Ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα υψηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στα σχολεία της Ελλάδας τα οποία καταγράφονται στις έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας....




«Παρατηρείται σημαντική μείωση της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά, πολλά από τα οποία όχι μόνο δεν αθλούνται αλλά δεν κάνουν καμία φυσική δραστηριότητα, περνούν πολλές ώρες μέσα στα σπίτια, για παράδειγμα μπροστά σε μία οθόνη» σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Λάμπρος Συντώσης, καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ.

Πρόκειται για πρόγραμμα του Χαροκόπειου που υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους της υγείας των μαθητών. Παράλληλα, με διάφορες δράσεις παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Ο κ. Συντώσης υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης σωστών διατροφικών συνηθειών ιδιαίτερα στην εποχή μας. Όπως αναφέρει «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην παχυσαρκία και στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο άγχος της περιόδου και της οικονομικής κρίσης».

Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές Ιουνίου, ξεκινά ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης (e-learning) του ΕΥΖΗΝ. Περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων στα γνωστικά αντικείμενα της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων, αλλά και σε ευρύτερα θέματα που αφορούν τη διατροφή του ανθρώπου. Στόχο έχει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε, μέσω δράσεων αγωγής υγείας στο χώρο του σχολείου, να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνηθειών τρόπου ζωής των μαθητών τους, να προωθήσουν την υγιή σωματική τους ανάπτυξη και την πνευματική τους απόδοση και τελικά να προάγουν την υγεία τους.

«Η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με την παχυσαρκία και η μεγάλη ανάγκη των εκπαιδευτικών να στηριχθούν σε επιστημονικές γνώσεις για να βοηθήσουν τους μαθητές και όχι σε πληροφορίες που κάποιος μπορεί να βρει στο διαδίκτυο έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα από την πλευρά των εκπαιδευτικών» εξηγεί ο κ. Συντώσης. «Ο 1ος κύκλος είχε πολύ μεγάλη απήχηση στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1.200. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ειδικοί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και για το λόγο αυτό θέλουν να είναι σίγουροι ότι οι οδηγίες και οι συμβουλές που δίνουν στα παιδιά σχετικά με τη διατροφή τους και τη φυσική άσκηση είναι ελεγμένες, αξιολογημένες και πιστοποιημένες».

O 2ος κύκλος του προγράμματος θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και απευθύνεται σε διορισμένους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν εξαψήφιο Αριθμό Μητρώου, καθώς και σε αναπληρωτές, ωρομίσθιους και εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων.

Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από 25 έως 29 Μαΐου μέσω της ιστοσελίδας του ΕΥΖΗΝ http://eyzin.minedu.gov.gr/Pages/e-Learning/Teachers_elearning.aspx. Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
 
Top