Έτοιμο το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Κυβέρνησης, για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Το ερώτημα που τίθεται στο ψηφοδέλτιο είναι:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

»Δεν εγκρίνεται / ΟΧΙ

»Εγκρίνεται / ΝΑΙ»

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, κατασκευάζονται από χαρτί λευκού χρώματος σε σχήμα ορθογώνιο, εκτυπώνονται με φροντίδα και ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και είναι ίδια για όλες τις εκλογικές περιφέρειες. 

Επί του εντύπου ψηφοδελτίου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος και παραπλεύρως οι απαντήσεις που δηλώνουν τη βούληση των εκλογέων, όπως αυτές διατυπώνονται με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα. 

Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει. 

Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανένα σταυρό λογίζονται ως λευκά.

Στο μεταξύ, «κρίσιμα ερωτήματα» για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θέτει με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι «η συμμετοχή των Δήμων στην εκλογική διαδικασία και κατ’ επέκταση στη διεξαγωγή του επικείμενου Δημοψηφίσματος, ειδικά μάλιστα όταν αυτό διενεργείται εντός μίας εβδομάδας (!!), επιβάλλει την άρτια οργάνωση όλων των εμπλεκομένων».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι «τα ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο μπορούμε ως Δήμοι να ανταποκριθούμε, ειδικά μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την απροθυμία των προμηθευτών να μας εφοδιάσουν για οτιδήποτε χωρίς ρευστό, βασανίζουν όλους τους δημάρχους που με αγωνία επικοινωνούν μαζί μας».

Επίσης, ζητά διευκρινίσεις για πρακτικά ζητήματα τα οποία δεν απαντά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πώς θα μετακινηθούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν σε ρευστό το αντίτιμο του εισιτηρίου τους ή τα καύσιμα του αυτοκινήτου τους;

Πώς θα οργανώσουν οι δήμοι τα εκλογικά Τμήματα (μεταφορά εκλογικού υλικού, ψηφοδελτίων, προετοιμασία αιθουσών, κάλπες κ.λ.π.) όταν οι προμηθευτές αρνούνται σε όλη την Ελλάδα πάσης φύσεως προμήθειες αν δεν πληρωθούν σε ρευστό;

Πώς θα μετακινηθούν οι υπάλληλοι των δήμων για την μεταφορά των ψηφοδελτίων πριν και μετά το δημοψήφισμα, οι οποίοι υποχρεώνονται πολλές φορές να καλύψουν αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων χωρίς καύσιμα;

Πώς θα μετακινηθούν οι χιλιάδες ετεροδημότες προς τις εκλογικές τους περιφέρειες, ώστε να εκφραστεί η λαϊκή βούληση;

«Στα πιεστικά αυτά ερωτήματα, καταλήγει ο κ. Πατούλης, το το υπουργείο σας οφείλει να απαντήσει εδώ και τώρα, κύριε υπουργέ, διότι οι δήμοι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επωμιστούν ευθύνες που αναλογούν σε αυτούς που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Κράτους αποφάσισαν να διενεργήσουν δημοψήφισμα εντός μίας εβδομάδας».


Πηγή: news.in.gr

 
Top