Πορεία έκανε το ΠΑΜΕ από την Ομόνοια προς τη Βουλή μετά τη σημερινή συγκέντρωση για τη απεργία. Παρών  και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη Ομόνοια, συγκεντρώθηκαν  περίπου 6.000 άτομα.
Ενταση επικράτησε λίγο μετά τις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο χώρο όπου συγκεντρώθηκαν μέλη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.
Ομάδα περίπου 30 κουκουλοφόρων που είχε συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, πέταξε αβγά και τρικάκια, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έσκισαν το πανό και έσπασαν το βήμα των ομιλητών. Στα τρικάκια αναγραφόταν το σύνθημα «καμία συμμαχία με την εργοδοσία». Μετά την καταδρομική επίθεση οι κουκολοφόροι διέφυγαν στα γύρω στενά.

Μετ΄εμποδίων μετακινείται σήμερα το επιβατικό κοινό λόγω της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά και αύριο Πέμπτη οπότε την απεργιακή σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Η σημερινή κινητοποίηση είναι η πρώτη εκδήλωση της κοινωνικής συμμαχίας, δηλαδή της σύμπραξης κοινωνικών και επιστημονικών φορέων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά της λιτότητας και της οικονομικής ασφυξίας και της υπερφορολόγησης.


Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Τα λεωφορεία τα τρόλεϊ και το τραμ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ .
Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία έως τις 12 τα μεσάνυχτα λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην απεργία.
Κανένα δρομολόγιο δε θα πραγματοποιηθεί στα τρένα και τον προαστιακό λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών . Τονίζουμε ότι δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

Το Μετρό και ο ηλεκτρικός θα κινηθούν κανονικά
Λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, από τις 10:00 έως τις 13:00, θα υπάρξουν και ακυρώσεις σε πτήσεις. Η AEGEAN και η Olympic Air μάλιστα με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι αναγκάζονται να ακυρώσουν 6 σκέλη πτήσεων και να τροποποιήσουν την ώρα αναχώρησης σε 50 σκέλη πτήσεων. Καλό είναι το επιβατικό κοινό να επικοινωνήσει με τις εταιρίες.

Ποιοι συμετέχουν στην απεργία
Συμμετοχή στην απεργία δήλωσαν εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ενώ στην 24ωρη κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στον τύπο και τα ΜΜΕ από τις 6πμ της Τετάρτης έως τις 6 πμ της Πέμπτης 31 Μαΐου

Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης τονίζει «οι περικοπές των μισθών στο δημόσιο έφτασαν στο 40% ενώ αντίστοιχη είναι και η μείωση των εργαζομένων σε αυτό. Από 950.000 το 2010 (όλες οι μορφές απασχόλησης) σε 545.000 το Δεκέμβρη του 2017. Η υποστελέχωση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών ιδιαίτερα σε εποχή οικονομικής κρίσης, όπως η Υγεία – Πρόνοια, η Παιδεία, η Αυτοδιοίκηση, η Ασφάλιση, ο Πολιτισμός κ.ά. εντείνουν περεταίρω τις κοινωνικές ανισότητες και θέτουν εμπόδια στην πρόσβαση, την ποιότητα και επάρκεια τόσο κρίσιμων κοινωνικών αγαθών».

Δύσκολη και η Πέμπτη λόγω απεργίας στα λεωφορεία και στάσης εργασίας στο Μετρό
Την Πέμπτη τα λεωφορεία και τα τρόλει θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα λόγω της 24ωρης απεργίας, που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοί αντιδρώντας στο κλείσιμο του αμαξοστασίου Ελληνικού και στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου. Την ίδια μέρα το Μετρό (γραμμές 2 και 3) θα κινηθεί μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων ενώ ο ηλεκτρικός θα ακινητοποιηθεί από τις 5πμ έως τις 8 πμ.

Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι «στην μεθοδευμένη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις απαξίωση των δομών, των υποδομών, την τραγική κατάσταση από την έλλειψη προσωπικού, υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων έρχεται να προστεθεί και η μνημονιακή επιταγή εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας και των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω του υπέρταμείου ιδιωτικοποιήσεων.»
 
Top