Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αντίσωμα που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις...


 αιφνίδιες εσωτερικές αιμορραγίες που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Οι πιο συχνές αιτίες που τις προκαλούν είναι τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
Οι ερευνητές του Ιδρύματος Ιατρικής Έρευνας της Οκλαχόμα, υπό τον δρα Τσαρλς Έσμον, ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη ιστόνη είναι κυρίως υπεύθυνη για τη βλάβη της αιμορραγίας και βρήκαν ένα συγκεκριμένο τύπο αντισώματος, που μπορεί να μπλοκάρει την ιδιότητά της.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας καταστάσεων όπως μολύνσεις, διαβήτης κ.ά.
Η μελέτη έγινε αρχικά σε ποντίκια και τώρα αναμένεταινα επιβεβαιωθεί σε πιθήκους και ανθρώπους.
Επειδή οι ιστόνες είναι παρόμοιες σε όλα τα θηλαστικά, οι επιστήμονες περιμένουν ότι θα έχουν εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα και στις αιμορραγίες των ανθρώπων.
Η ιστόνη συνήθως βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου, γύρω από το μόριο του DNA, βοηθώντας το τελευταίο να διπλώνει και να αποκτά το χαρακτηριστικό σχήμα της διπλής έλικας.
Όταν το κύτταρο υφίσταται ζημιά από τραύμα ή ασθένεια, η ιστόνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, επιτείνοντας τη ζημιά, καθώς καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και επιδεινώνει την αιμορραγία, καθιστώντας την ανεξέλεγκτη και απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.
Έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες ότι ασθενείς με αυτό-άνοσα νοσήματα δημιουργούν αντισώματα κατά της ιστόνης στον πυρήνα των κυττάρων τους, χωρίς να είναι γνωστό γιατί αυτό συμβαίνει.
Οι αμερικανοί ερευνητές δοκίμασαν αυτά τα αντισώματα σε ποντίκια που έπασχαν από σήψη (μόλυνση του αίματος) και διαπίστωσαν ότι όντως σταμάτησε η τοξική δράση της ιστόνης και τα ποντίκια ανέκαμψαν.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

 
Top