Τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και οκτώ μήνες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό το φόβο ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων και την προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 2,8%, στις 385 μονάδες καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η χώρα μας πλησιάζει πιο κοντά σε ένα Grexit μετά την επιβολή capital controls και τραπεζικής αργίας. Ουσιαστικά έτσι διαγράφει τα κέρδη 2,9% που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την προοπτική μίας συμφωνίας Ελλάδας – πιστωτών.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Μιλάνο και τη Λισαβόνα με τους δείκτες CAC 40, DAX, FTSE MIB και PSI 20 αντίστοιχα να σημειώνουν απώλειες άνω του 4%.

Το σύνολο των αγορών στην Ευρώπη υποχωρεί, όπως και το σύνολο των κλάδων.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές. 

"Σφυροκόπημα" στις μετοχές των μεγάλων tour operators. Οι τίτλοι των TUI και Thomas Cook υποχωρούν 7% και 8% αντίστοιχα. 

Οι μετοχές των PSA Peugeot Citroen και BMW AG υποχωρούν πάνω από 5%

Νωρίτερα σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές με τις μετοχές του MSCI, εκτός Ιαπωνίας, να χάνουν 3% και να βρίσκονται πλέον σε χαμηλά 5 μηνών. Το ευρώ αντιμετωπίζει ισχυρές απώλειες σχεδόν 2%, ενώ νωρίτερα έπεσε και κάτω από το 1,10 έναντι του δολαρίου.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 7%, με τις απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων να φτάνουν το 25%, παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης το 2008, αλλά και να προχωρήσει στο τέταρτο πακέτο χαλάρωσης από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 5,62% ενώ ο δείκτης Senzen υποχωρεί άνω του 7%.

"Προκαλεί έκπληξη ότι η Τράπεζα της Κίνας μειώνει τα επιτόκια και το ποσό αποθεματιών που υποχρεούνται να κρατούν οι κινεζικές τράπεζες ταυτόχρονα. Αυτό δείχνει ότι οι κινεζικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού", αναφέρει αναλυτής της Saxo Capital Markets. "Η Ασία κινείται πτωτικά αντιδρώντας σε αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα".

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το ευρώ κατά το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Ζηλανδίας, υποχωρώντας έως και 2%, σε χαμηλό ενός μήνα, στα 1,0955. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή περιορίζει μερικώς τις απώλειες στα 1,1022 δολάρια.

Ισχυρότερες οι πιέσεις έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, που ενισχύεται συνήθως σε περιόδους αναταράξεων των αγορών, ως ασφαλές καταφύγιο. Το ευρώ χάνει 2,34% στα 135,09 γιεν, ενώ έφτανε να αγοράζει και 133,78 γιεν νωρίτερα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei χάνει 2,87% στις 20.112,83 μονάδες και ο ευρύτερος Topix υποχωρεί 2,53%. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Κοspi καταγράφει απώλειες 1,65%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές στην Αυστραλία, με το δείκτης ASX 200 να υποχωρεί 2,31%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα futures των βασικότερων ευρωπαϊκών δεικτών.

Τo future του DAX λήξης Σεπτεμβρίου χάνουν 5,2% στις 10.942 μονάδες, το Future του CAC 40 λήξης Ιουλίου, υποχωρεί 5,43% και του Euro Stoxx 50 κινείται 5,30% χαμηλότερα.

"Η αγορά δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο να συμβεί το Σαββατοκύριακο και η περιορισμένη ρευστότητα θα έχει επιπτώσεις τόσο στην αγορά μετοχών όσο και αυτή των ομολόγων" αναφέρει ο Nick Lawson της Deutsche Bank.

ΠΗΓΗ
 
Top