Η δυνατότητα του φαρμάκου αυτού να αυξάνει την γυναικεία σεξουαλική επιθυμία έχει προκαλέσει μεγάλες...

 «μάχες» στην επιστημονική κοινότητα. Η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία είναι πολύ διαφορετική από την ανδρική, όπως παραδέχονται όλοι, και γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί φαρμακευτικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό στις γυναίκες.
Ο Stephen Stahl του University of California στο Σαν Ντιέγκο, λέει χαρακτηριστικά: «Ο άνδρας έχει τρία προβλήματα: Στύση, στύση, στύση. Και η γυναίκα έχει τρία προβλήματα: Επιθυμία, επιθυμία, επιθυμία». Μόνο που η επιθυμία της γυναίκας είναι κυριολεκτικά... στο μυαλό της. Η αδυναμία πολλών γυναικών να «κλείσουν» το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου που ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα ώστε να δώσουν την δυνατότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που έχει σχέση με την ανταμοιβή, το κίνητρο και την ευχαρίστηση, να λειτουργήσει κι αυτό, προκαλεί την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.
Η Cynthia Graham του University of Southampton στην Βρετανία υποστηρίζει ότι το φάρμακο ίσως να αποτελεί την τελευταία λύση στο πρόβλημα της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας, αλλά πιστεύει ότι το θέμα είναι κυρίως ψυχολογικό και κανένα φάρμακο δεν είναι αρκετό. Πάντως προς το παρόν, το Flibanserin, που είχε απορριφθεί το 2010 από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, και έχει παρενέργειες όπως ζάλη και ναυτία, στις κλινικές δοκιμές έδωσε τα εξής αποτελέσματα: Με επιστημονική βάση ότι μία γυναίκα χωρίς πρόβλημα έχει επιθυμία για σεξ τρείς φορές τον μήνα, η γυναίκα με καθόλου επιθυμία την αποκτά με το φάρμακο 2,5 φορές τον μήνα ενώ με εικονικό φάρμακο (placebo) 1,5 φορές τον μήνα.

 
Top