Της Ιωάννας Υψηλάντη
Ξεκίνησε ο Χίτλερ με την πυρπόληση του Ράιχσταγκ, ακολούθησε ο Γιέλτσιν με τον βομβαρδισμό της Δούμας και... κατέληξε, σήμερα, ο Νετανιάχου με τον βομβαρδισμό-χαλί της Παλαιστινιακής Βουλής, αφού πρώτα έβγαλαν εκεί μια αναμνηστική φωτογραφία οι εγκληματίες πολέμου.
Πίσω απ΄όλους αυτούς τους θαυμαστές του Χίτλερ, η υπερδύναμη, που εξάγει "Δημοκρατία". Οι ΗΠΑ!
Ακολούθησαν δηλώσεις περί "νίκης του Ισραήλ, στον βόρειο τομέα της Γάζας" και κατάληψη του νοσοκομείου Αλ Σίφα, όπου "βρίσκεται το στρατηγείο της Χαμάς και οι όμηροι".
Θα μπορούσαμε να γελάμε με τις άκαρπες προσπάθειες των Ισραηλινών να πείσουν, για υποτιθέμενες νίκες και για εξόντωση της Χαμάς, αλλά είναι τόσο τραγική η ανθρωπιστική καταστροφή, που μόνο οργή προκαλούν αυτές οι δηλώσεις.
Το Ισραήλ έχει απλώς περικυκλώσει το Βόρειο τμήμα της Γάζας. Οι μάχες στην πυκνή δομική ανάπτυξη της Γάζας, μόλις άρχισαν, χωρίς κανείς να γνωρίζει το αποτέλεσμα.
Το "στρατηγείο" θ΄αποδειχθεί, ακόμα ένα επικοινωνιακό κόλπο, για την εν ψυχρώ γενοκτονία του πληθυσμού και την καταστροφή των ζωτικής σημασίας υποδομών της Γάζας.
Το Ισραήλ ανακοινώνει "νίκες", πριν της ώρας τους, τόσο για ψυχολογικούς, όσο και για πολιτικούς λόγους.
Χρειάζεται οπωσδήποτε μια νίκη, το συντομότερο και ας είναι και προσχηματική. Γιατί όσο συνεχίζεται η εθνοκάθαρση και η σφαγή, στην Γάζα, τόσο απομονώνεται το Ισραήλ και ο κύριος συνένοχος του, οι ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, πριν την νέα χρονιά, αλλιώς γνωρίζει ότι θα έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο, στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ.
Αλλά και στο Ισραήλ, ακόμα και χωρίς την Χαμάς, δεν είναι όλα εντάξει! Υπάρχει και η Ουκρανία, που καταρρέει και επιφέρει νέα αποτυχία στις ΗΠΑ.
Έτσι, αν ο Ισραηλινός στρατός θα εξακολουθήσει να μάχεται, στο Βόρειο τμήμα της Γάζας και ανακοινώσει σύντομα την τεχνικά πλήρη καταστροφή του εχθρού, θα είναι μια λύση, στο πρόβλημα των ΗΠΑ. Θα "παγώσει" ο πόλεμος, εφόσον βέβαια, οι αλλοπρόσαλλες προβοκατόρικες ενέργειες του Ισραήλ δεν προκαλέσουν παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων, με ευθεία ή πλάγια μορφή.
Ωστόσο, η πλήρης διευθέτηση της διαμάχης δεν επιλύεται. Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την διοίκηση της Γάζας, μετά την αποχώρηση-αν συμβεί-του Ισραηλινού στρατού. Όλοι αποστρέφονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σαν χολέρα, ακόμα και ο Παλαιστίνιος αντικαταστάτης του αρχηγού της Δυτικής Όχθης, Αμπάς.
Έτσι, οι προϋποθέσεις, για σταμάτημα της αιματοχυσίας είναι πολύ ομιχλώδεις και η κοινή γνώμη θα συνεχίσει να καταδικάζει.

 
Top