Ο Ιαν Φρέιζερ Κίλμιστερ, γνωστός και ως Λέμι, που ηγήθηκε του βρετανικού συγκροτήματος χέβι μέταλ Motörhead επί δεκαετίες, πέθανε την Δευτέρα, σε ηλικία 70 ετών, δύο μέρες μετά την διάγνωση μίας πολύ επιθετικής μορφής καρκίνου.

Οι Motörhead επιβεβαίωσαν τον θάνατο του αρχηγού τους στην σελίδα του συγκροτήματος στο Facebook. Σύμφωνα με τo μήνυμα, ο Κίλμιστερ, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, "είχε μία πολύ σύντομη μάχη με μία εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου", για τον οποίο έμαθε το περασμένο Σάββατο.  "Σας παρακαλούμε, παίξτε δυνατά Motörhead, παίξτε τη μουσική του Λέμυ ΔΥΝΑΤΑ. Πιείτε κι ένα-δυό ποτά..." κατέληγε το μήνυμα των Motörhead στο Facebook.

Ο Λέμι ζούσε στα άκρα, έπαιζε μουσική χωρίς όρια. Ηταν σύμβολο της αντοχής του ροκ και θεωρείτο "Νονός" μουσικών ειδών όπως το thrash και το speed metal. Οι Motörhead ιδρύθηκαν το 1975 και ο Κίλμιστερ ήταν το μοναδικό μέλος τους που συμμετείχε και στα 22 άλμπουμ του ενεργητικού τους, περιλαμβανομένου και του φετεινού “Bad Magic".

Ο "Λέμι" Κίλμιστερ γεννήθηκε στο Στόουκ-ον-Τρεντ, στην κεντρική Αγγλία, και μεγάλωσε στο νησί Άνγκολζι, βορειοανατολικά της Ουαλίας.

Ήταν φαν του μυθικού Αμερικανού κιθαρίστα Τζίμι Χέντριξ και ίδρυσε τους Motorhead μετά τη διάλυση του προηγούμενου συγκροτήματός του, Hawkind.

Ο Λέμι υπήρξε μια από τις θρυλικότερες μορφές της ροκ και χέβι μέταλ σκηνής. Τα δερμάτινα ρούχα του και το καπέλο που δεν αποχωριζόταν σχεδόν ποτέ αποτελούν χαρακτηριστικά μιας φιγούρας που επηρέασε άμεσα την εξέλιξη της μέταλ μουσικής.

Η βαριά φωνή του συνόδευε αρμονικά το αγαπημένο του μπάσο και η μουσική του έγινε ένας από τους πολύ καλούς λόγους που εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έγιναν οπαδοί της συγκεκριμένης μουσικής και των Motorhead ειδικότερα.

Μερικά από τα κλασικά τραγούδια του συγκροτήματος είναι το Ace of Spades, Overkill, Motorhead, Orgasmatron, Iron Fist ενώ αξέχαστη θα μείνει η ερμηνεία του Λέμι στο killed by death.

Ο Λέμι είχε γράψει τραγούδια και για άλλα συγκροτήματα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το   «R.A.M.O.N.E.S» που τραγούδησε το ομώνυμο συγκρότημα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Motorhead είναι από τα συγκροτήματα που έχουν κάνει διασκευές τραγουδιών με μεγάλη επιτυχία.

Πριν από ένα μήνα πέθανε και ο Φιλ "Φίλθι Άνιμαλ" Τέιλορ, πρώην ντράμερ του συγκροτήματος, σε ηλικία 61 ετών. Ήταν ο ντράμερ των Motorhead από το 1975 έως το 1984 και από το 1987 έως το 1992 στο πλάι του Λέμι Κίλμιστερ.

Η υγεία του τραγουδιστή είχε επιδεινωθεί πρόσφατα, όμως το συγκρότημα εξακολουθούσε να παίζει.

Οι Motorhead αναμένεται να επανέλθουν στη σκηνή τον Ιανουάριο με μία περιοδεία στη Βρετανία και στην Ευρώπη η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Ιανουαρίου από το Νιούκαστλ. Το γκρουπ θα εμφανιστεί στη συνέχεια στη Γλασκόβη, στο Μάντσεστερ, στο Λονδίνο, στη Λιλ, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη, στη Γενεύη και στο Μπάλε.

Η είδηση του θανάτου του «θρυλικού» Λέμι σκόρπισε θλίψη στον χώρο της hard rock και της heavy metal σκηνής. Ο Οζι Όζμπορν με τον οποίο ο Λέμι διατηρούσε φιλικές σχέσεις, σε ανάρτησή του σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Ηταν ένας πολεμιστής και θρύλος. Θα σε δω στην άλλη πλευρά φίλε».

Από την πλευρά τους οι Anthrax, ένα συγκρότημα σαφώς επηρεσμένο από τους Motorhead αποχαιρτέτησαν τον Λέμι με τον δικό τους τρόπο: «Είσαι το Rock and Roll» ανέφεραν σε μήνυμά τους στο twitter.
 
Top