Η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά το μεσημέρι, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικούν την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε να έχει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

«Θέλουμε να είμαστε ο ισχυρός πόλος. Δεν επιθυμούμε απλά την ενίσχυση των δυνάμεων μας. Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Θα επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση και θα εγγυηθεί ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα γίνει πράξη, πάνω σε τρεις άξονες: αναδιάρθωση χρέους - μείωση πλεονασμάτων - πρόγραμμα Ελλάδα για τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές τομές και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου», σημείωσε.

Η κ. Γεννηματά κλιμάκωσε την κριτική της προς τη κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «προχώρησε σε μια συμφωνία με όρους παράδοσης ηττημένου. Σε συνθηκολόγηση με 4 δυσβάσταχτους για την Ελλάδα και τους Έλληνες όρους: Την προνομοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων για τους οικονομικά ασθενέστερους, με την περικοπή των κύριων συντάξεων, και τη μείωση του αφορολόγητου. Καμία ουσιαστική ρύθμιση για το χρέος, με μοναδική πια ελπίδα μήπως και αποδώσει κάτι η πίεση που θα ασκήσει το ΔΝΤ στην Ε.Ε. Δέσμευση για πολλά χρόνια σε στόχους για απαράδεκτα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ), που θα αλυσοδέσουν τη χώρα στο απαράδεκτο δίλημμα "Grexit ή Διαρκής λιτότητα"».

Επίσης, υποστήριξε ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι πραγματικά θλιβερές κι έφεραν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων 9 δισ. ευρώ και αυτές κυρίως είναι ο λόγος που μπαίνουν οι συντάξεις και το αφορολόγητο στην προκρούστεια κλίνη των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Δεν μπορείτε να πανηγυρίζετε κ.Τσίπρα για την υπερφορολόγηση των πολιτών της μεσαίας τάξης και των πιο αδύνατων», υπογράμμισε.

Έστρεψε τα βέλη της στη ΝΔ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μας λένε γιατί δεν "ζητάτε εκλογές;". Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν μπορεί να τις επιβάλλεις. Και μάλλον είναι γραφική η εικόνα Κομμάτων που ήδη εδώ και ένα χρόνο ασχολούνται μόνο με το να ζητούν μονότονα εκλογές, και όχι με τις εναλλακτικές λύσεις διακυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα».

Επέμεινε στη γραμμή της Εθνικής Συνεννόησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αλλαγή των συσχετισμών με την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα την επιβάλει. «Οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν πριν τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης, γιατί η λαϊκή πίεση και το βάρος της αποτυχίας τους θα την αναγκάσουν. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η επανάληψη παλαιών συντηρητικών συνταγών δεν αποτελεί λύση για τη χώρα. Αυτό απαιτεί τον διακριτό ρόλο μας απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, στην ελληνική δεξιά. Απαιτεί, όμως, και αναμέτρηση με τον λαϊκισμό, είτε όπως αυτός εκφράζεται από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είτε με όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμπεριφορές στον δημόσιο βίο. Η δημιουργία του νέου προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος στην πολιτική ζωή, αυτού που εμείς εκφράζουμε, και η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί την προϋπόθεση για το στόχο μας αυτό. Και είμαστε αποφασισμένοι να τον κάνουμε πράξη. Τώρα το δίλημμα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή;», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέροντας ότι όραμα όλων είναι η ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, η κ. Γεννηματά είπε ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προγραμματίζεται για τις 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα Συνέδριο που θα διατυπώσει τη «νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης», την πρόταση της Κεντροαριστεράς, δίνοντας απαντήσεις για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό, την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη, αλλά και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας. Θα είναι, δεσμεύτηκε Συνέδριο, ανοικτό, ουσιαστικό για τη συγκρότηση ενός πολυκομματικού φορέα.

«Δεν κάνουμε ένα Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα γινόταν με όσα προβλέπει το καταστατικό μας, αλλά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που βασίζεται σε κοινή συμφωνία όσων συμμετέχουν. Θα είναι Συνέδριο Θέσεων και Προγράμματος κι όχι οργανωτικό», σημείωσε, καθησυχάζοντας στελέχη του κόμματος της, τα οποία εκφράζουν διαφωνίες και ανησυχίες να μην οδηγηθεί σε διάλυση το ΠΑΣΟΚ.

Λέγοντας ότι η διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι και παραμένει διαρκής, η Φώφη Γεννηματά, περιγράφοντας τα βήματα της προσυνεδριακής διαδικασίας, έκανε άνοιγμα σε ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς: «Η πόρτα είναι ανοικτή. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ανοίγουμε τις πόρτες και τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας. Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και της ομάδας δουλειάς για τη διαμόρφωση των εισηγήσεων, μπορούν να συμμετέχουν καταθέτοντας την άποψή τους, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη, που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης».

«Το δικό μου όραμα - με αυτό εκλέχθηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - είναι να κάνουμε ξανά μεγάλη την Παράταξη. Από τις περιοδείες μου σε όλη την Ελλάδα, από τις συζητήσεις με τον κόσμο και τα στελέχη, έχω καταλάβει ότι αυτό είναι ένα συλλογικό όραμα. 'Αρα, είναι στο χέρι μας να το κάνουμε πράξη. Θέτοντας τις βάσεις για την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας. Σ' αυτή την πορεία, ζητώ τη συμμετοχή όλων. Και πρώτα και κύρια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την χώρα», κατέληξε.

 
Top