ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΛΙΣΟΣ

Καλλιθέα 21/5/2018

Προς: Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα ∆ούρου (gperatt@patt.gov.gr)

Θέµα: Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου

κυρία Περιφερειάρχη,

Η Καλλιθέα και ειδικότερα η περιοχή Τζιτζιφιών βρίσκεται στο επίκεντρο δύο έργων, της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από την Περιφέρεια Αττικής και ενός μικρότερου, της κυκλοφοριακής μελέτης που υιοθέτησε ο Δήμος Καλλιθέας πέριξ του ΚΠΙΣΝ.

Και τα δύο αυτά έργα που υλοποιούνται από Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Καλλιθέας μελετήθηκαν και παραδόθηκαν προς εκτέλεση (αρχικά στην κεντρική εξουσία) από το ΚΠΙΣΝ, αποσκοπώντας όχι τόσο σε ορθολογική ανάπλαση του περιβάλλοντος και την αντιπλημμυρική προστασία που ούτως ή άλλως υπήρχε, αλλά κυρίως:

α. Στη βελτίωση της προσβασιμότητας στο Ίδρυμα

β. Στη βελτίωση της θέας από τον Φάρο του Ιδρύματος

Σας υποβάλλουμε τις παρατηρήσεις-προτάσεις μας:
Οι δύο αυτές μελέτες έργων ατυχώς αν και γειτνιάζουν δε συνδέονται μεταξύ ώστε να βελτιωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά όμως το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, το ΚΠΙΣΝ τόσο με τον τρόπο λειτουργίας του όσο και τις κυκλοφοριακές-αναπλαστικές του μελέτες, σίγουρα τα υποβαθμίζει και τα δύο. Η κυκλοφοριακή μελέτη της Καλλιθέας στερεί χώρους πρασίνου, στάθμευσης και πεζών από τους κατοίκους της περιοχής. Η κυκλοφοριακή συμφόρεση στο ΚΠΙΣΝ δημιουργείται από τις δωρεάν μεγάλες υπαίθριες οι οποίες επιβαρύνουν με ηχορύπανση και κυκλοφοριακά την περιοχή. Αναπόφευκτα όσες μελέτες και να γίνουν είναι τέτοια η απότομη συσσώρευση μεγάλου όγκου οχημάτων που δεν αντιμετωπίζεται κυκλοφοριακά. Δεν υπήρξε πρόβλεψη για χρήση του Ιδρύματος ως υπαίθριου συναυλιακού κέντρου στην αρχική μελέτη, ούτε συνάδει αυτή η χρήση με τις κύριες χρήσεις του Ιδρύματος δηλαδή την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, ούτε βέβαια με τον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής που είναι η κύρια κατοικία. Μόνη λύση η διακοπή των μεγάλων υπαιθρίων συναυλιών.
Η περιοχή έχει κατακλυστεί από κουνούπια λόγω του πρασίνου και είναι προφανές ότι ούτε το Ίδρυμα ούτε Περιφέρεια Αττικής έχει διενεργήσει έγκαιρα εκτεταμένους και αποτελεσματικούς ψεκασμούς στις μεγάλες αυτές κοινόχρηστες εκτάσεις.
Τα έργο ανάπλασης του Φαλήρου δεν έχει περάσει από δημόσια διαβούλευση -λόγω μη ύπαρξης επιτροπής διαβούλευσης στο Δήμο Καλλιθέας - ούτε έχει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Έχει μόνο την προφορική μέσω δηλώσεων στον τύπο έγκριση του Δημάρχου και ο Αντιπεριφερειάρχης σας Νότιου Τομέα έχει προβεί τρεις φορές σε γενική περιληπτική ενημέρωση, κυρίως για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μάλιστα από ότι δείχνει η εξέλιξη των έργων η εικόνα που δίνει κάθε φορά είναι διαφορετική από την πραγματικότητα που αντικρίζουμε. Εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχουν παραδοθεί σχέδια του Έργου, ούτε καν στον Δήμο Καλλιθέας. Κατά τις ενημερώσεις αυτές οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αντιρρήσεις, αμφισβητήσεις και επιφυλάξεις, καμία από τις οποίες όμως δεν ελήφθη υπόψη. Ηδη ο Δήμος Καλλιθέας απώλεσε αδιαμαρτύρητα μια μεγάλη ζωτική έκταση, αυτή του παρκινγκ της ναυταθλητικής μαρίνας (παράτυπα τουριστικής κατά την Υπουργό Τουρισμού) που του είχε παραχωρήσει το ελληνικό δημόσιο για τριάντα χρόνια.
Αν και έχετε την ευθύνη εύρυθμης λειτουργίας του Φαληρικού Όρμου σας έχουμε κατ επανάληψη ενημερώσει τόσο εσάς όσο και τους άλλους συναρμόδιους κρατικούς φορείς ότι το ημερόπλοιο COSMOS ελλιμενίζεται παράνομα στη ναυταθλητική μαρίνα Καλλιθέας για δεύτερη χρονιά φέτος, χωρίς κανένας κρατικός λειτουργός να αναλάβει τις ευθύνες του. Πέραν της αναπόφευκτης ρύπανσης υπάρχει και πρόσθετη επιβάρυνση της περιοχής από τα πούλμαν και τις τροφοδοσίες του πλοίου. Ο συγκεκριμένος πλοιοκτήτης όσο και ο Δήμαρχος Καλλιθέας χαίρουν προφανώς κάποιας ιδιότυπης ασυλίας. Η χρήση αυτή, του μόνιμου ελλιμενισμού μεγάλων επαγγελματικών επιβατικών πλοίων δεν προβλέπεται ούτε καν στη μαρίνα Φλοίσβου ούτε στη μαρίνα Νέου Φαλήρου και υποβαθμίζει συνολικά την περιοχή του Φαληρικού Όρμου. Την ίδια ώρα ως Περιφέρεια μιλάτε για παραλία κολύμβησης στην όμορη περιοχή του Μοσχάτου. Πρέπει να ξεκαθαριστεί αν ο Φαληρικός όρμος θα γίνει ένα μεγάλο λιμάνι ή ένας χώρος πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Τα δύο αυτά δε συνάδουν.
Ταυτόχρονα πέραν της προσωρινής εγκατάστασης υπηρεσιών του νότιου τομέα και ιδιωτών μελετητών στα ολυμπιακά ακίνητα, παρατηρούμε ότι και υπηρεσίες από άλλους δήμους της Περιφέρειας ετοιμάζονται να μεταστεγαστούν εκεί, αν και από τις χρήσεις δεν προβλέπεται.
Στο νέο ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας -Αττικής (Ν. 4277/14 ) που δίνει τις βασικές κατευθύνσεις σχεδιασμού του χώρου του Φαληρικού Όρμου εντάσσοντάς τον στους Αναπτυξιακούς Άξονες μητροπολιτικής ακτινοβολίας , το οποίο είναι μεταγενέστερο της μελέτης του Renzo Piano και δεν έχει ληφθεί υπόψη ο χαρακτηρισμός του χώρου ως υγροτόπου.
Υπάρχει κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική υπέρβαση στο πνεύμα και το γράμμα του ΕΣΟΑΠ
Αλλάζουν εντατικά οι όγκοι σε μεταφορές προσωπικού και εμπορευμάτων
Υπάρχει υπέρβαση των προβλεπομένων χρήσεων (πχ ελλιμενισμός πλοίων, εμπόριο κλπ)
Άλλαξε ο συντελεστής δόμησης και δημιουργούνται νέες υψηλές εγκαταστάσεις που υπερβαίνουν κατά δύο μέτρα τα ύψη των ολυμπιακών ακινήτων.
Καμία ενημέρωση δε δίδεται για την τελική Φάση, δηλαδή ποιοι θα είναι τελικά οι αξιοποιήσιμοι χώροι και τα κτήρια του φαληρικού όρμου, αν θα κτισθούν πρόσθετα, αν στους ναυταθλητικούς φορείς θα αποδοθούν οι χώροι που προβλέπει το ΕΣΟΑΠ, αν και για ποια χρήση θα εκχωρηθούν χώροι σε φορείς, στο Δήμο και σε ιδιώτες. Αναφέρει αόριστα ο ο Αντιπεριφερειάρχης κ Καπάταης ότι θα κάνετε μελέτη βιωσιμότητας αυτών που κατασκευάζετε και μετά θα αποφασίσετε τις χρήσεις των χώρων καθώς και την κερδοσκοπική εκχώρησή τους για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του έργου. Έχουμε ακούσει από δημοσιογράφο της ΕΡΤ για εμπορικό κέντρο.
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά το ΤΑΙΠΕΔ περιφράσσει και ενοικιάζει ελεύθερους χώρους και συγκεκριμένα την πλατεία νερού και τη μισή Εσπλανάδα για συναυλίες που απαγορεύουν τον περίπατο των κατοίκων και επιβαρύνουν με ηχορύπανση και κυκλοφοριακά την περιοχή γιατί δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τέτοιες χρήσεις.
Να προσθέσουμε τέλος την εγκληματική αδιαφορία των αρχών με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς λόγω μη ύπαρξης διέλευσης πεζών στην στάση τραμ Τζιτζιφιές, (στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος) και της αναρχία των μη σηματοδοτημένων διαβάσεων στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα.
Το έργο ποδηλατόδρομου Καλλιθέας έχει εγκαταλειφτεί ημιτελές και είναι θερμή παράκλησή μας η Περιφέρεια να αναλάβει την ολοκλήρωσή του, όσο και την μελέτη παραλιακού ποδηλατοδρόμου.
Παρόμοιοι προβληματισμοί εκφράζονται και από μέλη μας κατοίκους Μοσχάτου. Το μεγάλο παρκινγκ του Μοσχάτου εξαφανίστηκε και μάλλον παρόμοια τύχη έχουν και οι κολυμβητικές δεξαμενές.

Ζητάμε μία συνάντηση μαζί σας μιας πενταμελούς αντιπροσωπείας μας για να σας εκθέσουμε τα παραπάνω ζητήματα. Υπάρχει ενδιαφέρον δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης της Καλλιθέας να συμμετέχουν στη συνάντηση αυτή.

Ζητάμε να δώσετε την έγκρισή σας οι τεχνικές υπηρεσίες σας να μας ενημερώσουν και να μας δώσουν τουλάχιστον τα βασικά σχέδια του έργου.

Ζητάμε να παροτρύνετε για μια συνάντηση μαζί μας τον Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα ώστε -έστω μετά τρία χρόνια -να δεχτεί τον φορέα μας και να ακούσει τις απόψεις μας.

Ζητάμε ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής από την Περιφέρεια σε μια ανοιχτή εκδήλωση στον χώρο των ολυμπιακών ακινήτων με μακέτα και σχέδια για το έργο. Δεν είναι εύλογο για ένα τέτοιας εμβέλειας και κόστους έργο οι κάτοικοι να έχουν πλήρη άγνοια, πλην των ελάχιστων συνοπτικών διαφημίσεων στον τύπο.

Γνωρίζουμε ότι για κάποια από τα προβλήματα αυτά δεν είστε άμεσα αρμόδια, πιστεύουμε όμως αν το θελήσετε μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να ελαφρυνθεί κατά το δυνατόν η ζωή των κατοίκων της περιοχής από τη συσσώρευση και την κατάχρηση πολλών δράσεων που σας περιγράψαμε. Ζητάμε από την πολιτεία να δείξει σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, να αντισταθμίσει και να διευκολύνει κατά το δυνατόν την ομαλή λειτουργία της περιοχής, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα ενιαίο σύνολο.

Με εκτίμηση



Γιώργος Καστάνης

Πρόεδρος Ιλισού

Πολιτικός Μηχανικός MBA,

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας

 
Top