Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) αποφάσισε να αποσυρθεί από το κέντρο καταγραφής...


 προσφύγων του Ποτσάλο της Σικελίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «τις ακατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας» των ανθρώπων, που δεν της επιτρέπουν να επιτελέσει με τον καλύτερο τρόπο το έργο της.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το CPSA (σ.σ. κέντρο πρώτων βοηθειών και φιλοξενίας) του Ποτσάλο και τον τερματισμό του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης» στα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας της επαρχίας Ραγκούζα, τονίζει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.
Το κέντρο καταγραφής του Ποτσάλο, ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά hotspots που τέθηκαν σε λειτουργία, «δεν παρέχει ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις για μια αποτελεσματική συνεργασία», συνεχίζουν οι MSF.
«Οι ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των πιο ευπαθών ανθρώπων, που έζησαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κατά τον διάπλου της Μεσογείου, στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα», επιμένει η οργάνωση.
Στα τέλη Νοεμβρίου το Ποτσάλο μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής στο οποίο γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των οικονομικών μεταναστών και των υποψηφίων για χορήγηση ασύλου.
«Παρά τα αιτήματά μας, οι ελάχιστα αξιοπρεπείς συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που μόλις έχουν αποβιβαστεί (...) υπάρχει κίνδυνος να διαιωνίζονται», τόνισε ο επικεφαλής των MSF στην Ιταλία, Στέφανο ντι Κάρλο.
Περισσότεροι από 320.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στα ιταλικά παράλια τα δύο τελευταία χρόνια.

 
Top