H αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κατέθεσε τη Δευτέρα του Πάσχα στις εκλογικές αρχές σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με στόχο την αποπομπή του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς η δυσφορία των πολιτών στο πρόσωπό του αυξάνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την ονομασία «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) κατέθεσε στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) «1,85 εκατομμύρια υπογραφές!!!» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Χεσούς Τορεάλμπα, γενικός γραμματέας του συνασπισμού.

Την Κυριακή του Πάσχα, η αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για 2,5 εκατομμύρια υπογραφές.

Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα και η προσέλευση των πολιτών ήταν μαζική στα σημεία συλλογής που είχαν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα.

Μια τόσο σύντομη επιτυχία «συνιστά πιθανόν ένα παγκόσμιο ρεκόρ» επισήμανε με ικανοποίηση ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευση, ο Ενρίκε Καπρίλες, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Πρόκειται επιπλέον για μία επίδειξη ισχύος ότι εμείς, οι πολίτες της Βενεζουέλας, επιλέγουμε τη συνταγματική, δημοκρατική, ειρηνική οδό. Θέλουμε να αποφασίζουμε με την φωνή μας, την ψήφο μας, για το μέλλον αυτής της χώρας» πρόσθεσε ο πολιτικός.

Το CNE, που φημολογείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, θα επαληθεύσει εάν το κατώτατο όριο των ψήφων που απαιτούνται (195.721, 1% του εκλογικού σώματος) επετεύχθη και θα καλέσει τους υπογράφοντες να επιβεβαιώσουν προσωπικά την επιλογή τους, προτού προχωρήσει σε μια τελευταία επαλήθευση.

Όλη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα ή και περισσότερο εάν το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προσπαθήσει να την καθυστερήσει, κατόπιν η αντιπολίτευση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα δεύτερο βήμα συγκεντρώνοντας 4 εκατομμύρια ψήφους σε διάστημα 3 ημερών προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, που ελπίζει ότι θα διοργανώσει έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Το ακυρωτικό δημοψήφισμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μόνο μία φορά στην ιστορία της χώρας, κατά του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999- 2013) το 2004: τότε είχε καταλήξει σε αποτυχία.

Αυτήν την φορά θα μπορούσε να ευοδωθεί λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας, που αποτυπώνεται με ταραχές και λεηλασίες τις τελευταίες ημέρας στο Μαρακαϊμπο (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

«Η χώρα θέλει την αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Τροεάλμπα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 
Top