Τι λένε για «κόκκινα δάνεια», φόρους, ενέργεια, Δικαιοσύνη



Με συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν πέντε τομείς πήγαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου...











Με υπόμνημα-πακέτο 20 προτάσεων για πέντε τομείς της οικονομίας επισκέφθηκε χθες τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου η διοίκηση του ΣΕΒ υπό τον Θεόδωρο Φέσσα. Ο μακρύς κατάλογος των αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου ξεκινά από την ανάγκη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» (NPLs) ή του ενεργειακού κόστους και καταλήγει στην ενεργοποίηση σειράς νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν, χωρίς να εφαρμόζονται επειδή εκκρεμεί η δευτερογενής νομοθεσία.



Η χθεσινή συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως μεταφέρουν πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτήν και όπως προκύπτει κι από τις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της. Ο μακρύς κατάλογος των προτάσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων δείχνει, όμως, και «το εύρος των εκκρεμοτήτων που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ανεξαρτήτως των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας».



Οι συμμετέχοντες συγκράτησαν τη ρήση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση «είναι φανατικά υπέρ της επιχειρηματικότητας». Αναμένουν, όμως, πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν εξειδικευμένες συσκέψεις με στόχο να προχωρήσουν οι προτάσεις τους, αρκετές από τις οποίες εκκρεμούν επί μήνες ή απαιτούν σοβαρή προετοιμασία για την εφαρμογή τους.



Όπως είναι φυσικό, στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας και της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» με τη διοίκηση του ΣΕΒ να σημειώνει με νόημα, αναδεικνύοντας την ευρύτερη στρατηγική σημασία του θέματος για την οικονομία αλλά και τον ανταγωνισμό στους κλάδους της, πως από τη λύση που θα δώσει η κυβέρνηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάβεια «θα διαμορφωθεί η φυσιογνωμία του ελληνικού επιχειρείν για τις επόμενες δεκαετίες».



Όπως επισημάνθηκε, χρειάζεται άμεση λύση η οποία, όμως, δεν πρέπει να δικαιώνει τους συστηματικούς κακοπληρωτές και θα πρέπει να συνοδεύεται από σειρά υποχρεώσεων και κινήτρων ώστε να υπάρξουν συγχωνεύσεις για τη δημιουργία ισχυρότερων ομίλων.



Στο συγκεκριμένο μέτωπο ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί προς πέντε κατευθύνσεις:



-Να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων στην άτυπη προεργασία που γίνεται μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος για το νέο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων δανείων».



-Να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης -πέραν της τραπεζικής- με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον χώρο των πιστοδοτήσεων.



-Να προωθήσει ρυθμίσεις για μείωση του κόστους μεταβίβασης μετοχικών ποσοστών και στοιχείων ενεργητικού εταιρειών.



-Να καταργήσει τα αντικίνητρα που αποτρέπουν σήμερα τις τιτλοποιήσεις επιχειρηματικών δανείων, αλλά και την επένδυση ιδιωτών σε αμοιβαία εταιρικών δανείων (Credit Funds).



-Tο πέμπτο ζήτημα που έθεσε χθες η πλευρά του ΣΕΒ θεωρείται καίριο και αφορά την ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης ώστε να περιοριστεί το discount με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λαμβάνει ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα. Η βελτίωση του σημερινού discount (57%) στο 90% θα απελευθερώσει ρευστότητα, επισημάνθηκε. Επιπλέον, ζητήθηκε παρέμβαση ώστε η ΕΚΤ να αναγνωρίσει ως ενέχυρο τα τιτλοποιημένα ελληνικά ομόλογα.



Από την κυβέρνηση πάντως, δεν φαίνεται να υπήρξαν σαφείς τοποθετήσεις ως προς το σχέδιο λύσης που θα εφαρμοστεί, παρότι τα στελέχη της έδειξαν να κατανοούν τη σημασία του θέματος, αλλά και την πίεση χρόνου. Υπήρξε μια γενικόλογη δέσμευση ότι θα εφαρμοστεί «η καλύτερη δυνατή λύση» κι ότι δεν θα παρεισφρήσουν πολιτικά κριτήρια, εις βάρος των οικονομικών δεδομένων, στις αποφάσεις.



Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, έδωσε το στίγμα των δυσκολιών στο εγχείρημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η δραστική μείωση του ΑΕΠ κατά 25% στα χρόνια της κρίσης δημιούργησε μια «πρωτοφανή κατάσταση».



Εκλογίκευση φορολογικών συντελεστών



Για τη φορολογία, ο ΣΕΒ επανέλαβε τη θέση σύμφωνα με την οποία μια εκλογίκευση συντελεστών μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τα δημόσια έσοδα. Στον συγκεκριμένο τομέα κατέθεσε τέσσερις προτάσεις, και συγκεκριμένα:



-Την ανασύσταση της Επιτροπής Διαβούλευσης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (όταν ήταν ενιαίο) για πρόληψη και αντιμετώπιση φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων της αγοράς.



-Την επιλογή ανεξάρτητου φορέα ερμηνείας της φορολογικής νομοθεσίας.



-Τη διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού.



-Την παράταση του χρόνου μεταφοράς ζημιών για φορολογικούς σκοπούς, εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης.



Για τη βιομηχανική πολιτική, εν όψει και της διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιείται αύριο, η διοίκηση του ΣΕΒ κατέθεσε τρία αιτήματα:



Πρώτον, να καταρτιστούν σχέδια ανά υπουργείο με βάση τις προβλέψεις του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στις 20 Μαΐου.



Δεύτερον, να υπάρξει οριζόντια δομή της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής εντός του υπουργείου Ανάπτυξης, σε στενή συνεργασία με το πρωθυπουργικό γραφείο. Και τρίτον, να προχωρήσουν τα μέτρα ενίσχυσης της καινοτομίας με τη δημιουργία Δικτύου Ανάπτυξης Καινοτομίας και τη συνεργασία επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών και δημοσίου.



Ειδικά για τα ενεργειακά θέματα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπενθύμισαν πως ελάχιστα από τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί τον περασμένο Φεβρουάριο υλοποιήθηκαν. Πρόσθεσαν, επίσης, πως σε ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η Πορτογαλία, η φορολογική επιβάρυνση της ενέργειας είναι στο 20% της αντίστοιχης ελληνικής με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εξαγωγών, όταν η ενεργοβόρα εγχώρια βιομηχανία βουλιάζει.



Από τον σύνδεσμο κατέθεσαν δύο αιτήματα και συγκεκριμένα την κατ’ ελάχιστον υλοποίηση των μέτρων που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Φεβρουάριο και την αναβίωση κι αναβάθμιση της Επιτροπής Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής.



Στα εργασιακά θέματα η διοίκηση του ΣΕΒ επανέλαβε πως είναι επιτακτική ανάγκη η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στον σύνδεσμο θεωρούν πως για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο δεν αρκούν οι επιτόπιοι έλεγχοι, αλλά χρειάζεται πλέγμα εργαλείων (με αξιοποίηση της τεχνολογίας) για διασταυρώσεις μεταξύ αρχών των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών κ.λπ. Το δεύτερο αίτημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων συνδέεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναβίωση της υποχρεωτικής διαιτησίας.



Όσο για τη νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, υπάρχουν σαφείς μνημονιακές δεσμεύσεις οι οποίες όμως προσκρούουν στην κατάρρευση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.



Εκκρεμεί η εφαρμογή κρίσιμων νομοθετημάτων



Εκτός από τους πέντε τομείς που προαναφέρθηκαν στο πακέτο των προτάσεων του ΣΕΒ περιλαμβάνονται και τέσσερα επιπλέον μέτρα. Οι επιχειρήσεις ζητούν, για παράδειγμα, να προστεθούν στο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και προβλέψεις για τις λιμενικές εγκαταστάσεις βιομηχανιών. Ζητούν, επίσης, να εφαρμοστούν δύο σχέδια νόμου που έχουν ανακοινωθεί προ πολλών μηνών και συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα και ο νόμος-πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων. Τέλος, η διοίκηση του ΣΕΒ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης π.χ. με την υιοθέτηση σχετικού πλάνου, τη βελτίωση των θεσμών προδικαστικής επίλυσης διαφορών κ.λπ.



Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν από την κυβερνητική πλευρά, εκτός του πρωθυπουργού, οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και Περιβάλλοντος Μάκης Παπαγεωργίου. Συμμετείχαν, επίσης, η νέα Γενική Γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός. Από τον ΣΕΒ, εκτός του Θεόδωρου Φέσσα, συμμετείχαν, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χάρης Κυριαζής, οι αντιπρόεδροι Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Νίκος Καραμούζης, Ευάγγελος Μυτιληναίoς και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Δ.Σ. Ευθύμιος Βιδάλης και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος.



 
Top