Φροντίσατε να προμηθευτείτε γενναίες ποσότητες κρέατος ώστε να είστε σίγουροι ότι θα φτάσει για όλους τους καλεσμένους σας στο γιορτινό τραπέζι, όμως τελικά συνειδητοποιείτε ότι επιδείξατε υπερβάλλοντα ζήλο και έχετε ψωνίσει για ένα λόχο!...
Δεν θέλετε να μαγειρέψετε όλο το κρέας, αλλά βρίσκεται ήδη εκτός κατάψυξης και φυσικά ούτε σκέψη να το πετάξετε.
Έχετε πιθανώς ακούσει ότι αν βγει το κρέας από την κατάψυξη δεν υπάρχει... επιστροφή και πως πρέπει οπωσδήποτε να μαγειρευτεί ή να καταλήξει στα σκουπίδια προκειμένου να αποφύγετε την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Τι προτείνουν οι ειδικοί στην περίπτωση αυτή;
Σύμφωνα με την Cathy Moir, Μικροβιολόγο Τροφίμων και ειδικό σε θέματα Ασφάλειας των Τροφίμων, είναι απολύτως ασφαλές να καταψύξετε ξανά το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο ή οτιδήποτε άλλο έχετε ξεπαγώσει, αρκεί η διαδικασία της απόψυξης να έγινε εντός ψυγείου, σε θερμοκρασία 5 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερη.
Η ειδικός επισημαίνει βέβαια ότι η ποιότητα των τροφίμων αλλοιώνεται ελαφρώς όταν τα ξεπαγώνουμε και μετά τα τοποθετούμε ξανά στην κατάψυξη, αφού ορισμένα κύτταρα καταστρέφονται και αραιώνει η σύστασή τους.
Μια εναλλακτική που προτείνει η Moir είναι να μαγειρέψετε το κρέας που ξεπαγώσατε, στη συνέχεια να το μοιράσετε σε μικρές μερίδες και να το τοποθετήσετε στην κατάψυξη για μελλοντική κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή, φροντίστε το φαγητό να μην είναι καυτό όταν το βάλετε στην κατάψυξη. Αφήστε να περάσουν περίπου 30 λεπτά πριν τοποθετήσετε το φαγητό σε δοχεία για να το καταψύξετε.
Πηγή: onmed.gr