Μία γέφυρα προσφοράς και αλληλεγγύης για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο δημιουργήθηκε, την Παρασκευή 27 Απριλίου, με την υπογραφή δύο συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, οι οποίες προβλέπουν, ανάμεσα στα άλλα, και την Αδελφοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τιράνων «Μητέρα Τερέζα».

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν από τον Έλληνα Υπουργό Υγείας, κύριο Ανδρέα Ξανθό, και την Αλβανίδα Υπουργό Υγείας, κυρία Ogerta Manastirliu καθώς και από την Πρόεδρο του «Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», κύριο Μανώλη Παπασάββα με την Υποδιοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τιράνων, κυρία Mirela Hasanaj, προβλέπουν τη δημιουργία ενός πλαισίου στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και τα δύο νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», την οποία επισκέφθηκε η Υπουργός Υγείας της Αλβανίας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην χώρα μας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της υποδοχής της, καθώς στην είσοδο του Νοσοκομείου την περίμεναν παιδιά, με καταγωγή από την Αλβανία, τα οποία νοσηλεύονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων.

Υποδεχόμενη την κυρία Manastirliu η κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε ότι: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί για ολόκληρη την οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» μια ξεχωριστή στιγμή και την αφετηρία μιας νέας γέφυρας αλληλεγγύης ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα μέσα από τον τομέα της υγείας. Οι χώρες μας μοιράζονται μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και η σημερινή πρωτοβουλία θα δημιουργήσει μία ακόμα ευκαιρία, αυτή τη φορά για τη σωτηρία παιδιών που δίνουν μια άνιση μάχη ενάντια στον καρκίνο σε τόσο τρυφερή ηλικία». Παράλληλα η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την προσωπικά την κυρία Manastirliu για τη στήριξη του προγράμματος «Αδελφοποιήσεων της ΕΛΠΙΔΑΣ» που «αποδεικνύει», όπως είπε, «πως είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα που διαπνέεται από ευγενή οράματα και αξίες», ενώ παράλληλα δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως και τα ελληνόπουλα που βρίσκονται στην Αλβανία και χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα στο Νοσοκομείο των Τιράνων θα τύχουν της καλύτερης δυνατής νοσηλείας.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για τη στήριξή του στον Υπουργό Υγείας κύριο Ξανθό η κυρία Βαρδινογιάννη ανέφερε: «Ο κύριος Ξανθός βρίσκεται στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την σημαντική αυτή αποστολή στο Υπουργείο Υγείας και στηρίζει ολόθερμα τις προσπάθειές μας. Ως γιατρός και ο ίδιος γνωρίζει άμεσα τις ανάγκες αυτού του αγώνα και έχει εκφράσει πολλές φορές, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, την στήριξή του στα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ. Τον θεωρούμε πολύτιμο σύμμαχο και συμπαραστάτη ειδικά την στιγμή που και ο ίδιος αγωνίζεται καθημερινά για να συμβάλει στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται υγεία στη χώρα μας».

Ο Υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Ξανθός, από την πλευρά του, μίλησε για τη συμβολή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων και του «Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ» στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου, ενώ τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η σύναψη συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία: «Είναι σήμερα μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για όλους. Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» είναι μία μονάδα πρότυπο, μία νησίδα ποιότητας, ευαισθησίας και αλληλεγγύης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η δημιουργία της έγινε εφικτή χάρη στην ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και αποτελεί πια σημείο αναφοράς για πολλές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα δημιουργείται μία γέφυρα διακρατικής συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία»

Η κυρία Ogerta Manastirliu, στην ομιλία της, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη, ενώ ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την μεγάλη προσφορά της στα παιδιά της Αλβανίας : «Είμαι σήμερα ιδιαίτερα συγκινημένη και θέλω να ευχαριστήσω την φίλη μου Μαριάννα, η οποία θεωρώ ότι είναι φίλη των παιδιών και θέλω να την ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των παιδιών από την Αλβανία που έχει βοηθήσει. Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, γιατί μόνο αν εργαστούμε από κοινού μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη», τόνισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Manastirliu διατηρούν στενούς φιλικούς δεσμούς καθώς γνωρίζονται από το 2016, όταν η κυρία Βαρδινογιάννη επισκέφθηκε, μαζί με την τότε Πρώτη Κυρία της Αλβανίας Odeta Nishani, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τιράνων, όπου η κυρία Manastirliu ήταν τότε Διοικήτρια.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κύριος Μανώλης Παπασάββας σημείωσε ότι : «Η σημερινή ημέρα αποτελεί την απαρχή μίας συνεργασίας μεταξύ χωρών για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Είναι μία συμφωνία που αφορά τα παιδιά, τα οποία είναι το μέλλον κάθε χώρας».

Αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών η κυρία Βαρδινογιάννη τίμησε την κυρία Manastirliu, αλλά και τον κύριο Ξανθό με το «Βραβείο Αλληλεγγύης της ΕΛΠΙΔΑΣ», ενώ και οι δύο τοποθέτησαν τα αστέρια με τα ονόματά τους στον «Τοίχο των Αστεριών» της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

Η κυρία Manastirliu, από την πλευρά της, προσέφερε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στην κυρία Βαρδινογιάννη και στον κύριο Ξανθό ένα αγαλματίδιο που αναπαριστά την Μητέρα Τερέζα, η οποία είχε αλβανική καταγωγή και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Πρέσβης της Αλβανίας κυρία Ardiana Hobdari, η οποία στήριξε την προσπάθεια και τιμήθηκε με την «Πλακέτα Εκτίμησης» του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ».

Η Πρέσβης της Αλβανίας στην χώρα μας κυρία Ardiana Hobdari, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Υπουργός Υγείας της Αλβανίας κυρία Ogerta Manastirliu, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κύριος Μανώλης Παπασάββας και ο Υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Ξανθός

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Υπουργός Υγείας της Αλβανίας μπροστά από έργα των παιδιών της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

 
Top