Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να τα είπε απολύτως… claire et nette (με σαφήνεια και καθαρά), αλλά μάλλον αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν κατάλαβαν. Όχι από λάθος στην μετάφραση, αλλά από πολιτική επιλογή – ή, ενδεχομένως, και λόγω πολιτικών αδιεξόδων. Πρώτος εξ αυτών, δε, ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας σήμερα στους συντονιστές του κόμματός του επέμεινε ότι «καθαρή» έξοδος δεν υπάρχει, ότι κανένα Μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο και πως «το μόνο που τελειώνει είναι ο φθηνός δανεισμός της χώρας».

Χθες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε πει ακριβώς τα αντίθετα: Ότι «στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας» και πως «δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή διότι εμείς θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή».

Πρόκειται, προφανώς, για μία θέση που δεν διευκολύνει την πολιτική τακτική της ΝΔ – μια τακτική, που και πάλι έχει εγκλωβιστεί στο αφήγημα ενός «σιωπηρού, 4ου Μνημνονίου», παρ’ ότι το σενάριο αυτό απορρίπτεται σταθερά και κατηγορηματικά από όλους τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Το «όχι» στις πρόωρες εκλογές

Εξίσου ενοχλητικό όμως ήταν και το έτερο μήνυμα που κόμισε στον πρόεδρο της ΝΔ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Γιούνκερ του επανέλαβε και την πάγια θέση του περί της πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη Ελλάδα σ’ αυτή την καθοριστική καμπή – ήτοι, του έδωσε το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν θα έβλεπε με… ενθουσιασμό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Προφανώς ούτε κι αυτό ικανοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και σήμερα, προτίμησε δημοσίως να αναφερθεί στα όσα ο ίδιος είπε στον πρόεδρο της Κομισιόν και όχι στα όσα του είπε εκείνος. Κι επέλεξε, επίσης, να απαντήσει και να αποκρούσει εμμέσως στις συστάσεις του προέδρου της Κομισιόν, επαναφέροντας σε πρώτο πλάνο το αίτημα για πρόωρες εκλογές το επόμενο φθινόπωρο: «Εάν ο κ. Τσίπρας», δήλωσε, «πιστεύει πραγματικά ότι κλείνει με επιτυχία ένας κύκλος για τη χώρα τον Αύγουστο, ας κάνει εκλογές το Σεπτέμβριο. Αν θεωρούν ότι τα "μνημόνια τέλος" ας θέσουν την άποψή τους αυτή στην κρίση του λαού.»

Η «γραμμή» αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ήδη προαναγγελθεί – εάν όχι χαραχθεί – από τα φιλικά προς την ΝΔ μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα εξ αυτών είτε αγνόησαν επιδεικτικά την επίσκεψη και τα μηνύματα Γιούνκερ, είτε επέλεξαν να τα παραφράσουν επιμένοντας ότι «καθαρή έξοδος» δεν υφίσταται.

Μαξίμου: Το γαρ πολύ της θλίψεως…

Επ’ αυτών των δημοσιευμάτων, χαρακτηριστικό ήταν το σημερινό σχόλιο από κύκλους του Μαξίμου που επεσήμαναν: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά πρωτοσέλιδα απελπισίας. Τα μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής που επί τρία χρόνια ενημέρωναν το κοινό τους ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα στα βράχια, καταστρέφει την οικονομία, δεν πιάνει τους στόχους, θα φέρει κόφτες, τέταρτο μνημόνιο, πιστοληπτική γραμμή, νέες δεσμεύσεις και πολλά αλλά, μετά τη χθεσινή επίσκεψη Γιούνκερ και τα ξεκάθαρα μηνύματα που εξέπεμψε για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, προφανώς έχασαν τον ύπνο τους. Όχι όμως και την ευρηματικότητά τους.

Και επειδή όταν η πραγματικότητα δεν τους αρέσει, συνήθως αυτή την πληρώνει στα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεών τους, από χθες καταβάλλουν μια ακόμη αξιέπαινη προσπάθεια να θάψουν την είδηση και να μας πείσουν ότι η μέρα είναι νύχτα και το άσπρο μαύρο.
Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά τόσο στους διευθυντές και τους απελπισμένους ιδιοκτήτες τους όσο όμως και στη δύσμοιρη ενημέρωση...»

Τα απόνερα της δήλωσης Τσακαλώτου

Τα ίδια μέσα, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, αντί των θέσεων Γιούνκερ πρόβαλαν αντιθέτως την δήλωση Τσακαλώτου στους FT ως απόδειξη της «μη καθαρής» εξόδου. «Ο κ. Τσακαλώτος γκρέμισε τη φιέστα της καθαρής εξόδου του Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι η μεταμνηνονιακή εποπτεία μπορεί να περιλαμβάνει «μια ή δύο επισκέψεις περισσότερες» από το πάγιο ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Επ’ αυτής της δήλωσης υπήρξε προβληματισμός και από κυβερνητικά στελέχη, κυρίως σε ό,τι αφορά το timing και το «θόλωμα» του μηνύματος που εξέπεμπε την ίδια ώρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δυσφορία στο Μαξίμου ωστόσο δεν υπήρξε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ως «άστοχες» τις αναλύσεις που έγιναν περί του περιεχομένου των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών.

«Δεν υπάρχει καμιά διαφορετική οπτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Διάβασα μια σειρά από αναλύσεις, οι οποίες θα έλεγα ότι είναι μάλλον άστοχες γιατί ο κ. Τσακαλώτος στο σχόλιό του στους Financial Times, σε καμία περίπτωση δεν μίλησε για μη καθαρή έξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο «Κόκκινο».

Πηγή

 
Top