Δεν ξάφνιασε, Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016, τα Διεθνή ΜΜΕ ούτε τους διεθνείς πολιτικούς κύκλους η συνάντηση των 3 «ισχυρών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης πάνω στο γερασμένο Ιταλικό αεροπλανοφόρο Giuseppe Garibaldi ανοιχτά της νήσου Ventotene.
Οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλία; Και Ιταλίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις επικείμενες εκλογικές τους αναμετρήσεις και δέχονται ισχυρές πιέσεις από δεξιά-εθνικιστικά Κόμματα με αφορμή το μεταναστευτικό που δεν φαίνεται να λύνεται, την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τα κλυδωνιζόμενα Τραπεζικά τους Συστήματα.
Συναντήθηκαν, με αφορμή το BREXIT και συμφώνησαν ότι ΔΕΝ κινδυνεύει το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από τους 28.
Τόνισαν, μάλιστα, από κοινού ότι ‘τώρα αρχίζει μια νέα φάση, ανοίγει νέα σελίδα στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα των 27 πλέον χωρών-μελών!...
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπήρξε θερμός υποστηρικτής της άμεσης εκκίνησης του άρθρου 50 που θα σηματοδοτήσει την περίπου διετή διαδικασία αποχώρησης των Βρετανών αλλά «έβαλε νερό στο κρασί του» υποχωρώντας από την θέση του και υιοθετώντας τη θέση της Γερμανίδας Καγκελαρίου που προτιμά να «καθυστερήσει» την διαδικασία αποχώρησης.
Σε αντάλλαγμα η Γερμανίδα πολιτικός θα χαμηλώσει τις απαιτήσεις της Ε.Ε. από την δεινά δοκιμαζόμενη Ιταλική οικονομία…
Σκόρπισαν πολλά χαμόγελα, μοίρασαν αφειδώς υποσχέσεις για τις θετικές προοπτικές των Λαών των 27 πλέον χωρών-μελών της Ε.Ε...
Άραγε έπεισαν;
Ξάφνιασε όμως, εμένα και καλοπροαίρετα υποθέτω αμέτρητους άλλους συμπατριώτες μου αυτή η συνάντηση και τα όσα συζητήθηκαν δημοσίως που δείχνουν και υπογραμμίζουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι θα είναι αγαστή η συνεργασία Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας…
Με ξάφνιασε γιατί περίμενα, όπως όλοι οι Έλληνες, να δω πότε θα ερχόντουσαν οι ηγέτες του Νότου της Ε.Ε. στην Αθήνα ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού μας για συζήτηση και πιθανή ανάπτυξη ενός κοινού πλάνου.
Με ξάφνιασε και τώρα αναρωτιέμαι με «αλλαγή πορείας» από Ιταλία και Γαλλία μας μένουν στο προσκλητήριο του κ Τσίπρα η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.
Σύμφωνα με τα όσα είχαν δημοσιοποιηθεί από την Κυβέρνηση η συνάντηση των 7 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης είχε προγραμματισθεί για το πρώτο δεκαήμερο ου ερχόμενου Σεπτέμβρη.
Θα με ξαφνιάσει η ανταπόκρισή αυτών των χωρών, και ακόμη περισσότερο της Γαλλίας και Ιταλίας, στην ελληνική πρόσκληση αλλά, με αντικειμενικά πολιτικά κριτήρια, δεν μπορώ να την αποκλείσω…
Πάντως και να έρθουν ΟΛΟΙ οι προσκεκλημένοι στην Αθήνα ΔΕΝ φαίνεται ως πιθανή μια «συναίνεση» για δημιουργία «Νοτίου Μετώπου» μετά τη χτεσινή συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντζι με συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας μετά τα όσα συμφώνησαν για κοινή στάση και στενή συνεργασία για το αύριο της ΕΕ χωρίς την Μεγάλη Βρετανία…
Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες παραθέτω μερικές αναφορές από Βρετανικά, Αμερικανικά, Γερμανικά, Ιταλικά ΜΜΕ:
Ματαίωσε ο Ματέο τα σχέδια του Αλέξη;
Οψόμεθα!...
http://ift.tt/2bcerej
http://ift.tt/2bPEa0J
http://ift.tt/2bZNn7J
http://ift.tt/2b8eVGL
http://ift.tt/2bHLSXQ
http://ift.tt/2bK7RxX
http://ift.tt/2b8dIAy
http://ift.tt/2bceu9U
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O Γιώργος Πιπερόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Επισκέπτης καθηγητής στο Business School, Newcastle University, United Kingdom.