Spiegel: Τι σημαίνει το capital control στην Ελλάδα

Με μόνο 60 ευρώ μετρητά ανά ημέρα και μεταφορές χρημάτων μόνο κατόπιν άδειας η ελληνική κυβέρνηση περιορίζει τις χρηματικές συναλλαγές δραστικά, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επιχειρώντας να αναλύσει πώς λειτουργεί το σχέδιο για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα αναφέρει τις επιπτώσεις για τους τουρίστες.

Ειδικότερα στο άρθρο αναγράφεται χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα παίρνει το τελευταίο μέσο για την εξοικονόμηση προβληματικού τραπεζικού τομέα της. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει για μια εβδομάδα, τις τράπεζες και επιβάλλει capital controls.

Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αποτρέψει χιλιάδες Έλληνες να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους. Αλλά τι σημαίνει το μέτρο για τους απλούς Έλληνες, για τις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και για τους τουρίστες;

Περισσότερες από μία εβδομάδα οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές ενώ οι ηλικιωμένοι  συνταξιούχοι που δεν έχουν πρόσβαση στα ATM αλλά και στο Διαδίκτυο αναμένεται να μπορούν να μεταβούν στα υποκαταστήματα για να πάρουν μέρος της σύνταξής τους.

Οι τόκοι υπερημερίας δεν θα χρεώνονται για τη στιγμή που οι τράπεζες είναι κλειστές. Κλειστό επίσης θα είναι και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ περιορίζονται σε μόλις 60 ευρώ ανά ημέρα ενώ αν κάποιος δεν πραγματοποιήσει ανάληψη κάποια ημέρα αυτομάτως την επόμενη μπορεί να προβεί σε ανάληψη 120 ευρώ.

Οι τουρίστες απαλλάσονται από το capital control

Οι τουρίστες στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς όσοι χρησιμοποιούν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ξένης χώρας απαλλάσσονται από το capital control.

Ωστόσο το γερμανικό περιοδικό τονίζει πως τη στιγμή που τα ΑΤΜ θα είναι άδεια μάλλον δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις οι τουρίστες. Το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Γερμανούς τουρίστες, ως εκ τούτου, «να έχουν μετρητά μαζί τους σε περίπτωση που επισκεφθούν την Ελλάδα». http://www.press-gr.com/

 
Top