Προσπάθεια μελλοντικής χαλάρωσης των ασφυκτικών δημοσιονομικών κανόνων και του μείγματος λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας με υιοθέτηση δράσεων για αναπτυξιακή πολιτική...







Στη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου επενδύει πολλά ο Πρωθυπουργός για την επόμενη κρίσιμη περίοδο των 100 ημερών, όπου θέλει να ολοκληρωθεί θετικά για την Ελλάδα η διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει πολλά στους νέους συσχετισμούς στις Βρυξέλλες και ειδικά από τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να αποτελεί για την κυβέρνηση ένα πολύτιμο σύμμαχο.



Καλύτερη μεταχείριση



Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την ελληνική κυβέρνηση που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών στους κόλπους της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να τύχει και η Ελλάδα καλύτερης μεταχείρισης.



Η θετική είδηση ήρθε για το Μέγαρο Μαξίμου πριν από λίγα εικοσιτετράωρα από τη Γαλικία και συγκεκριμένα από την Κομποστέλα, όπου η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, παρόντος και του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του προέδρου του Eurogroup.



Διευκολύνει την Ελλάδα



Η επιλογή του Λουίς ντε Γκίντος, στενού συνεργάτη του Ραχόι που έχει στρατηγική συμμαχία με τον Πρωθυπουργό, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα διευκολύνει την ελληνική προσπάθεια. Και αυτό διότι εκτός από το γεγονός ότι Ραχόι και Σαμαράς έχουν στενή πολιτική σχέση και ανήκουν στην οικογένεια του ΕΛΚ, ο Ντε Γκίντος εκτιμάται πως θα είναι πιο ευέλικτος και πιο φιλικός έναντι του σκληρού Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ που έβαζε κατά καιρούς διάφορα εμπόδια.



Ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι εκτός από τον Γιούνκερ που θεωρεί ότι θα βοηθήσει σημαντικά και με το σχέδιό του για ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, θα μπορέσει με τον Ραχόι και τους ομολόγους του της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλο να αλλάξει η πολιτική στην ΕΕ και κατ' επέκταση το μείγμα λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας.



Οι τέσσερις πρωθυπουργοί, ένας κεντροαριστερός (ο Ρέντσι) και τρεις κεντροδεξιοί (οι Σαμαράς, Ραχόι και Κοέλο), έχουν κοινή άποψη ότι δεν μπορεί να εξοντωθεί οικονομικά ο Νότος διότι θα διαλυθεί κοινωνικά και πολιτικά.

Υπό τη σκιά της κρίσης στη Γαλλία, όπου κοινή είναι η εκτίμηση οικονομολόγων πως στέκεται σε πήλινα πόδια, οι χώρες του Νότου προτάσσουν το επιχείρημα ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα επενδύσεις και να στηριχθεί η απασχόληση με κινήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Κομισιόν και να υπάρξει ροή φθηνότερης χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις του Νότου, ιδίως μικρομεσαίες, με πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Μια «χαμένη δεκαετία»



Ηδη η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία πορεύτηκαν σε μια «χαμένη δεκαετία», όπου κυριάρχησε και κυριαρχεί η υψηλή ανεργία και η χαμηλή ανάπτυξη του ΑΕΠ και αποδείχθηκε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ανεπαρκείς για τη δημιουργία διατηρήσιμης ανάπτυξης.



Στο παρασκήνιο γίνονται, αν και σε πρώιμο στάδιο, κινήσεις για να περάσει η άποψη στην ΕΕ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του χρέους και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.



Ο Πρωθυπουργός επενδύει πολλά και στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει το προσεχές Σάββατο στο περιθώριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες με τον κ. Γιούνκερ, που προηγείται της συνάντησης της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι στις 2-3 Σεπτεμβρίου.



Ραντεβού στο Μαξίμου



Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην επίσκεψη του πορτογάλου πρωθυπουργού στην Αθήνα το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου, 48 ώρες μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά στην 79η ΔΕΘ. Οι κ.κ. Σαμαράς και Κοέλο θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου και ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσει κατ' ιδίαν το τι έγινε στην Πορτογαλία μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της.



Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», επίσκεψη, πιθανότατα έως το τέλος Οκτωβρίου, ετοιμάζει και ο ισπανός πρωθυπουργός. Ο στόχος είναι κοινός: προσπάθεια μελλοντικής χαλάρωσης των ασφυκτικών δημοσιονομικών κανόνων που θέτει η ΕΕ και αλλαγή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας με την ένταξη σε αυτό και δράσεων για αναπτυξιακή πολιτική.



*του Άρη Ραβανού/Βήμα

 
Top