Ξεκινούν οι δοκιμές σε ανθρώπους.
Με την επιβράδυνση των γηρατειών ανοίγει ο δρόμος για την εξεύρεση της θεραπείας του καρκίνου, αλλά και τον νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από...
το πρώτο αντιγηραντικό φάρμακο στον κόσμο, το οποίο αναμένεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε έναν χρόνο.

Οι δοκιμές αυτές, σε δεύτερο χρόνο, θα ερευνήσουν το κατά πόσο το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι είναι δυνατό να «σταματά» να μεγαλώνει και να γερνάει ο άνθρωπος, ενώ θεωρούν ότι μπορεί να ζει ως την ηλικία των 120 ετών χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Μια τέτοια σκέψη μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ερευνητές έχουν ήδη αποδείξει πως η μετμορφίνη, η οποία πρόκειται για φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη, μπορεί να αυξήσει τον μέσο όρο ζωής των ζώων.

Μετά από αυτή την ανακάλυψη, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το «πράσινο φως» για να ερευνηθεί αν υπάρχουν τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύει, θα σημαίνει ότι ένα άτομο στα 70 του χρόνια, βιολογικά θα είναι 20 χρόνια νεαρότερος.

Ο καθηγητής Γκόρντον Λίθγκοου του Buck Institute, που ειδικεύεται στην Έρευνα της Γήρανσης, είναι ένας από τους συμβούλους της μελέτης και δήλωσε πως: «Εάν επιχειρήσετε να καθυστερήσετε τη διαδικασία της γήρανσης, τότε μοιραία θα επιβραδύνετε και όλες τις ασθένειες που προκύπτουν από τα γηρατειά. Αυτό είναι επαναστατικό. Δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν».

Όσον αφορά την επιτυχία της δοκιμής του φαρμάκου σε άνθρωπο, ο ίδιος σχολίασε πως: «Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν. Πριν από 20 χρόνια η γήρανση ήταν ένα βιολογικό μυστήριο. Τώρα αρχίζουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Τα γηρατειά δεν είναι πλέον κάτι αναπόφευκτο».

Η νέα κλινική δοκιμή, που ονομάζεται «Στοχεύοντας τα Γηρατειά με Μετφορμίνη» (ΤΑΜΕ), έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις ΗΠΑ τον επόμενο χειμώνα. Επιστήμονες από πληθώρα ινστιτούτων συγκεντρώνουν πόρους αλλά και 3.000 υποψηφίους 70 ως 80 ετών, που θα συμμετέχουν στη δοκιμή. Οι υποψήφιοι πάσχουν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή άνοια. Η ελπίδα των επιστημόνων είναι με την επιβράδυνση της γήρανσης να μπορέσουν να απομονώσουν και να αντιμετωπίσουν τις ασθένειές τους.

Περιγράφοντας τη νέα μελέτη στο National Geographic, ο Δρ. Τζέι Ολσάνσκι από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, είπε: «Αυτή θα είναι η πιο σημαντική ιατρική παρέμβαση στη σύγχρονη εποχή, δηλαδή η ικανότητα να επιβραδύνουμε τη γήρανση».

Ο καθηγητής Λίθγκοου πιστεύει ότι στο μέλλον το φάρμακο θα μπορεί να χορηγείται με τη μορφή εμβολίου στους νέους. Ακόμα, θεωρεί ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση μιας θεραπείας για τον καρκίνο.
 
Top