Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και στον Πρόεδρο Μπάρακ Όμπάμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας για χάρη της ομαλοποίησης των σχέσεων με την ‘Αγκυρα.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ο κ. Νετανιάχου προέβη στην ανωτέρω δήλωση κατά τη διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης του κόμματός του Likud, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και ασχολήθηκε και με το μείζον αυτό θέμα. Οι βουλευτές υπέβαλαν ερωτήσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις απαιτήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που αφορούν την Χαμάς.

Πρόσφατα εκπρόσωπος της οργάνωσης είχε υπαινιχθεί ότι το Ισραήλ μελετά χαλάρωση του αποκλεισμού, ενώ ο ηγέτης της οργάνωσης Χαλίντ Μασάαλ επισκέφτηκε την Τουρκία και συζήτησε με τον Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ του Τελ Αβίβ και της ‘Αγκυρας.

Ο κ. Ερντογάν του ανακοίνωσε με ωμό τρόπο ότι ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Saleh Aruri απελαύνεται αμέσως από την Κωνσταντινούπολη, όπως και έγινε. Όμως, οι Ισραηλινοί λένε ότι οι ομάδες της Χαμάς βρίσκονται ακόμα στην Πόλη και δρουν κανονικά.

Στη συνάντηση με τους βουλευτές του, ο κ. Νετανιάχου αποκάλυψε ότι η απέλαση του Aruri έγινε ύστερα από τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν αποτελεί μέρος της όποιας συμφωνίας με την Τουρκία, εάν και εφόσον επιτευχθεί. Πρόσθεσε ότι απαίτηση του Ισραήλ είναι να εκδιωχθούν όλα τα στελέχη της Χαμάς από την Τουρκία και να κλείσει εντελώς ο επιχειρησιακός τομέας της οργάνωσης.

«Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει και αυτό για έναν απλό λόγο. Υπάρχουν ζητήματα που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, όπως η δράση της Χαμάς. Θέλουμε επίσης εγγυήσεις πως δεν θα υπάρξει εναντίον μας τρομοκρατική δράση μέσω του τουρκικού εδάφους», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, υπαινισσόμενος ότι ο Ερντογάν βοηθά και εξυπηρετεί τη Χαμάς για τη δράση της εναντίον του Ισραήλ.

«Μιλούν εναντίον του αποκλεισμού μας στη Γάζα, αλλά φυσικά δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε την πολιτική μας», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Αν και το Ισραήλ είναι η χώρα μέσω της οποίας μεταφέρονται όλα τα αγαθά για την ύπαρξη της Λωρίδας της Γάζας, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε θέματα που άπτονται της ασφάλειάς μας», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού έρχονται αμέσως μετά από αυτές του Γιασίν Ακτάι, κορυφαίου συμβούλου του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Χαμάς, είπε ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει στην χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς πάντως να διευκρινίσει τον τρόπο που θα συμβεί αυτό. Ο κ. Νετανιάχου αντιδρούσε στα όσα είπε ο Τούρκος αξιωματούχος καθώς οι βουλευτές αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του εμμένει πως η άρση του αποκλεισμού είναι απαραίτητος όρος για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο αξιωματούχος της Χαμάς Αχμέτ Γιουσούφ, είχε επίσης δηλώσει πως η συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων έχει ήδη σφραγιστεί και πως το Ισραήλ θα πουλά φυσικό αέριο στην Τουρκία. Η συμφωνία, υποστήριξε, θα έχει θετικές επιπτώσεις και στη Γάζα. Φυσικά, δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία και σύμφωνα με πηγές του κόμματος Likud “είμαστε πολύ μακρυά. Προέχει η ασφάλειά μας”, τόνισε.

Η Τουρκία στρέφεται προς το Ισραήλ για να προμηθευτεί φυσικό αέριο υπό την απειλή ρωσικού εμπάργκο μετά τη διατάραξη των σχέσεων Μόσχας- Άγκυρας, συνεπεία της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ μελετά την τουρκική απαίτηση για χαλάρωση του αποκλεισμού, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι τονίζουν πως κάτι τέτοιο δεν θα περιληφθεί στην συμφωνία. Με τα δεδομένα αυτά, πιστεύεται ότι όσα δημοσιοποιήθηκαν από την Τουρκία ήταν τουλάχιστον πρόωρα, αν όχι προβοκατόρικα για να υποχωρήσει από τις όποιες παραχωρήσεις έκανε στο Ισραήλ.

Οι συζητήσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων έρχονται πέντε χρόνια μετά το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, όταν Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν 10 Τούρκους ακτιβιστές, όταν το πλοίο, μέλος ενός στολίσκου, επιχείρησε να διασπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό, ο οποίος θεωρείται έννομος, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο δέχτηκαν επίθεση από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές της «ανθρωπιστικής» οργάνωσης ΙΗΗ με μαχαίρια και λοστούς και τους πυροβόλησαν αμυνόμενοι. Οι έρευνες των Ισραηλινών στο πλοίο έδειξε πως παρά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, το πλοίο δεν μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Υπό αμερικανική πίεση ο Νετανιάχου είχε απολογηθεί για το περιστατικό, το 2013.

Πηγή

[ads-post]
 
Top