Μήπως ανήκετε κι εσείς σε αυτούς που βρίσκουν καλή ιδέα να στεγνώνουν τα ρούχα τους, το χειμώνα, μέσα στο σπίτι; Αν ναι, μάλλον θα πρέπει να σταματήσετε, καθώς μία ομάδα Βρετανών ερευνητών προειδοποιεί ότι η μέθοδος αυτή κρύβει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία μας....
Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα με σοβαρή μορφή άσθματος και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Ντέννινγκ, καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, τα ρούχα όταν στεγνώνουν πάνω σε θερμαντικά σώματα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο κατά 30%, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας.
«Μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. Οι περισσότεροι εξ ημών, είτε έχουμε ανοσία στους μύκητες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας, είτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις», εξηγεί ο Δρ Ντέννινγκ.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι ερευνητές σχετικά με το μύκητα της ασπεργίλλωσης, ο οποίος ενοχοποιείται για λοιμώξεις στους πνεύμονες.
«Στους πάσχοντες από άσθμα ο μύκητας της ασπεργίλλωσης μπορεί να προκαλέσει βήχα και συριγμό, ενώ σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι πάσχοντες από AIDS και τα άτομα που έχουν αυτό-άνοσα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ασπεργίλλωση», διευκρινίζει.
Τι πρέπει να κάνουμε…
Σύμφωνα με τον Δρ Ντέννινγκ θα πρέπει να προσπαθούμε να:
– Στεγνώνουμε τα ρούχα σε ανοιχτό χώρο η σε ειδικό στεγνωτήριο
– Αν δεν έχουμε εναλλακτική, φροντίζουμε, όταν το στέγνωμα γίνεται μέσα στο σπίτι, να μην πρόκειται για την κρεβατοκάμαρα ή το σαλόνι
– Σε κάθε περίπτωση έχουμε ανοιχτά παράθυρα
Τι είναι η ασπεργίλλωση
Εκδηλώνεται σε όσους έχουν εισπνεύσει σπόρια του μύκητα της ασπεργίλλωσης.
Η ασπεργίλλωση προσβάλλει κυρίως ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα με κοκκιοκυτταροπενία, οξεία λευχαιμία, ή λέμφωμα. Χτυπά συνήθως τους πνεύμονες (90%), αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλα όργανα.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, πλευρωδυνία, πυρετό, δύσπνοια και ταχύπνοια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη που έγινε από την Αρχιτεκτονική Σχολή «Mackintosh» της Γλασκώβης διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των σπιτιών έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το ένα τρίτο αποδίδεται στο στέγνωμα των ρούχων εντός του σπιτιού.
 
Top