Σε έξαρση παραμένει ο ιός τουΔυτικού Νείλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή του έτους 2018 μέχρι τις 30/08/2018 , έχουν διαγνωστεί 153 κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό (ηλικίας >69 ετών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε μία εβδομάδα, τα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν περίπου 50% καθώς νόσησαν 46 επιπλέον άτομα και έχασαν τη ζωή τους έξι ασθενείς.

Παράλληλα, 127 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 26 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Η μέση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 72 έτη (εύρος: 10 - 94 ετών).

Ωστόσο, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 11 ασθενείς και 19 κρούσματα σε κλινικές .

''Κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου'', τονίζει στην εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης. Μέχρι τις 30.08.2018 την Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Έβρου, Κορινθίας, Κιλκίς, Σερρών, Ροδόπης και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 
Top