Περισσότερα είναι τα περιστατικά βίας που σημειώνονται στις φυλακές από εκείνα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας...
καταγγέλλουν στην «Καθημερινή» σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
«Είχαμε πριν από λίγες ημέρες περιστατικό στο κατάστημα κράτησης Δομοκού που κατέληξε σε φόνο. Τη νύχτα δύο κρατούμενοι συνεπλάκησαν, ο ένας κάρφωσε τον άλλον με ένα κομμάτι γυαλί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Οι φύλακες δεν πρόλαβαν να αποτρέψουν το περιστατικό. Αυτή η φυλακή προορίζεται για τύπου Γ, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ την εσωτερική της λειτουργία», τονίζει ο Σπ. Καρακίτσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.
Οι συμπλοκές ανάμεσα στους κρατουμένους, επισημαίνουν υπάλληλοι των φυλακών, συχνά έχουν να κάνουν με προσωπικές διαφορές. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για «κλείσιμο» ανοιχτών υποθέσεων που σχετίζονται με εγκληματική δράση εκτός ή και εντός των φυλακών. Εκτός από τα επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων, πρόβλημα αποτελεί η εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, η κατασκευή αυτοσχέδιων όπλων, η χρήση κινητών τηλεφώνων κ.ά. Ο Καρακίτσιος επισημαίνει σειρά ακόμα προβλημάτων, όπως ο υπερπληθυσμός των φυλακών, η υποστελέχωση κ.ά.
Σύμφωνα με εργαζομένους των φυλακών, τα περιστατικά βίας καταγράφονται ανάμεσα σε μέλη εθνοτικών ομάδων. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα είναι οι Αλβανοί, οι οποίοι -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ευθύνονται για αρκετά βίαια επεισόδια. «Η βία είναι στοιχείο επιβολής στις σχέσεις των κρατουμένων, αυτή μπορεί να φτάσει από την απλή απειλή μέχρι και την ανθρωποκτονία. Η κατανομή της άτυπης εξουσίας γίνεται ανά εθνοτική ομάδα. Συνήθως υπάρχει ένα άτομο που έχει τον ρόλο του ηγέτη και γύρω του υπάρχει ένας πυρήνας 3-5 ατόμων που ελέγχουν, προκειμένου να διατηρείται ο έλεγχος ανάμεσα στους συμπατριώτες τους», σχολιάζει πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το τελευταίο διάστημα, συμπληρώνει, σειρά προβλημάτων δημιουργούνται από τους Γεωργιανούς κρατουμένους, οι οποίοι λειτουργούν οργανωμένα και θεωρούνται από τους σωφρονιστικούς επικίνδυνη ομάδα μέσα στις φυλακές. Συνολικά 389 άτομα από τη Γεωργία κρατούνται στις ελληνικές φυλακές, ορισμένοι από τους οποίους μέλη κυκλωμάτων. Ομάδες Ασιατών έχουν αρχίσει επίσης να εμφανίζονται. Όλες οι ομάδες φαίνεται να έχουν μόνο εθνοτικά χαρακτηριστικά και όχι, π.χ., θρησκευτικά ή κάτι άλλο.
Όπως επισημαίνει υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, όποτε εντοπίζονται τέτοιοι πυρήνες γίνεται προσπάθεια για τη διάλυσή τους μέσω των μεταγωγών, δηλαδή της μετακίνησης κρατουμένων σε άλλη φυλακή, προκειμένου να χάσουν την επαφή με τους συνεργούς τους. Ωστόσο, και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, επισημαίνει η ίδια πηγή, καθώς έχουν σημειωθεί απειλές ή και επιθέσεις κατά σωφρονιστικών όταν γίνεται γνωστή κάποια «ανεπιθύμητη μεταγωγή».
Συχνά οι υπάλληλοι των φυλακών ανακαλύπτουν αυτοσχέδια όπλα κρυμμένα μέσα στα κελιά των κρατουμένων. Πρόκειται για αιχμηρά αντικείμενα ή κλομπ φτιαγμένα από διάφορα υλικά, όπως κομμάτια πόρτας, τζάμια κ.ά. Ακόμη μια σημαντική μορφή εγκληματικότητας που καταγράφεται μέσα στις φυλακές είναι η διακίνηση ναρκωτικών. Γεγονός που γεννά πολλά ερωτήματα, καθώς πρόκειται για χώρους με ελεγχόμενη πρόσβαση και -θεωρητικά- πολύ καλή φύλαξη. Η μεταφορά ναρκωτικών μέσα σε σωματικές κοιλότητες από κρατουμένους που επιστρέφουν από άδειες και η ρίψη συσκευασιών ναρκωτικών στις αυλές των φυλακών είναι δύο από τους τρόπους που αναφέρουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι τουλάχιστον πέντε υπάλληλοι φυλακών έχουν συλληφθεί τα τελευταία χρόνια να διακινούν ναρκωτικά εντός των φυλακών.
http://planet-greece.blogspot.com/