Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, με βασικό θέμα τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.
Η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται κομματικές πηγές, ο υπουργός Εσωτερικών Πανος Σκουρλέτης, παρουσίασε τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την κωδική ονομασία «Κλεισθένης», που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα δοθεί αρκετός χρόνος για περαιτέρω διαβούλευση.
Στη συζήτηση της Π.Γ. υπογραμμίστηκε η πάγια θέση της Αριστεράς για την απλή αναλογική, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας, καθώς αποτυπώνονται πλήρως οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Επίσης, τονίστηκε ότι το αναλογικό σύστημα προϋποθέτει προγραμματικές συνθέσεις και ευρύτερες συνεργασίες.
Αναφορικά με τις ενστάσεις και τις επικρίσεις που ακούγονται κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως πρόκειται για προσχηματικές αντιδράσεις που πηγάζουν από την «αλλεργία» της ΝΔ απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία και στη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή.
Αναφορικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για τον χρόνο που δόθηκε για να συζητηθούν επαρκώς τα ζητήματα των αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώθηκε ότι και ο χρόνος ήταν επαρκής, αλλά και για πρώτη φορά συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων.
Το θέμα των αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, που θα εξετάσει επίσης και τη συνολική στρατηγική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.
Το αναπτυξιακό σχέδιο
Η Πολιτική Γραμματεία ενημερώθηκε για το αναπτυξιακό σχέδιο από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για ένα κείμενο ειδικού σκοπού, όπως εκείνο που παρουσίασαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία για την έξοδό τους από το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες πρόσθεσαν ότι το κείμενο εκφράζει την αντίληψη της κυβέρνησης για μια ολιστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Οι παρατηρήσεις των θεσμών αναμένεται να υπάρξουν τις προσεχείς ημέρες.
Το κείμενο δίνει έμφαση στην ισορροπία οικονομικής και κοινωνικής διάστασης, ενώ στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα στις περιφέρειες. Κεντρικό σημείο είναι η αύξηση της απασχόληση και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τόνισαν οι πηγές.