζητούν επίσης να αφαιρούνται τα κλειδιά από τον ιδιοκτήτη πριν τον πλειστηριασμό ώστε το ακίνητο να είναι επισκέψιμο από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές

Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον 50.000 ακίνητα, θα εκπλειστηριασθούν μέχρι το 2020, εκ των οποίων ως 20.000 ακίνητα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών, θα απαιτηθεί να έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς στην μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα θα αξιολογεί και τη γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών.

Η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σχεδιάζεται με στόχο να προσελκυθούν τρίτοι, πλην τραπεζών, αγοραστές. Όπως σε αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες του εξωτερικού θα μπορούν να προστεθούν πλήρη στοιχεία του ακινήτου: όροφος, αριθμός δωματίων και βοηθητικών χώρων, φωτογραφία του ακινήτου και περιοχή, το είδος του ακινήτου (κατοικία, γραφείο, εμπορικό κέντρο κ.λπ.), υποθήκες – προσημειώσεις που το βαρύνουν, καθώς και το ύψος της οφειλής έναντι της οποίας διενεργείται ο πλειστηριασμός.

Και το θέμα της φυσικής πρόσβασης στο ακίνητο από ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι κρίσιμο καθώς στο εξωτερικό, αφαιρούνται από τον οφειλέτη – κάτοχο του ακινήτου που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό τα κλειδιά του ακινήτου.

Όλα τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και εφόσον αποφασιστούν, κάτι που φαίνεται πιθανό αφού θα διευκολύνουν τους πλειστηριασμούς, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι Ιανουάριο του 2019.

Ηδη, προς την ίδια κατεύθυνση, της διευκόλυνσης των πλειστηριασμών, έχει νομοθετηθεί ότι αν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, διενεργείται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν και σε αυτόν δεν γίνει κατακύρωση του ακινήτου, τότε το δικαστήριο μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες (από 30 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) με την ίδια ή κατώτερη τιμή. Δηλαδή, πλέον ένα ακίνητο μπορεί να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα, με τη διαδικασία να διαρκεί 48 ημέρες αντί 70 ημερών και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρέπονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος (εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία).

Το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή μπορεί να βγάζει μαζικά στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών για χρέη από 500 ευρώ και άνω.

Η πρώτη κατοικία δεν διασφαλίζεται για οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες – ταμεία) εκτός αν ο οφειλέτης έχει χρέη και προς τις τράπεζες και υπάγεται στο νόμο Κατσέλη.

Τόση σημασία δίνει η κυβέρνηση στην επιτυχία των πλειστηριασμών που επεξεργάζεται την ίδρυση νέου υφυπουργείου στο υπουργείο Οικονομίας, με αρμοδιότητα τα θέματα που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως εκείνα των τραπεζών, των ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών, των εταιρειών που αγοράζουν δάνεια (funds) και, βέβαια, τα θέματα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων.

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν στην αρμοδιότητα ενός φορέα όλα τα θέματα που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα οποία έχουν μεγαλύτερο όγκο και σημασία για την αγορά και την οικονομία, και σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορους φορείς, ενώ ορισμένα από αυτά δεν υπάγονται σε κάποιον κρατικό φορέα.

Πηγή: kourdistoportocali.com

 
Top